2011. január 14., péntek

Parker House zsemle kicsit másképp


Neten barangolva találtam rá erre a nem mindennapi zsemlére. Erre aztán tényleg azt lehet elmondani, hogy egyszerü, hamar elkészül és nagyon finom. Fázisfotókon keresztül mutatom be az egész menetet.

Hozzávalók és elkészítés:

A tésztához:



180 ml tej vagy viz  (nálam tej)
1 db tojás
450 g finomliszt   (nálam  500 gr, és fele kenyér, fele rétes liszt)
2 teáskanál cukor
1.5 teáskanál só
25 g puha vaj (vaj híján nálam kacsazsír)
1 teáskanál instant élesztő



A kenéshez:



50 g olvasztott vaj  (nálam szintén kacsazsír)



Kenyérsütő gép üstjébe öntöttem  a tejet,  a tojást, rászórtam a lisztet, amibe előzőleg elkevertem a cukrot, a sót, és a por élesztőt. Gép előmelegitett és 20 percig dagasztott.
A bedagasztott tésztát enyhén lisztezett lapra tettem, és enyhén átgyurtam, majd 1 cm vastagságúra nyújtottam. Az eredeti recept azt mondja, hogy 7,5 cm-es köröket kell szaggatni, de én ezt túl kicsinek találtam, igy nagyobb köröket szaggattam. S ehhez egy jó nagy vizespoharat vettem igénybe. kb 9-10 cm átmérőjü volt.
 

Szaggatás után egy kisebb nyújtófával a körök közepét elvékonyítottam, majd olvasztott kacsazsirral megkentem.


Ezután  finoman összeillesztettem őket, s egy tepsire sütőfóliát tettem, majd ráraktam a zsemléket.


Ráhúztam egy jó nagy fóliát és meleg helyen 35 percig kelesztettem, vagy legalábbis addig kell, amig majdnem duplájára megnőnek.


Előmelegített, forró sütőben 170 C fokon  kb 20 percig sütjük.



Amikor kisültek, rácsra raktam őket, s egyenként szintén megkentem egy kis kacsazsírral :)))) tiszta fogyókúra :))))
 

Ebből a mennyiségből nekem 20 db zsemle sült.

19 megjegyzés:

  1. Ez tényleg különleges forma!
    Ma én is kacsazsíros kifliket sütöttem.:)

    VálaszTörlés
  2. De guszták! :)
    Mindjárt el is készítem!

    VálaszTörlés
  3. Hű ezek tényleg nagyon szépek

    VálaszTörlés
  4. Viki ezek meseszépek lettek,nagyon köszönjük a részletes leírást!:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jópofa ez a formázás! És a kacsazsír... szinte érzem az illatát!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Fogyis Társ!:) Hát mit is mondhatnék, legalább két ilyen zsömlét tudnék szendvicskét elképzelni, bárhol, bármikor:)

    VálaszTörlés
  7. A Múzeumok majálisán szoktunk ilyet venni, a "Pékek fejedelmi rendje" nevű komáromi egyesült árulja, VESU néven, sertészsírral, de sima kenyértésztából sütik. Nagyon finom úgy is. :-)

    VálaszTörlés
  8. Mary ! Köszönöm szépen.

    Ildy ! Nem is tudom miért zsemle a neve, de nem is ez a lényeg :)

    Ami ! Remélem már meg is ettétek ? :))

    Bianka! Kösziiiiiii

    VálaszTörlés
  9. Ditta ! Köszönöm - és nagyon szívesen :))

    Erina ! Most már én is tudok mesélni róla - ma elfogyott az utolsó morzsáig. Még a kiskutyám is bevágott 2 db-ot :))

    VálaszTörlés
  10. Ginjkó ! Na mesélj ! - hogyan is fogunk igy lefogyni ?
    Ezt, így ahogy mondod, bárhol, bármikor, bármivel. Ma még lekvárral is kipróbáltuk. Bejött :))

    VálaszTörlés
  11. Kedves Névtelen ! Köszönöm szépen, hogy tájékoztattál. Ezek szerint Neked nem kell bemutatni, hogy milyen finom. El tudom képzelni kenyértésztából is, de ez nekünk így nagyon ízlett.

    Az adatok alapján pedig a neten utána fogok nézni. Kösziiii

    VálaszTörlés
  12. Juci !

    Mónika !

    Nektek is köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  13. Nelli ! .----- de olyan finomak is. Lassan már ott tartok, hogy szinte másnaponta kell készítenem, a férjem úgy megszerette, persze nekem is ízlik. Nagyon fincsi és végig puha.

    VálaszTörlés
  14. Ez hogy tudta elkerülni a figyelmemet, nem is értem! :)
    Nagyon guszták, ötletes a formázása is.

    VálaszTörlés
  15. Szemi ! nem tudom, de lényeg, hogy rátaláltál.
    Azóta már megsütöttem vagy kétszer, s képzeld el, hogy ezt szét lehet hajtani, és bele egy jó kis zöld saláta majonézzal :))) húúúúúúú már itt is érzem a számban :))

    VálaszTörlés