2013. március 3., vasárnap

Kenyér és zsömle

Ez egy majdnem dupla adag tészta, kevés grahamliszttel, kovásszal készült. Ilyen nagy adagot akkor szoktam sütni, amikor jön a hétvége és hatan üljük körül az asztalt. Egy kenyér biztos, hogy elfogy, a zsömlék pedig maradnak vacsorára, s a következő napok reggelijére. A kenyér 1,2 kg-os, a zsömlék 10,5 - 11 dkg-osak. A zsömléket mérlegre teszem, hogy közel egyforma súlyúak legyenek. Megéri lemérni, mert szép egyformák lesznek.
 
Minden, az előző esti kovászkészítéssel kezdődik. Miután elég nagy adag a tészta, így a kovász hozzávalóit is megemelem.
 
40 dkg BL 80-as kenyérliszt
1  dkg friss élesztő
3 dl víz (hajszálnyit bőven mérve)
 
Egy fakanállal összedolgozzuk a hozzávalókat, a kelesztő tál tetejével lezárjuk és a konyhai asztalon (pulton) hagyjuk egészen másnap reggelig.

 
Reggeli után hozzá is kezdhetünk a kenyér- és zsömle sütésének előkészítéséhez. Először is kimérjük a kenyér hozzávalóit.
 
3 dl víz
0,5 dl olaj
beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe (nálam dagasztó gép)
 
55 dkg BL 80-as kenyérliszt
15 dkg Graham liszt
2,2 dkg só
 
összekeverjük, és hozzáadjuk a vizes anyagokhoz. A liszt tetejére (az edény széléhez közelebb) morzsoljuk a
 
2  dkg friss élesztőt, majd
 
belekanalazzuk az előző este elkészített kovászunkat.
 
A gépet beindítjuk és addig dagaszttatjuk a géppel, amíg egy gombóccá nem alakul, és a tészta elválik az edény falától. (kenyérsütő gép esetében a megadott dagasztási idő).
Dagasztógépben ez kb 5-6 perc.
 
Dagasztás után gyúrólapra (én letisztított munkalapra) tesszük a tésztát, kissé megformázzuk és kelesztő edényben (nálam kelesztő kosár és kendő) rakjuk. Kétszer 30 percet pihentetjük, közben egyszer visszagyúrjuk az eredeti állapotára.
 
 
Így néz ki az első 30 perces pihentetés (kelesztés) után. Ekkor kiborítjuk a tésztát és visszagyúrjuk az eredeti formájára (6-7 mozdulattal jól kinyomkodjuk a levegőt belőle.)

 
Ez a kép már a második 30 perces pihentetés után készült. A tésztát kiborítjuk ismét a kelesztő edényből, levágunk belőle 6 x 11 dkg-os darabokat a zsömlékhez  és szintén visszagyúrjuk pár mozdulattal a majdnem eredeti méretére. Itt már kicsit nehezebb kisebbre gyúrni, mert a tészta nagyon jó állagú, s viszarugja magát. A levegőt jócskán kinyomkodjuk belőle, megformázzuk, majd bevagdossuk, és a sütőedénybe helyezzük.

 
A sütőedénybe,  nálam egy jénai kacsasütőhöz hasonlító vasnak nem ugyan mondható üvegtetős kacsasütő a kenyérsütő edény, amit fekete teflon bevonatú sütőfóliával kibélelünk.  A tésztát alulról egy zsiletpengével körbe, jó 1 cm mélységben bevágjuk, a tetejét bekarcoljuk.
Az edény jénai tetejét rátesszük és 40 percet kelesztjük. A 40 perc letelte után bekapcsoljuk a sütőt 250 fok maximumra. 20 perc alatt eléri a maximum hőmérsékletet. Ezalatt az idő alatt a tésztánk még kel. (tehát összes kelés 60 perc) A sütőfólia alá virágspriccelővel vizet spriccelünk, majd a jénai tető belsejét is bevizezzük. Betesszük a kenyértésztát a sütőbe és 10 percig (amíg a sütőedény is átmelegszik) a maximumon sütjük. 10 perc után levesszük a hőfokot 170-180 fokra, az időt 35 percre beállítjuk és ennyi idő alatt nagyon szép színűre megsül a kenyerünk.

 
Amíg a kenyértésztánk kelt, addig közben elkezdjük a 6 db zsömle megformázását. Bal tenyerünkbe helyezzük a tésztát és a bal hüvelyküjjunkkal a tészta közepét lazán nyomjuk, majd a jobb kezünkkel körbe ráhajtjuk a tésztát és ezt addig ismételjük, amíg ki nem kerekedik a zsemletésztánk. Pár mozdulat az egész.

 
Formázás után a tésztát összecsipkedjük, majd lerakjuk a nyújtó felületre és tenyerünk alatt meggömbölygetjük a zsömlét.

 
A végén a két kezünk között egy-két mozdulattal megpörgetjük a tésztát és szép kerek formára igazítjuk. Ez is csak pár mozdulat.
 

 
 
A megformázott zsömléket sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk. Behuzzuk egy erre alkalmas (nálam direkt erre vásárolt szemetes zsákok) nejlonba, és hidegre tesszük (kamra kövezete,)  őket, amíg a kenyerünk kisül.
 
 
 
Időközben kisült a kenyerünk.
A zsemléket a tepsin vízzel bespricceljük, tetejét megszórjuk szezámmaggal és mehetnek a meleg sütőbe sülni.



A zsömlék 17 perc alatt sültek ilyen szép színűre. A tepsiről leszedjük és rácsra tesszük,  hagyjuk kihülni.

 
Ezalatt az idő alatt a kenyerünk is elkezd cserepesedni. Én soha sem szoktam  a kenyeret sülés után vizzel spriccelni, mert nekem megpuhul. Hogy mi az oka nem tudom, de nem is az a lényeg.

 
A lényeg? - a kenyér szép, a kenyér finom, s a kenyér ehető. S a gyerekeink, amikor vasárnap nálunk vannak, talán mindegy is, hogy mi az ebéd, egy ekkora kenyér el is fogy. Na ezért sül nálunk már több mint 20 éve a saját házi kenyerünk :-)

10 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon finom is, csak legyen mit kenni rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi! Tepertőkrém megfelelne ? :) Csak halkan súgom meg, hogy Petrus unokám a vasárnapi töltöttpaprika mellé talán 4 szelet kenyeret evett meg. S utána? még kért egy szeletet, amit csak úgy "kopaszon" megevett. Imádják a frissen sült kenyeret.

      Törlés
  2. Nagyon szépségesek, Viki! Mindenképp ki fogom próbálni a receptet. Köszönjük a részletes leírást és a fázisfotókat!
    Üdv: Jucus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Jucus. Tényleg érdemes kipróbálni. A kifliket is ebből a tésztából készítem, csak akkor más a formázás.
      A fázisfotókat azért tettem fel, mert páran kérdezték, hogy hogyan lesz ilyen szép kerek? - hát így :-)

      Törlés
  3. Nagyon szépek lettek! Nagyon köszönöm a részletes leírást! Biztos, hogy én is el fogom készíteni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ditti Neketed is nagyon köszönöm. Meglátod, nem fogsz csalódni benne. Egy az igazi "boldogságos baj" vele, hogy egyetlen ebédhez elfogy az egész, de hát éppen ezért sütünk, mert imádják a gyerekeim az én kenyerem :-)

      Törlés
  4. Um pão apetitoso aos olhos e muito saboroso. Viki, você é uma fada da culinária?
    Um abraço para você.

    VálaszTörlés
    Válaszok



    1. Soli é ÁÁÁÁÁ! Sou uma dona-de-casa clara, que gosta de fazer a cozinha muito.
      É uma fada muito gentil. Digo obrigado pelo louvor agradavelmente.
      O meu abraço amistoso.
      Uma vez então ird para mim, onde posso achá-lo o seu blog. Obrigado.

      Törlés
  5. Csodás kenyér, csodás zsemlék!

    VálaszTörlés