2011. január 26., szerda

Egyszerű és nagyszerű húsleves na és a Robikánk :))


Elmult hétvégére egy óriási kakast bányásztam elő a fagyasztóból s szétszedtem darabjaira, s beosztottam, hogy legalább három-négy napra vagy esetleg reggelire-vacsorára készüljön belőle valami.
(csak hogy megemlítsem, hát ezért nem fogom én még egyhamar látni a fagyasztó fenekét, mert mindíg beosztok, és kiosztok ) :-))))
Ennek a kakasnak a melléből készült az asztaltgyümölcsös csirkemelltekercs maj vasárnapra elkészült a két óriási combájból az a bizonyos tejben sült csirkecomb.
A maradék szárnyakból és far részéből csirkepörkölt nokedlivel - de erről sajnos még csak fotót sem tudtanm készíteni, mert mire észrevettük már tul is voltunk az ebéden,  (töredelmesen bevallom, hogy én a csirkének kifejezetten csak a szárnyát és a farát, tehát a csontos részeit szeretem)

S akkor maradtak még az igazi aprólékok: a lábak, a nyak, (amely akkora volt, mint egy pulykanyak), a zúza, a mája, a háta része, a mellcsont.
Ezekből az aprólékokból készült ez a nagyon egyszerű, de annál finomabb húsleves, a következők szerint, s tényleg semmi faxni, csak úgy egyszerűen, mint a réges régi szűkidőkben :)))

Hideg vízbe teszem az aprólékokat, hozzá a sót, kevés fehér borsot. egy csipetnyi szerecsendió reszeléket,  és a zöldségeket  (sárgarépa, fehérrépa) és egy evőkanál só és tartósítószermentes  fűszerkeveréket. A lábasra ráteszem a fedőt, és olyan lasssan főzöm, hogy a leves meg sem mozdul. Átlátszó fedő alatt tudom figyelni végig.
A grízgaluskához 1 db tojást felverek, s annyi grizt (búzadarát) teszek hozzá, hogy egy képlékeny anyagot kapjak. Picit hagyom állni. A levesből átszedek egy kisebb lábasba egy részt, s nokedeli szaggatóval kerülnek a galuskák a levesbe.


A levest nem fűszereztem most semmi különcségekkel, mert van nekünk egy drága, aranyos kiskutyánk a Robika, aki igencsak kuncsorog a húsokért, a húslevesért, a benne megfőtt hosszú grízgaluskáért, a húsos csontokért. Most egy kicsit csalódott is lehetett, mert óriási csontokat nerm kapott, de minden egyes falatkámat megosztottam vele, anit nagyon díjazott.
Így eszünk mi, ha "csak" hárman vagyunk :))))))

 

10 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a leveskés jaj azok a grízgaluskák csodásak benne!:)
    Robika meg egy tündéri kutyus!:)

    VálaszTörlés
  2. Viki!
    Nagyon klassz levest főztél, én is szeretem!
    A kutyusod meg nem csak tündéri, de nagyon szép is:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehetett az a leves, na és a többi finomság is amit a kakasból készítettél. Nagyon szeretem a húslevest.:)

    Nagyon aranyos a kutyusod!!!

    VálaszTörlés
  4. Marym ! Ó igen, na és a Robika, Néha tud ám pózolni, csak kaphasson egy kis "sajátot" :))

    VálaszTörlés
  5. Gesztike ! Köszönöm. --- meg okos is :))) Nem véletlen az én kutyim :))

    VálaszTörlés
  6. Gizi ! Fel kell falni a kakasokat, mert már szerintem az újak kibújtak a tojásból. Nálunk a húsleves szinte naponta jöhetne. Nagyon szeretjük.

    Még a Robika is :)))

    VálaszTörlés
  7. Viki,ez a leves gyönyörű,a színe az állaga tökéletes,Robi bá meg gyönyörű:-))

    VálaszTörlés
  8. Dittus! Köszönjük szépen. Robi-bá éppen a tükör előtt űl és pózol. Előtte fésültem ki. Ilyenkor elszáll magától :))) Tiszta férfi, ikszonyú hiúúúúúú :))))

    VálaszTörlés
  9. Tetszik a blgod,a recepte is,a fotok is,amikor meglattam az aranyos feher kiskutyadat megdobbant a szivem :EROSSEN ARANYOS!!!! Sok sikert tovabbra is: Anita erdelybol...

    VálaszTörlés
  10. Anita Kedves ! Nagyon megtiszteltél a látogatásoddal és a bejegyzéseddel is. Azt tudod, hogy nekem az Erdélyi EMBEREK a szívem csücskei ! Gyökereim Székelyföldről származnak.
    Szeretettel látlak máskor is.
    A jókívánságokat is köszönöm szépen.

    VálaszTörlés