2011. január 11., kedd

Két szelet csontos karaj története és végzete :))))


Elgondolkodtató, hogy mit lehet csinálni két csóró csontos sertéskarajból ! ugye ? - hát nem sokat, de ha az ember agya elindul és egy kicsit meg is mozgatja, akkor mindjárt itt van egy komplett menü, egy kis kiegészítéssel.
A karajok már vagy két órája -vizcserével- áztak egy tálkában. Gyors gondolat, egy friss mozdulat, s mindjárt el is kezdődött az ebédkészítés.
A két szelet karajt csonttal együtt egy kis vízbe feltettem főni. Sót és egy kevéske (só és tartósítószermentes) zöldségkeveréket adtam hozzá. Jó félig megfőtt a karaj, akkor kivettem, lecsontoztam, majd  kockára összevágtam őket.

A zöldséges lébe csigatésztát főztem és máris kész volt egy jó kis csontleves. (egy keveset elvettem az üres csontléből, amit az alábbi rizses akármihez használtam fel)



A felkockázott karajszeleteket félre tettem. Pár szelet bacon szalonnát félig kiolvasztottam, (fél deci vizet öntöttem alá, hogy ne égjen le.) Amikor a zsirja már kiolvadt a vízben, hozzáadtam a karajkockákat, 2 kisebb fej csiperke gombát felszeletelve, egy kisebb fej hagymát apró kockára vágva, s nagyon rövid idő alatt készre főztem. Egy kanál tejfölt hozzákevertem a húskockás gombaszeletekhez, s a husléből még pótoltam hozzá egy keveset. Addig pirítottam, amíg a leve teljesen elfőtt, s csak egy parányi kis tejfölös, -a bacon szalonnától- füstölt izű szaftja maradt.
Párolt rizzsel és őszibarack befőttel tálaltam.

Háááááát ez lett a története annak a semmi nem mondó két szelet karajnak, amire reggel még csak úgy néztem, hogy úristen mit lehet ebből kihozni :)))))))

5 megjegyzés:

  1. Ügyes vag Viki! Végül is 2 finom ételt varázsoltál ebből a "semmitmondó" csontos karajból.

    VálaszTörlés
  2. Vikikém,jó kis ételeket rittyentettél:-),a leves színe gyönyörű,szépen gyöngyözik igazi haza leves,mesés,a második fogás szintén:-)

    VálaszTörlés
  3. Hobbychef ! Köszönöm. Na ez arra is szolgál, hogy még a végén spórolni és jóllakni is lehet két szelet karajból :)))

    Ditta! Neked is köszi. Ami azt illeti én sem hittem a szememnek, amoikor az ebéd a tányérra került :))) Talán elkezdek spórolni :)))

    VálaszTörlés
  4. Bianka! S a legfontosabb, hogy ebből tuti csak 2 tányér kaja lett :))

    VálaszTörlés