2013. július 29., hétfő

Magos túrós rudak

Úgy látszik, hogy a hőséggel elment a kedvünk az étkezéstől is, de főleg az édességektől. Sokkal inkább előtérbe kerülnek az apró rágcsálni való sós finomságok. Vacsorára akár egy pohár tejjel, teával sokkal jobban esik, mint bármi más. Most egy túrós ropogtatni valót hoztam Liliana a Zamat és Illat blog szerzőjétől. Én mindjárt dupla adaggal kezdtem, s ennek megfelelően adom meg a hozzávalókat is. Ha valaki nagyon-nagyon szereti, akár háromszorozhatja is a mennyiséget, mert garantált a gyors fogyás (mármint a túrós magvas rudak fogyása) :)
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
50 dkg túró
 50 dkg vaj
 60 dkg finomliszt
2 kk. só
1 sütőpor (13 g)
2 tojás

A tetejére:
tojás
ízlés szerint reszelt sajt, vagy magok.
Ebben az esetben szezám és len mag.
 
A hozzávalókat összegyúrtam, de azzal kezdtem, hogy a hideg vajat a kimért lisztre reszeltem, majd egy éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap összekevertem a hozzávalókkal, kinyújtottam. tojással lekentem, magokkal megszórtam. Derelyevágóval hosszú csíkokra vágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe rakva 175 fokon, légkeverésen 10-12 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ez a mennyiség 5 nagy tepsire elegendő. Ha még ezt a mennyiséget is növelni akarjuk, akkor a begyúrt tésztának a felét használjuk el, másik felét hűtőszekrényben tartjuk, s későbbi időpontban frissen kisüthetjük.
 
 
Nagyon el kell dugni, hogy ne fogyjon el azonnal. Dobozba, vagy tasakba  rakva nagyon jól fagyasztható és amikor a fagyasztóból elővesszük ugyanolyan friss, mint amikor kisült.
 
Köszönet a receptért Liliannak !

2 megjegyzés: