2020. október 7., szerda

Sokmagvas kenyér


Sokmagvas kenyereim



Előtészta: Reggel készül a délutáni sütéshez.
15 dkg BL 80-as liszt,
1,5 dl víz
1 mokkáskanál instant élesztő
1 mokkáskanál só

Egy tálban fakanállal összekeverem és behúzom egy zacskóba, lezárom, hogy levegő ne érje. 




Kenyér hozzávalói:

450 gr BL 80-as liszt
100 gr Tönköly fehér liszt
50  gr Teljes kiörlésű Tönköly liszt
50  gr Rozs liszt
7   gr instant élesztő
1   evőkanál (púposan) korpa
1   ek szezám mag
1   ek tökmag
1   ek napraforgó
1   ek lenmag
2   ek (csapott) só
2   ek olaj (vagy kacsazsír)
3   dl langyos víz
1   dl langyos tej
Az  összes előtészta

Ha nem elég jó a liszt minősége (ami mostanában nagyon gyakori, akkor 2 teáskanál sikér sokat segít)

Robotgépbe rakjuk a hozzávalókat és -géptől függően- 10 perc dagasztás.

- A tálban hagyjuk a tésztát, letakarjuk és 30 perc pihentetés.

- Pihentetés után kicsit átdolgozzuk a tésztát, letakarjuk és duplájára  kelesztjük.

A sütőedényeket (sütőformát) előkészítjük, belsejét enyhén olajos ecsettel bekenjük.
A tésztát két részre osztjuk, (mérlegen lemérem, hogy egyformák legyenek) megformázzuk, és a formába helyezzük.

A két formát behuzzuk egy nejlonba és lezárjuk, hogy ne kapjon levegőt a tészta, ne száradjon ki a teteje. 

Újabb kelesztés.
30 perc uán a sütőt bekapcsoljuk 200  fokra, zsilettel, vagy szikével bevágjuk a kenyértésztát,  hideg vízzel bespricceljük, majd 5 perc mulva a sütőbe helyezzük. A sütő ekkor még nem éri el a 200 fokot, de ez azért is jó, hogy a tészta a sütés elején még kelni fog. 

Végig 200 fokon összesen 40 perc a sütési idő.

Amikor kisültek a kenyerek, rácsra helyezve, hideg vízzel lespriccelve hagyjuk kihülni.  







                                            (2 db 70 dekás kenyerünk lesz) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése