Sokmagvas kenyereim
Előtészta: Reggel készül a délutáni sütéshez.
15 dkg BL 80-as liszt,
1,5 dl víz
1 mokkáskanál instant élesztő
1 mokkáskanál só
Egy tálban fakanállal összekeverem és behúzom egy zacskóba, lezárom, hogy levegő ne érje.
Kenyér hozzávalói:
450 gr BL 80-as liszt
100 gr Tönköly fehér liszt
50 gr Teljes kiörlésű Tönköly liszt
50 gr Rozs liszt
7 gr instant élesztő
1 evőkanál (púposan) korpa
1 ek szezám mag
1 ek tökmag
1 ek napraforgó
1 ek lenmag
2 ek (csapott) só
2 ek olaj (vagy kacsazsír)
3 dl langyos víz
1 dl langyos tej
Az összes előtészta
Ha nem elég jó a liszt minősége (ami mostanában nagyon gyakori, akkor 2 teáskanál sikér sokat segít)
Robotgépbe rakjuk a hozzávalókat és -géptől függően- 10 perc dagasztás.
- A tálban hagyjuk a tésztát, letakarjuk és 30 perc pihentetés.
- Pihentetés után kicsit átdolgozzuk a tésztát, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A sütőedényeket (sütőformát) előkészítjük, belsejét enyhén olajos ecsettel bekenjük.
A tésztát két részre osztjuk, (mérlegen lemérem, hogy egyformák legyenek) megformázzuk, és a formába helyezzük.
A két formát behuzzuk egy nejlonba és lezárjuk, hogy ne kapjon levegőt a tészta, ne száradjon ki a teteje.
Újabb kelesztés.
30 perc uán a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, zsilettel, vagy szikével bevágjuk a kenyértésztát, hideg vízzel bespricceljük, majd 5 perc mulva a sütőbe helyezzük. A sütő ekkor még nem éri el a 200 fokot, de ez azért is jó, hogy a tészta a sütés elején még kelni fog.
Végig 200 fokon összesen 40 perc a sütési idő.
Amikor kisültek a kenyerek, rácsra helyezve, hideg vízzel lespriccelve hagyjuk kihülni.
(2 db 70 dekás kenyerünk lesz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése