2013. június 28., péntek

Bordás (egy visszahozott ízemlék)

Egy nagyon elfelejtett fantasztikus ízű péksütemény után kezdtem kutatni. Ezt a péksüteményt annó úgy 40-45 évvel ezelőtt -az akkori lakóhelyemen- a pékségek rendszeresen sütötték, majd teljesen a feledés homályába került. Elmélkedtünk a múlton, s egyszer csak bevillant a közkedvelt bordás péksütemény. Gondoltam egyet, s az ízlelőbimbómra hagyatkozva megpróbáltam összeállítani és visszahozni napjainkba ezt, az akkor közkedvelt finomságot.
Töredelmesen bevallom, hogy másodszori nekirugaszkodásra sikeredett, amiről el is mondhatom, hogy az íze, az állaga ugyanaz, a formáját viszont teljesen átalakítottam, de ez nem lesz a továbbiakban akadálya annak, hogy sokszor előforduljon a tányérunkon. Mivel a régi formája egy kisebb buci alakú volt, s bordái sem voltak, maximum a sütőlemez, amin sütötték az lehetett bebordázva, mégis erről kapta régi nevét "bordás"!  Ma már ennek nincs jelentősége, akkor sem volt, mert nem a bordák adták meg az ízvilágot. Miután nem is a régi formájában hozom, ezért a mostani, -másodszori- elkészítésnél a tetejét kevéske cukorral megszórtam. Na így a családnak mégjobban ízlett. Ajánlom elkészíteni márcsak azért is, mert ez a mennyiség dupla adag hozzávalóból készült, a család kávétfogyasztó tagjai részére, s bizony már ötödik naposak a még meglévők és még ma is olyan finom, mint amikor kisült.
Az előző bordásom csak azért nem tetszett, mert megpróbáltam a régi formáját kialakítani, de nem olyanra sikerült, mint az eredeti volt, ízre viszont fantasztikus.  
Még annyit a bordás múltjához, hogy amikor már nagyon felfedeztük annak idején ezt a péksüteményt, akkor rendezvényekre is megrendeltük a Sütőipari Vállalattól, de akkor már egy merész húzással. Ebben a kissé édeskés tésztába friss kolbászdarabkákat süttettünk. Na ez volt ám az igazi élmény. Egyszer még ezt is kipróbálom.
 
 
 
Hozzávalók és elkészítés (dupla adaghoz)
1 kg finom liszt,
5 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
6 dl tej
6 dkg  vaj (esetleg margarin)
 
A tejet meglangyosítjuk, egy részében kevés cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A liszbe elkeverjük a többi cukrot, a sót és a vajból 4 dkg-ot is belekockázunk. Amikor az élesztő felfutott, akkor a dagasztó edénybe összerakjuk a hozzávalókat, és egy nagyon finom lágy tésztát készítünk.
Picit kiolajozott kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. (a mult heti nagyon melegben elegendő volt 25-30 perc ehhez a művelethez.
 
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, jó nagyra kinyújtjuk. Ha a tészta engedi, akkor legyen akkorára kinyújtva, mint a nyújtódeszkánk. A megmaradt 2 dkg vajat (margarint) olvasztjuk, s ezt rákenjük a kinyújtott tésztára.
Hajtogatni fogjuk ugyanúgy, mint a vajas (hájas) tésztánkat. Felőlünk lévő részét közepéig felhajtjuk, majd a szemben lévő távolabbi részét ráhajtjuk. Ekkor kapunk egy jó nagy téglalap alakú tésztát, amit szintén összehajtunk, de most úgy, hogy a bal kezünk felőli részét behajtjuk középre, s még egyet hajtunk rajta jobbra.
Az összehajtogatott tésztát kinyújtjuk, feltekerjük, mint egy bejglit. Szeletekre vágjuk és sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk a tekercseket. Hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt az idő alatt a sütőt előmelegítjük. Mielőtt betesszük a sütőbe, akkor nagyon kevéske cukorral megszórjuk a tetejét, de ez el is hagyható.
180 fokos sütőben (az első tepsi 14 perc alatt), míg a második tepsi már csak 10 perc alatt készre sült.  (Villanysütő alsó-felső sütés)
 


 
A tepsire rakott teljesen lapos tekercs-szeletekből sütés közben ilyen szép magasra nőtt csigaalakú péksütemények sültek.

A családom nem tud elég hálás lenni ezért a finomságért. Most már harmadszor is begyúrásra került, és éppen most kel.
Ha nem kellene most óriási fűszermentes diétát tartanom, akkor azonnal hozzáfognék a  kicsit kevesebb cukorral elkészítendő, s kolbászdarabokkal töltött bordás-bucikhoz. De ami késik, az egyáltalán nem múlik!

11 megjegyzés:

  1. Gyorsan sül, ez jó hír :D Szépen felcsúcsosodtak, jól mutatnak. A kolbástdarabkás is finom lehet :) Nagyszerű dolog, hogy megtaláltad a keresett ízt, le a kalappal előtted!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska! Én sem akartam elhinni, hogy ilyen hamar sülnek. Ott guggoltam a sütő ajtó előtt és néztem, hogy kúsznak fölfelé. Az íze viszont tökéletes, bár a cukor még talán kicsit csökkenthető is lenne, főleg, ha már a kolbászos változata fog készülni, de ennek az őskori bordásnak éppen ez volt a lényege, hogy olyan isteni kis édeskés és nagyon puha tésztája van. Jól összebarátkoztak a kolbászdarabkákkal is :)

      Törlés
  2. Biztos finom! :) Egyszer majd én is kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Farci ! No ha ezt kipróbálod, ebben sem fogsz csalódni az egyszer biztos :) A férjem épp az előbb számolta meg, hogy még 5 db van neki, de már a következőt megrendelte. Ami ma délelőtt kisült azt az unokám vitte haza, mert a szülők egész hétvégén kinn fognak dolgozni a földeken, s kell valami finomság.

      Törlés
  3. Én nem ismerem, de kíváncsi voltam a formájára... Csak nem erről van szó?

    http://www.nosalty.hu/recept/bordas-pacsni

    mondjuk én a leírás alapján sem tudnám megcsinálni, olyan bonyolultan hangzik. De a tied alapján lehet elkészítem majd, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Titanilla! Megnéztem a linket, amit betettél. Nem, nem arról van szó. Az igazi bordást -most már elárulom- Békéscsabán készítették, s ha jól tudom sehol máshol. Olyan kis ovális formájú zsömleszerűség volt, a teteje síma és az alján volt egy-két borda, de az is attól, hogy a sütőlemez volt mintázott, s ettől kapta a bordás nevet. Most elolvastam a link alapján azt a leírást, hát az nekem is kissé bonyolult, s valahogy a rétegek közötti fagyott reszelt vaj ha nem olvad el a tésztában, akkor a három réteg tuti, hogy három felé válik. Nem fognak összenőni a lapok. Nem azért, mert az enyém, de ha ezt a formáját választod, nem fogsz csalódni benne. Persze azért én tovább fogok vele kísérletezni mind addig, amíg a kolbászos változata is el nem készül :)

      Törlés
  4. Hmmmmmmmmmmm... Delícias !!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sol !! Tessék szíves kipróbálni :)
      É certamente. Muito saborosa!

      Törlés
  5. Ez így igaz! Viharsarki finomság ez bizony. Még a nagymamám csinálta annó és ez akárki akármit mond, mese finom. És én az éhen és kórász bizony imádom!

    VálaszTörlés
  6. Csodás péksütemény lett Viki! :)

    VálaszTörlés
  7. Olá, Viki, gostei dessa receita. Visual leve e parece bem gostoso. Desejo um bom fim de semana para você, com muitas alegrias :-)
    Abraços com amizade.

    Sol

    VálaszTörlés