2010. május 13., csütörtök

Sajtos roló

Már tegnap kezdtem vajúdni, mert majdnem egy utolsó szelet kenyér volt a fagyasztóból, ami megmentette azért a mai reggelit, de gondolni kellett az ebédre is. Na jó, az ebédet megoldottuk egy jó nagy tányér isteni finom túróscsuszával, de még mindig itt a vacsora idő és még mindig nem sütöm a kenyeret ?
S ha igy haladok -gondolkodtam magamban- akkor még holnapra sem fog elkészülni a vacsorához a kenyér. Ezért aztán gyors gondolkodás félretéve, süteményalap fagyasztóból kivéve, hozzávalók elkészítése. S voaláááááááá rövid idő alatt elkészült a finom forró tea mellé vacsorának a sajtos roló, amit még soha életemben nem sütöttem.
Ennek azért olyan előzményei is voltak, hogy fogalmam nem volt mire fogom feltekerni a félkész tésztámat. Egy friss gondolat, s tudtam, hogy a garázsban a "konyhai" eszközeim között vannak kis rudacskák. Osonás értük. Gyors átmosás, alufóliába tekerés, s miután a tésztám is kiolvadt, kinyújtottam, kb 3 cm széles csíkokra vágtam és elkezdtem úgy feltekerni a kis rudacskákra, hogy félig fedjék egymást. Na de mire rakjam? hát ezt is kitaláltam. Egyszerüen a sütőrácsra raktam szép sorban őket, s alá egy tepsit. Amig sült - s ez összesen 20 perc volt - addig elkészítettem a krémet.
Ami a következőkből tevődött össze:
20 dkg trappista sajtot lereszeltem, hozzátettem
2 dl tejet,
2 evőkanál lisztet,
4 tojás sárgáját
Egy kisebb lábasban sürüre főztem (kb 3-4 perc volt az egész)
Pillanatok alatt kihült, s ekkor 15 dkg vajat hozzákevertem, megsóztam és botmixerrel pépesítettem.
Még jó, hogy megkóstoltam, mert jócskán el is sóztam, na most mit csináljak? Hát gyorsan a hütőszekrény felé indúltam. Szerencsémre volt saját készítésü só nélküli krémsajt.
No ebből 3 jó nagy evőkanállal hozzákevertem és bevallom, jobb lett, mint az eredeti :-)
Legközelebb is tuti, hogy így fogom csinálni.
Nagyot dobott rajta a házi krémsajt.
Amikor a rolók kisültek, gyorsan lehúztam a rudacskákról. Egy zacsiba tömtem a tölteléket, a zacskó sarkát picit kivágtam és megtöltöttem a rolókat, majd mindkét végét reszelt sajtban mártottam meg.
Jó forró teával, istenien bevacsoráztunk.

8 megjegyzés:

  1. Kicsit irigy vagyok... Nálunk a vacsora nem volt szuper, pedig beleadtam a lelkemet is, de valami bekavart:( Ez a roló szuperül néz ki, már Gizinél is megcsodáltam, most tán hajlandó lennék átugrani érte hozzátok:) Nagyon ügyes vagy, remélem, gyógyulsz is!

    VálaszTörlés
  2. Viki nagyon jól néz ki! Tegnap néztem a Lehelen a fém rudacskákat de már nem mertem megvenni, mert vettem habzsákot csillagcsővel. Meg ebben a hónapban volt akció lábas a Lidl-be azt is vettem! Lidl-es hajtogatott tészta ott vár a hűtőben!
    Így tuti, hogy megveszem!

    VálaszTörlés
  3. Nagy kedvencem a sajtroló, olyan ritkán eszek, milyen rudat használtál, hátha öt éven belül rá merem magam szánni, hogy megcsináljam! :-))

    VálaszTörlés
  4. Kata! Gyere, várlak, csak jeget ne hozzál, az itt is esett az előbb is :))

    Mary! Engem a habzsákod a csillagcsővel érdekelne :))
    A formával kapcsolatban, meg mindjárt irok.

    Lizann! állítom, hogy nagyon kiadós és isteni finom.
    Milyen formát használtam? hát ki fogtok nevetni! - de be fogom tenni, hogy milyen egyszerüen megoldottam. :-) A még a pénztárcámat sem kellett kinyitni :))

    VálaszTörlés
  5. Viki adj címet a sajtos rolónak.
    Habzsák csillagcsővel meg egészen egyszerű dolog. Várom, hogy írj!

    VálaszTörlés
  6. MaryM! Állati rendes vagy. Látod-látod, hogy igyekeztem? hogy még a cimet is elfelejtettem odairni. Nagyon aranyos vagy, hogy figyelmeztettél. Már lefotóztam az eszközöket, amikre én tekertem a rolókat, be fogom tenni. Mary! mégegyszer köszönöm, de jó hogy vagy!!!!!
    Már milliószor kerestem normális habzsákot csillagcsőval, vagy bármilyen csővel, de erre mifelénk nem igazán találtam valami normálisat.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néznek ki! Látom egészen helyre jöttél, ha már oly sok finomságot készítettél! Csak lassabban! Vigyázz magadra!

    VálaszTörlés
  8. Juci! köszönöm szépen, fincsi is volt. Ne aggódj, vigyázok magamra, hiszen már óriási gyakorlattal rendelkezem az önfegyelem terén :-) Fő a jó hangulat.

    VálaszTörlés