2010. május 9., vasárnap

Rémálom - beteg az egészségügy - köszönöm megvagyok

Ez most egy nem szokványos poszt, nem a sütés-főzésről szól, de úgy érzem ezt a pár napot nem lehet kihagyni, nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Márcsak azér is leírom, hátha még valaki tanúl/-hat is belőle. Én tanúltam.....
Május 7-e péntek reggel irány a helyi rendelőintézet- SZOKÁSOS (havi) VÉRVÉTEL ! - INR MEGHATÁROZÁS

Kép INNEN s egy kapcsolódó cikket is el lehet olvasni !

Eredmény délután 3 óra után. Közben az INR rendezésére napi Syncumart szedek, s miután ezt minden nap pontosan du. 2-kor veszem be, - sajnos - még az eredmény ismerete előtt bevettem a bogyókat, viszont nem is itt volt a probléma. (persze ez sem volt szerencsés)
Mint a Labor eredmény mutatta: az INR eredményem: 8,2 volt !!!!!!!!!!!! nagyon magas, elfolyhat a vér a test bármely részéből.

Délután ugy fél 5 körül olyan fáradt lettem, gondoltam lefekszem egy kis délutáni sziesztára. Alig mult el 20 perc, arra lettem figyelmes, hogy a bal fülem alatt valami nagyon meleg, a hófehér párna soktenyérnyi nagyságban piros !!!!!!!

Azonnal orvos - mentők - ügyelet- ------------ SEHOL SENKI !!! -- hiszen péntek délután van, s ilyenkor már , vagy még nem ül az orvos a rendelőben.

Aki létezett a családban az mindenki telefont fogott a kezében és ki ide, ki oda, de telefonáltunk. Végre sikerült a háziorvost utolérni, aki már sajnos más városban tartózkodott, de jótanáccsal ellátott. AZONNAL hivjuk a mentőket és irány az 50 km-re lévő korház.

Na ebből csak annyi lett, hogy kb 1 óra mulva sikerült a mentőket is elérni, bevittek a helyi ügyeletre. Orvos itt sem sehol. Amikor megérkezett, tehetetlenül állt a történtekkel szemben, majd hazaküldött. Itthon ujra felhivtuk, hogy azért legalább annyit mondjon, hogy a véralvadás gátlóból mennyit és hogyan szedjek be, merthogy itt a hétvége.
(Csak halkan jegyzem meg, hogy egy szál papirt sem adtak, hogy ott jártunk, oda vittek és mit csináltak velem, de azt hiszem erre majd vissza fogok térni, mert nem fér a bögyömbe)

ÜGYELETES ORVOS UTASITÁSA !!!! ---- szedje ugyanúgy az alvadásgátlót, mind eddig.

Na ekkor felkaptam a fejem, mert 1972 óta szedem a syncumart, annyi tapasztalatom azért már van, hogy ha látom az eredményt, akár magam is meg tudom állapítani hány mg-ot kell bevenni. Jelen esetben tudtam, hogy egy darabot sem, csak azt nem, hogy mennyi ideig hagyhatom ki.

Újra telefon a háziorvosnak, aki rohanva indult vissza kis városunkba -megszakitva saját dolgát- és már 1 órán belül a kezünkben volt a beutaló, (merthogy az ügyeleten még ezt sem adtak) amivel aztán NEM MENTŐVEL !!!! --- áááááá nem !!!! Arra az egészségügynek nincs pénze, hanem este 8 órakor egy idegeskedő férjjel és saját autóval, s velem elindúltunk abba a korházba, ahova tartozunk.

Azért megjegyzem, hogy a "kislányomat" azonnal hivtuk, hogy mi a helyzet. Férj dolgozik, két gyerek otthonhagyva, azonnal rohant és jött velünk. Amit innen is nagyon megköszönök neki.

Még egy fontos megjegyzés: A helyi orvosi ügyeleten 200 fölötti vérnyomás mérésről, az akkori helyzetről - INR eredmény- vérfürdőről egy szál papirra semmit le sem irtak. Egyszerüen hazaküldtek.

Este fél 9-re a korházban voltunk. Na ott aztán kezelésbe vette, de rendesen, Igaz, hogy azért nem mindenütt. A SÜRGŐSSÉGIN elég komolyan vették a dolgot. Kaptam mindent, ami csak belefért, de a Fül- Orr Gégész is látni akart.

Meglátott - én is őt, s már akkor egy szempillantás elég volt ahhoz, hogy megállapitsam, valahogy nem jó helyre kerültem -

Kis történet a Fül- Orr Gégészetről: Bal kezemen a délelőtti sütögetés (2 kalács és nagy kenyér) eredményeképpen -miután a tepsi kicsuszott a sütőből, s a bal kezemmel tartottam meg, hát egy óriási égési nyom volt látható-

Gégész-Úr megkérdezte, mi ez a piros csik! egy tőmondatban elmondtam: sütöttem délelőtt.

Na erre elkezdte elmesélni, hogy felesége milyen hülye és rosszul sikerült rigójancsit sütött. Egyébként is utálom a rigó jancsit. Mégha Rigó Jánosnak hivták volta! --- na akkor talán közelebbről is megnézem.

Gégész-Úr azt mondta, biztos megfáztam, vagy volt egy picike pattanás a fülemben és attól ömlik marékszámra a vér a bal fülemből, amit Ő jelentéktelennek tartott.

Visszaküldött a sürgősségi osztályra.

Nos? véleményetek??? --- mert nekem volt !!!!!!

Vissza a SÜRGŐSSÉGI Osztályra ! Közben különböző sok-sok bogyót, majd két infuziót kaptam. A fülembe helyezett, alvadásgátlóval ellátott tampon alig birt ki két órát, és a fejem alatt a párna már megint VÖRÖS-TENGERRÉ változott. Sürgősségi Osztályon ügyeletes orvos csak csóválta a fejét, bevitt a mütőbe és ujra preparálta a fülemet, (Gégészé-Ur helyett), de ekkor már jócskán éjfél után voltunk.

Na persze a gyomrom majd kilukadt olyan éhes voltam, otthon meg pihent a két kalács és a jó kis teljes kiörlésü búzakenyér. Na de hát azok otthon vannak és meg máshol.

Még vissza kell térjek Gégész-Úr-ra!!! azt mondta: nincs itt semmi különös probléma, és nem kell mindjárt mindent olyan komolyan venni. Adott tanácsot is! Elmondta: nem kell hogy steril legyen az a valami -mindegy, hogy mi, és mindegy, hogy ki csinálja- amit a fülembe teszünk, ha netán mégegyszer elkezdene pirosodni a kicsorduló folyadék. Csúcs egy fazon volt, de hogy nem minősithető orvosnak, azt már most is tudom. Mint emlitettem alig 2 órát birt ki a dolog.

Szombat hajnal 1 után már indultunk is hazafele saját kis autónkkal, persze kicsit megszeppenve, mert tényleg nem tudtam mi vár rám, merthogy jött a szombat és a vasárnap.
Azt persze a SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON LÉVŐ ÜGYELETES orvos elmondta, ott is maradhatok, de nem sok értelme van, mert ágy sincs, és még annyi idejük sem lesz rám, -meg a többi betegekre sem- mintha valaki otthon mindig mellettem van. ! Na ez szuper !!!! -- akkor induljunk haza, hátha reggelig még tudunk egy kicsit aludni is.

Szombaton aztán csak vissza kellett menni, mert a helyzet nem sokat változott. Itthon pedig mindent át kellett rendezni.

Meg voltak rendelve a maszek pipik szombat reggelre, -igaz megpucoltan vártak bennünket- de belsejüket ki kellett szedni és irány a fagyasztó. Na ezt a müveletet "kislányom: Kriszta csinálta meg" mert azért éhen mégsem halhatunk !!!! (Szegénykém! - Ő sem sokat aludt akkor éjjel velünk együtt )

Bocsánat, hogy kis kitérővel most mégsem gasztroblog bejegyzésre került sor, de ezt a bejegyzést úgy érzem nem hagyhattam ki. - bár a csirkék főszerepet játszottak itt is , és a 2 isteni finom kalács is, ami azóta már elfogyott a gyerekeknél és nálunk is, no és a kenyér is isteni finom lett.

BETEG AZ EGÉSZSÉGÜGY, NINCS PÉNZE AZ ORVOSOKNAK ÜGYELETET TARTANI, NINCS MENTŐ, AKI AZ ÉLETMENTŐ SÜRGŐSSÉGI ESETEKET ELLÁSSA, de sorolhatnám még tovább, tovább, és tovább, DE MINEK !!!!!! --- hiszen ezt mindenki ismeri.

S vajon mi is lett volna velem, le tudtam volna irni ezt a posztot, ha az orvos utasitásait betartom és folyamatosan beszedem a véralvadás gátlómat, amit már magamtól is tudok, hogy ilyen estekben minimum 2 napig ki kell hagyni?

Lányok, Fiúk, akik erre jártok. Még itt vagyok, élek, bár nem virulok, humorom megmaradt, bár egy kicsit betyari lett, de szerintem ez is el fog múlni.

Most azért is beteszem, a pénteken megsütött két kalácsot és a többieket is. (Remélem lefotóztam őket) :-)

Örültem, hogy leirhattam tőmondatokban is, amit szerettem volna, a többi szörnyüséget gondoljátok hozzá.

28 megjegyzés:

  1. Döbbenet mi zajlik az egészségügyben!
    Jobbulást kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  2. Dia ! Köszönöm szépen. Hát ez van !! - sajnos !!

    VálaszTörlés
  3. Igen, ez az egész agyrém! Ami a legrosszabb, hogy ki vagy szolgáltatva. Lehet, hogy a "kedves" fül-orr-gégész némi borítékot várt vagy a többi doki??? Sajnálom, hogy ez történt Veled! Egyébként ez a itteni kórház, ugye? Annak ellenére, hogy néhány éve az év kórháza volt, sok rosszat hallottam róla, mi szerencsére csak elég ritkán fordulunk meg ott.

    VálaszTörlés
  4. Lizann! ÓÓÓ igen, arról a korházról bizony! - de ne izgasd magad, máshol sem jobb a helyzet.
    A boritékról meg annyit, hogy még az sem jutott eszembe, hogy vigyek magammal.

    VálaszTörlés
  5. Szia Viki!
    Elég ijesztő ami Veled történt.Érintve érzem magam,mert én is tizenéve szedem ezt a gyógyszert sajna.Nekem régebben volt 7-es az INR.De szerencsére semmi gond nem lett belőle.Itt nagyon rendesek a gondozóban,figyelnek mindenre,és ha kell soronkívül is hívhatom őket. De ez valóban ritkaság mostanság.Kívánom,hogy legyen minden rendben veled,vigyázz magadra!

    VálaszTörlés
  6. Remélem jobban vagy már!Jobbulást kívánok és nagyon vigyázz magadra!

    VálaszTörlés
  7. Viki sajnos ez így van ahogyan leírtad. Nemcsak nálatok (tisztelet a kivételnek). Jobbulást, vigyázz magadra.

    VálaszTörlés
  8. Jobbulást neked! Szörnyű min mentél keresztül.

    VálaszTörlés
  9. Brigi! Akkor Te tudod, hogy ez mivel jár /járhat/ Kivánom, hogy ne is legyen vele gondod.

    Főz és fecseg! Köszönöm, csak még gyengélkedem, de holnap kezdődik az ujabb procedúra.

    Vali! igen tudom, hogy ez sajnos országos probléma.

    Kiskukta! Hát igy van ez sajna.


    Lányok! Nagyon szépen köszönöm a jókivánságaitokat, én vigyázok magamra, s azért a humorom még megmaradt. Ezen nem hagyom hogy valaki is változtasson. Az élet pedig meg tovább.

    VálaszTörlés
  10. Drága Viki! Így ismeretlenül is jó egészséget kívánok neked! Nem szabad hagyni hogy a dokik megfélemlítsenek, ki kell verni a cirkuszt, nálam ez eddig mindég működött, a legutálatosabb dokiból is kezesbárány lett miután átváltoztam sárkánnyá!!!!!!! :D
    Puszillak! Encike

    VálaszTörlés
  11. Jaj! Rémülten olvastam a sztorit....
    Alig vártam, hogy a végére érjek és kiderüljön, hogy valóban jó vagy!
    Vigyázz magadra! Bár igazából semmiről sem tehettél...
    Olyan szomorú, hogy rövid időn belül két kedves bloggerem is panaszkodik (Ildinyó a kisfia miatt volt kénytelen tűrni a kórházi lelketlenséget)a magyar egészségügyre....
    Szóval, jó egészséget és soha többé ilyen rémísztő élményt!

