2020. október 6., kedd

Piskótatekercs dióval töltve

 Ez egy nagyon egyszerű piskóta, amit diókrémmel töltöttem. Minden előkészülettel együtt akár fél óra alatt is elészíthető. Utána már csak arra kell várni, hogy a hütőben kicsit megdermedjen a töltelélk. 




4 db tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál rétesliszt
csipet só
1/2 csomag sütőpor

Töltelékhez és a tetejére:

20 dkg darált dió
20 dkg vaj, esetleg margarin
ízlés szerint cukor (de lehet édesítővel is készíteni)

Tetejére: porcukor

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjébe csipet sót adunk és elkezdjük kézi habverővel felverni. Félidőben hozzáadjuk a cukrot, tovább keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. 
Ha már jól elkevertük, hozzáadagoljuk a réteslisztet, amibe előzőleg elkevertük a sütőport. 

Amikor hozzáfogunk összeállitani a tésztát, bekapcsoljuk a sütőt is 200 fokra.

Előkészítünk egy nagymértű tepsit, amit kibéleltünk sütőpapirral.

Az elkészült masszát beleöntjük a tepsibe, krémlapáttal elegyengetjük, majd a tepsit kicsit odaveregetjük az asztalhoz, (nyujtódeszkához), hogy a levgő eltávozzon belőle.

Beteszük a sütőbe süni. A hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra,  a  sütőajtót -a sütés ideje alatt-  egy vékony fakanállal kitámasztjuk. Ha a sütés ideje alatt az ajtón egy kis nyílás van, nem fog összeesni a piskótánk amikor kivesszük a sütőből. 

180 fokon 18 percig sütjük. 


Előveszünnk egy vékony (tiszta) konyharuhát, amit kicsit bevizezün. Erre tesszük a kisült piskótát, és feltekerjük, és félretesszük, amít a krémet kikeverjük. 

A vajat, vagy margarint tetszés szerint cukorral, esetleg édesitőszerrel kikeverjük. Amikor már habos, síma, akkor hozzáadjuk a darált diőt. 

Megkenjük vele a piskótánkat, óvatosan feltekerjük és hűtőbe rakjuk. Legalább 1 óra kell, hogy szépen szeletelhető legyen a krém miatt. Főleg, ha jó vastagon töltöttük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése