Lehet, hogy valakinek furcsa, hogy pulykamellből készült ez a finom lecsós szelet, de jobban szeretjük a szárnyasokat, mint a négylábúakat. S egy kis tavasztidéző étel is kellett már a tányérra, mert túlságosan elhúzódik ez a borongós időszak.
Hozzávalók és elkészítés
Személyenként 1 szelet pulykamell, (sertés, vagy akár csirkemellből is elkészíthető)
1 nagyobb fej fehérhagyma,
1 mokkáskanál köménymag,
1 evőkanál olaj,
só,
fehérbors
2 zöldpaprika (nekem fagyasztóból)
2 paradicsom (ez is fagyasztóból)
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
Köretnek
1 csomag hosszúszemű előfőzött tasakos rizs
A húst kiklopfoltam, picit megsóztam, félre tettem.
Egy akkora edényt vettem elő, amelyikbe mindkét szelet husi belefér. Az olajat kicsit melegítettem, a hagymát apró kockára vágtam, és olajon üvegesre pároltam, sóztam, borsoztam és a felszeletelt paprikát és paradicsomot, a köménymagot, fűszerpaprikát hozzáadtam. Fedő alatt kb 10 percig pároltam. Amikor kész volt, egy botmixerrel pürésítettem és beletettem a hús-szeleteket. 2 dl húslével (lehet vizzel is) felengedtem, s addig főztem fedő alatt, amíg a leve teljesen elfőtt és már jól besűrűsödött.
Amíg a hús párolódott a lecsóban, addig a tasakos rizst egy külön lábasban (dupla annyi sós vízben, mint a rizs) 12 percig főztem, majd rajta hagytam a fedőt.
Amikor minden elkészült, akkor a lecsós szaftba elkevertem a rizst, a hús-szeletet tányérra raktam, mellé a rizst, és a maradék lecsót a hús szeletekre kanalaztam.
Enyje, Viki, de egyre gondoltunk! Pont ezt csináltam vasárnap, csak malacból :) De a pulykásat is eltűntetném nálad seperc alatt!+
VálaszTörlésEngeded-nem engeded, ezt a receptet vittem, átalakítva az itthoni készletre.
VálaszTörlésHú, de ígéretesen hangzik, majd a bezsebelt elismerés kétharmadát átadom.
Én csak annyit mondok:nyami....
VálaszTörlésHolnapra vinnék magammal melóba :)
VálaszTörlésSzeretném!:-)
VálaszTörlésMindenfajta húsiból jöhet, de a pulykát, csirkét, mi is jobban szeretjük.
Nagyon guszta! Vinném a fiuknak!
VálaszTörlésTavaly nyár óta sajnos nem ehetem.
Nagyon begörcsölt tőle az epém!:(
Még jó hogy szólsz! Vegyem elő én is a fagyasztóból a maradék zőldségeket!
VálaszTörlésKészítek egy ilyen finom lecsót!
Igazán , úgy megkivántam!
Nekem nem furcsa, én is inkább szárnyasból készítem és imáááádom! Viszont én nem pürésítem a lecsót - ez új nekem... :)
VálaszTörlésNálunk is a pulyka és csirke a sztár.
VálaszTörlésKönnyű és finom.
Egyébként a lecsós szeletet én is így szoktam,kivéve a pürésítés.
De így is nagyon finom lehet.
Jöhetne ebből is egy adag:)))
Nem tudom miért névtelenül ment el.
VálaszTörlésDina
Eri, Úgy látszik kukucskáltam nálad :)
VálaszTörlés4Gyerek ! Vegyed, egyed, vigyed. Én is mindíg a saját készletemre formálom a dolgokat :))
Belly ! Egészségedre :))
Bianka ! Legközelebb hamarabb szólok és egy plusz adagot is készitek :))
Nelli, mi is a szárnyasok meller vagyun inkább, de azért az a jóóóó kis császárszalonna, vagy az a jóóóó kis marhalábszárból pörkölt ??? háááát az se kutya :))
Marym ! Azért mixelem a lecsós részt, mert így én mint egy megrögzött epés (epehólyag nélkül) is ehetem :))
VálaszTörlésJuci !
Kedves egészségedre :))
egycsipet ! Ha már túl leszel százezer epegörcsön, majd rászoksz :))))) Ez tiszta vélenül jutott eszembe és igy nem is piszkált, s fincsi is volt.
VálaszTörlésDia ! Neked is ugyanaz :)) epekimélő a pürésítés, de fincsi is.