2010. május 27., csütörtök

Zöldborsó leves csirkeaprólékkal, petrezselymes nokedlivel

Tegnap voltunk a "nagyvárosban".......... meglátogattuk az egészségügyet, javúlt-e a helyzete, állapota azóta, amióta az én szememben "megbetegedett" :-) Sajnálattal kellett megállapítanom, hogy a helyzet változatlan, vagy annál még rosszabb. Állapota romlott, s ha így halad tovább, akkor az összes "látogatói" nem tudom, hogyan fogják elviselni a továbbiakban ezt az állapotot.......... Nagyon hamar véget ért a "látogatásunk", így engedtem a csábításnak és egy index balra, s máris a "Szerdai nagy a piac" felé tartottunk. Na itt legalább jól éreztem magam, mert sok-sok friss finomságot láthattunk, s jócskán be is vásároltunk.
Bevallom töredelmesen, hogy itt már sokkal jobban éreztem magam még akkor is, ha néha brutál árakkal találkoztunk. Na de kit érdekeltek ezek most, amikor végre a sok frissesség között sétálhattunk, válogathattunk és azt vehettem meg, amelyik nekem a legjobban tetszett. Ja!! és néhol még alkudhattam is egy kicsit. (Úgy éreztem magam, mintha Istambulba a bazárba keveredtem volna, ahol kötelező az alku, csak itt most fordított volt a helyzet, de nagyon-nagyon élveztem) :-) :-)
Került a kosárba, friss zöldborzó, zöldség, répa, kapor, eper, krumpli, paprika, paradicsom, s isteni finom fiatal spárga is, sőt jókora zellergumó levéllel együtt. Sóskát és spenótot viszont már nem találtunk. Gondolom későn értünk oda és már kora reggel eladták.
Egyetlen bánatom volt, hogy végigjártuk az óriási nagy piacot és friss lestyánra sehol sem találtam, s az árusok úgy néztek rám, amikor kerestem, mintha kinaiul szóltam volna hozzájuk. Na de majd ezt is felkutatjuk egyszer valahol.....
Tegnap alig, hogy hazaértünk az epret már fel is dolgoztam, de erről majd később.........

Ma viszont egy igazi, isteni zöldborsóleves került a fazékba, mégpedig igazi házi "tanyasi" pipi aprólékaival, aminek én a lábát többre értékelem, mint a combját, vagy a mellét.
Megtisztítottam az összes hozzávalókat, a

zöldborsót, répát, petrezselyem gyökeret, paprikát, paradicsomot, zellerlevelet, 1 fej vöröshagymát, fokhagymát.

Most sem használtam zsíradékot, hanem a csirke hátáról, far-részéről a hájat leszedtem, a lábasban kiolvasztottam. Amikor a háj kiolvadt, beletettem a felkarikázott répát, s ezt addig dinszteltem, amíg a répától a zsíradék gyögyörü sárga lett. Hozzáadtam a többi zöldségfélét, (amikor úgy kérharmadig megpuhultak a zöldségek, ekkor tettem bele a fejtett borsót) s még köménymagot, fokhagymát, egy nagy fej vöröshagymát, 1 szál zellerlevelet. Megsóztam, pici fehérborsot, 1 teáskanál morzsolt lestyánt tettem hozzá.
Nagyon rövid idő alatt amíg puhára főttek a zöldségek, addig elkészítettem a nokedlit.

2 tojást felvertem, megsóztam. Egy csokor petrezselyemzöldet apróra vágtam, hozzátettem a tojáshoz, s annyi liszttel kevertem el, hogy egy jó kis nokedli tésztát kapjak, amit nagyon apróra szaggatva főztem bele a levesbe.

Az előkészületekkel együtt kb 1 óra alatt elkészült a mai dúsgazdag levesünk. Júúúúúúj de jót ebédeltünk, s máris jobban éreztem magam, mint tegnap a reggeli órákban, amikor még a látogatás ideje alatt tapasztaltam: a múltkori negatívumok mellé elmentettem. Majd csak kitalálok egyszer valamit, hogy ne csak mi gyógyuljunk, hanem az egészségügy is :-) :-)

7 megjegyzés:

  1. Milyen finom levest főztél!Ez igen!
    A párom imádja! Igaz még nincs friss zöldborsó a kertünkben de azért konzervből is finom.
    Örvendek hogy jól vagy!
    Én is szeretek piacra járni, a virág részleget különösen szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Imádok piacra járni! Csoda guszta a levesed!

    VálaszTörlés
  3. Juci! Köszönöm szépen. Én a legjobban a friss borsót szeretem, vagy a fagyasztottat. Piacra járni én is szeretek, de most más városban voltunk, s iszonyat sok virágot is láttunk, de a nagy meleg miatt nem vettünk. Nem birta volna ki hazáig.

    MaryM! Köszönöm szépen. Én is imádok piacra járni, csak akkor elfeledkezem, hogy költekezni nem szabad :) :)

    VálaszTörlés
  4. Kérek...kérek...imádom:))))))Meghalokérte;oPPP Azt kérném amelyikben a két kaparó van;oDDDD

    VálaszTörlés
  5. Niki! kapd el gyorsan. Én is mindig azt sajnálom, hogy egy igazi csirkének csak két lába van :):)

    Dia! Jó idő esetén holnap hagyd nyitva az ablakod, mert ismétlésre kerül sor :):)

    Wise Lady ! Ugy látszik nem csak én vagyok vele így, de én is nagyon-nagyon :))

    VálaszTörlés