    VálaszTörlés
  12. Vikikém ez egy rémregény volt!!! Nagyim is syncumaros volt, az utolsó 7 évben, tudom mennyire kell figyelni erre. Nálunk szerencsére nagyon lelkiismeretes és gondos a háziorvos,jó kezekben volt.
    Nagyon vigyázz magadra, pihenj most sokat ne a konyhatündérkedés legyen a legfontosabb!
    Szerencse,hogy ilyen rutinos vagy már és felülbíráltad az ügyeletest.

    VálaszTörlés
  13. Vikikém jobbulást neked! Rémálom ami van!

    VálaszTörlés
  14. Komolyan mondom, mostanában több ilyen esetet hallok, mint jót:( Nagyon sajnálom, hogy veled is ilyen horror dolgok történtek... remélem, jobban alakul, gyógyulj mihamarabb!

    VálaszTörlés
  15. Viki.
    Elöször is jobbulást kivánok.Az átélt eseményt örülök, hogy "szerencsésen" túl élted.Mivel én is ezen a gyógyszeren élek, veled érzek ebben a helyzetben.

    VálaszTörlés
  16. Csak orvoshoz ne jusson az ember! Itt sem rózsásabb a helyzet! Két hetet vártam a beutaló papírral a kezemben a korházi ágyra kibirhatatlan fájdalmak közepette,már morfiumot kaptam hogy kibirjam!
    Egészséget, gyógyulást kivánok!

    VálaszTörlés
  17. Encike! Te egy tündér vagy, s köszönöm a tippjeid. Ne félj, én sem szoktam kezesbárány lenni, ha már látom a tehetetlenségüket. Na de ha a mai napomat leírnám, szerintem elájulna mindenki. Most már bevettem a "lexarom" tablettát..... s ha majd vissza kell menni kontrollra, igérem, hogy én leszek a hétfejü sárkány :-) :-) de csak azért mert megérdemlik, nem azért, mert nem vagyok egy illemtudó valaki ! :))

    Titáti! Neked is köszönöm, igyekszem elfelejteni ezt a történetet, bár a mai nap ismét megérne egy posztot, de hát akkor már talán én nem is a konyhatündér lennék, hanem valami fő-fő muffti az egészségügyben :-)

    Moha! Neked is nagyon szépen köszönöm az együttérzést. Ezek szerint Te is tudod, hogy ezzel nem lehet játszani ! Ezt az egyet én is elég komolyan szoktam venni, hiszen már 33 éve gyakolom........

    MaryM! Köszönöm Neked is. A rémséges történet ma folytatódott.......

    Kata! Neked is köszönöm. Én igyekszem javúlni, de ez sajnos soha sem rajtunk múlik......

    Iván! Köszönöm a jókívánságokat és az együttértést. Ezek szerint Te is ismerőse vagy a Syncumarnak :(( a francba..........

    Juci! Ha nem velem történik, akkor talán a Te történeted is szinte hihetetlennek tünik, bár ezek után ??? Neked is jobbulást kivánok, s valóban én inkább egy kocsmába térnék be, mint egy rendelőbe, de hát a szeszt meg nem szeressem :-) :-) Fő a vidámság, a humor, s egy túlélő csomag, amibe mindez benne van !

    Jucy! Nagyon szépen köszönöm Neked is az együttérzést, s a jókívánságokat.
    INR tekintetében ma már jobb a helyzet, remélem nem is változik.

    VálaszTörlés
  18. Viki, ez egy horror történet volt!
    Bár meg kell mondanom,hogy túlságosan nem lepődtem meg, sajnos ez a jellemző az egész egészségügyre.Bár én nem Magyarországon élek, de nálunk is ugyanez a helyzet.
    És hozzáteszem,hogy tisztelet a kivételnek, és emelem kalapomat minden becsületes, szakmájának-hivatásának élő orvos és nővér előtt, de sajnos a legtöbbször nem velük találkozunk.
    És ez borzasztó, hiszen a beteg ember annyira kiszolgáltatott!!!
    De kár is ragozni, a lényeg, hogy nagyon örülök, hogy jól vagy.
    Vigyázz magadra nagyon, egy nagy ölelést küldök !

    VálaszTörlés
  19. Szemi! Igen az! és köszi. Pedig azt hittem, hogy ma legalább a "jobbakból" az egyik dokival találkoztam -- hát mit mondjak, nem volt szerencsém :-) :-) Na de fel a fejjel. Én vagyok a csakazértismeggyógyulok egyszer emberke :-) :-)

    VálaszTörlés
  20. Szia Viki!
    Remélem már jobban vagy! Mielőbbi gyógyulást kívánok és vigyázz nagyon magadra!

    VálaszTörlés
  21. Jesszus.. Néhány élményem nekem is volt, már bánom, hogy nem írtam meg - bizony, lehetnek másoknak is hasonló gondjaik, és ha az orvos nem tud segíteni, legálább jó, ha mi nagyjából képben vagyunk, mikor, mit kell tenni.
    Köszönöm, hogy megírtad, érdemes volt!
    Vigyázz Magadra!

    VálaszTörlés
  22. Margó! Köszönöm Neked, de sajnos nem tudom irányítani 100%-ban a jobbulást. Függ ez nagyon sok mindentől, de igyekszem. Már elég gyakorlott vagyok.

    Gyöngyi! Először én is töprengtem, hogy leírjam, vagy sem, aztán tényleg jó volt, hogy kiírtam magamból. Na!!!! de !!!!! ha a folytatást is olvasnátok ??!! Hááááát lehet, hogy kitörne egy forradalom - vagy én.
    Nekem csak az a szörnyü, hogy most nem nyüzsizhetek oly mértékben, mint egyébként :-)

    VálaszTörlés
  23. Vikikém, szia! Már régen jártam itt és most elrettenve olvasom a 7.-i eseményeket. Nehéz szavakat találni az ilyen fokú nemtörődömségre. Elsősorban arra gondolok aki azt mondta, hogy szedd tovább a gyógyszered... Szavakkal is lehet ölni. De a gégész úr sem marad el mögötte. Hogy lett ezekből orvos??? Közveszélyesek és tovább dolgoznak? Nem ismersz újságot amelyik leközölné? Ha nevek nélkül is de a város megjelölésével?
    nagyzsuzsa

    VálaszTörlés
  24. Kedves Viki!
    Én még csak ma olvastam a kálváriádat, remélem azóta minden ok Veled!
    Mondjam azt, hogy felháborító, ami történik az egészségügyben?!! Mondom: FELHÁBORÍTÓ!
    Valamikor várhatunk változást???!!!

    Pihenj sokat és vigyázz magadra!!

    VálaszTörlés
  25. Nagy Zsuzsa! Köszönöm, hogy aggódsz, de ezeknek már tök mindegy mi van. Itt már az ember nem sokat számit, persze tisztelet a kivételnek, mert azért volt ott egy-két jó orvos is, aki viszont komolyan vette a dolgokat. Az ujságban megírás pedig semmit sem változtatna a helyzeten.

    Thrini! AAAAzzz FELHÁBORITÓ!!! én is mondogatom magamban.


    Tudjátok az a jó, hogy engem nagyon jó humorral áldott meg az élet. S nem is vagyok egy anyámasszony katonája. S mindig tudok pozitivan gondolkodni. Hát ez az, ami már ezerszer átsegitett dolgokon.

    Köszönöm nektek, hogy ilyen sokan aggódtatok értem. Nagyon jól esett.

    VálaszTörlés
  26. Kedves Viki, most kerültem ide az oldalra, gondolom az egészségügyben azóta még rosszabb a helyzet.
    De miért nem egészségesebb vérhigitókkal próbálkozik, pl. Q10. Tudom aki orvosi felügyelet alatt van, annak azt kell csinálni amit az orvos mond, de nem úgy, hogy a felelőtlenségükkel megölik a beteget. Üdv Kanadából Julianna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Julianna!
      Végtelenül örülök, hogy írtál, s milyen jól láthatod. Az egészségügyi helyzet mára már sokkal rosszabb. Sajnos a sok-sok probléma mellé még társul nálam egy velem született autoimmun betegség (Antiphoszpholipyd sindróma), s amikor ezt bármelyik orvos meglátja, csak int egy nagyot és már nem is látjuk egymást. Ha én tudnám, hogy ilyenkor mi a teendő, de jó lenne!!! Remélem még van pár évem, mert nagyon-nagyon szeretném.
      Szeretettel küldöm üdvözletem, s örülök, hogy itt jártál. Viki

      Törlés