2013. július 8., hétfő

Kubu a konyhámból

Nyári szünet, gyereksereg, forróság, rengeteg folyadékfogyasztás. Nos ilyenkor kell előszedni azokat az ötleteket, amelyek eddig csak a kamra ajtajáig jutottak el. Ez a házilag készített kubu nem csak arról híres, hogy sem tartósítószert, semmiféle adalékanyagot nem tartalmaz, hanem sűrűsége is olyan, hogy  akár egy tízórait, vagy egy vacsorát is lehet vele  helyettesíteni.
 
 
Elkészítése roppant egyszerű és nagyon gyors
Hozzávalók:
1,5 kg sárgarépa
2 kg alma
6 db nagy narancs
5 db nagyobb citrom
1 kisebb evőkanál só
0,5 kg cukor

 
Elkészítésével kapcsolatban elég sokat barangoltam a neten, de nagyon bonyolultnak tünt, s éppen ezért én teljes egészében másképp készítettem el.
 
Először is előkészítettem a gyümölcscentrifugát.
A sárgarépát jól lesikáltam, az almákat megmostam, a narancsokat, és a citromot meghámoztam. Az összes gyümölcsöt átengedtem a gyümölcscentrifugán.
A levet és a gyümölcshúst egy 10 literes fazékba öntöttem és elkezdtem felfőzni. Amikor már jól átmelegedett, akkor annyi vizet öntöttem hozzá, hogy a fazék tele legyen. Hozzáadtam a cukrot, s pár perc mulva el is készült.

 
Hagytam a fazékban hűlni, de már előre láttam, hogy ez még mindíg nagyon sűrű, ezért kétfelé öntöttem és még  felforralt vizzel hígítottam. Így összesen 14 liter nagyon finom ital készült, amit nem csak a gyerekek, de mi felnőttek is nagy kedvvel fogyasztottunk.
Semmi tartósítószer nincs benne, s ettől függetlenül még a mai napig is fogyasztható, pedig már hatodik napja tartózkodik a hűtőszekrényben a még megmaradt 1-2 üveg.
 

11 megjegyzés:

  1. Nálunk ez a Tedy:) Én még sosem készítettem, mert nincs gyümölcscentrifugám sajna, pedig nagyon szeretem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám! Egyszerű a megoldás, csak egy kicsit tovább tart. A répát, az almát, a narancsot és a citromot összefőzöd és egy botmixerrel összezúzod. Kicsit talán tovább tart a munka, de akkor is megéri.

      Törlés
    2. Így van, ez egy elég egyszerű megoldás és nagyon finom is. :)

      Törlés
    3. Így van, ez egy elég egyszerű megoldás és nagyon finom is. :)

      Törlés
  2. Ez olyan mint a Kubuntu? Vagy az Ubuntu? Habár azokat nem lehet meginni, mert ugye Linux verziók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÁÁÁÁÁ Csavi! eeeez nem olyan. Kérdezd csak meg a legkissebbjeidet! - mindjárt fogják tudni a választ. :)

      Törlés
  3. Olá, Viki, suco de frutas é saudável e refrescante. Hmmmmmmmmm, gostei. :-)
    Abraços para você.


    Sol Belém

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soli Olá :) Foi muito bom, saudável, com muitos vegetais hambúrguer embalado.
      Obrigado por sua bondade. Viki

      Törlés
  4. Szia Viki! Csodás az oldalad, és a családod. Olyanok vagytok, mint egy igazi, összetartó olasz család! A tanácsodat szeretném kérni. Ha nem friss fogyasztásra szeretném megcsinálni a kubut, hanem télire, akkor elég, ha a kész levet felfőzöm, és száraz dunsztba teszem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kedves Névtelen :) Igen, szerintem is elegendő, ha felfőzöd és száraz dunsztba teszed. Én tartósítószer ellenes vagyok, de ez esetben valami csak kellene bele, ha másképp nem, akkor teszel az üvegre egy sor celofánt, a celofánra egy kevéske tartósítószert, majd egy másik celofánnal lefeded, s utána jöhet a száraz dunszt. Én azért a helyedben csinálnék 1-2 üveggel próbát. Viszont ez mind olyan összetevőkből áll, ami télen-nyáron kapható, csak maximum ott van a gond, hogy hetente egy fél napot rá kellene szánni az új adag elkészítésének. Csak megkérdezném, hogy nincs véletlen befőző automatád? mert abban tartósítószer nélkül lehet eltenni mindenféle ételt-italt.

      Törlés
    2. Bocsánat, a dicséretet elfelejtettem megköszönni :) Köszönöm, imádunk együtt enni/-főzni :)

      Törlés