Soha nem gondoltam volna, hogy október
végén csemege uborkát fogok üvegbe rakni, de ez most így sikerült. Ebben az
évben nem tettem el egy üveggel sem, mert még két éves és még a tavalyi is ott
volt a polcokon mindaddig, amíg a férjem azt hitte, hogy ezek az uborkák
savanyúak. Na de amikor rájött, hogy ezek igazi csemegék, úgy elkezdte enni,
hogy már alig maradt 4-5 üvegel. Na de a véletlenek nem véletlen vannak, s
sikerült 10 kg uborkára - nem is akár milyenre - szert tenni, igy aztán
megmentett engem attól, hogy hiányt érezzek egész télen. Én ugyanis imádom a
csemege uborkát :) még akkor is, ha savanyúnak nevezzük!
Először a levet készítjük el. Amíg az uborkát üvegbe rakjuk,addig a só elolvad a
lében.
Ízlés szerint folyékony édesítőt adunk hozzá. Mindenki olyat, amilyet már
megszokott.
Azért
nem írom, hogy mennyit, mert ezt mindenkinek szájíze szerint kell
adagolnia.
10 %-os ecetet használtam, vízhez viszonyítva literenként 2
dl-t.
4 dkg sót tettem bele, (szintén a vízhez viszonyítva
literenként)
Elkavartam az egészet és hagytam, hogy olvadjon a só és kicsit érjenek össze az
ízek is.
10
kg uborka
Az üveg aljára:
üvegenként 2 kisebb vagy 1 db nagyobb babérlevél
fél mokkáskanál mustármag,
fél mokkáskanál koriander mag
8-10 szem egész fekete bors
kapor (piaci csomózott kaporból 1 szál/üvegl)
Az üvegekbe, szép sorba beállítottam az uborkákat,
az
elkészített lével felöntöttem. A kupakokat az üvegre csavartam és mentek az
automatába.
90 fok és 30 perc.
Ahogy a gép kikapcsolt, kiszedtem az üvegeket.
kb
5 liter víz
10 dl 10 %-os ecet
45 dkg cukor (én cukor helyett folyékony
édesítőt használtam)
11 dkg só
Kóstolgattam, s nekem még egy kevés só és
plusz 1 dl ecet is kellett!
Ennyire szép, apró, és nagyon friss uborkát
egész nyáron nem is kaphattam volna. S az ára is nagyon kedvező volt (250
Ft/kg)
Meg lehet kérdezni, milyen géppel készült a "befőzés"?
VálaszTörlésLIDL-ben vásárolt Silvercrest befőző automata.
VálaszTörlés