2010. május 25., kedd

Kalács (amiből mindíg kifolyik a töltelék) :-(

Lehet talán már egy éve is, hogy ez a kalács nem akar úgy sikerülni, ahogyan én azt elképzelem. A receptjét már fogalmam sincs honnan vettem. Valahol barangoltam a Net-en. Nagyon megtetszett a tészta egyszerüsége miatt. Akkor oda, arra a helyre írtam is, (s nem csak én, hanem sokan mások is), de válasz, vagy egy elkészült kalácsról fotó soha sem jutott a birtokunkba. Ez azért lett volna fontos, mert ahányan csak hozzászóltunk ehhez a kalácshoz, mindenkinek egyöntetü volt a véleménye, hogy ez a krém nem marad meg a tésztában. Azóta én már rengetegszer kipróbáltam, sok-sok változatban, de akkor is kibujik a töltelék. Ezt az itt jelen lévő kalácsot -patika mérlegen mérve, hogy tuti legyen a recept- ujra megpróbáltam, s gondoltam, ha most sem marad benne a töltelék, akkor az már egyszer biztos, hogy ezt az "illető" soha sem készítette el, merthogy válasz és fotó nélkül maradtunk ott, azon a bizonyos fórumon.
,,,,,,,,de nem is ez a lényeg. A tészta maga fantasztikus, bármikor, és bárhol, és bármelyik kelttésztánál megállja a helyét és soha le sem cserélném. Ebből a mennyiségből szoktam buktákat sütni, vagy bármilyen kuglófot, s mindent, amihez igazi jólbevált kelt-tészta kell. Csak egyszerüen az bosszant, hogy már mindent elkövettem, s a krém mégsem marad a bőrében, azaz mondani akarom -sülés közben- a tésztában. (bár a gyerekeim ennek annyira örülnek, mert amikor felvágjuk, akkor tiszta csoki minden és ezt ők nagyon, de nagyon szeretik. Ha ilyet kérnek, akkor csak ennyit mondanak: tudod: olyat süssél, amit csak fürdőkádban lehet megenni, mert tiszta csoki minden, és mindenki) :-) :-) .....hát minden rosszban van valami jó..........

Hozzávalói a tésztához:
60 dkg finom liszt,
4 dl langyos tej,
csipet só,
6 dkg cukor
3 tojás sárgája
2 evőkanál olaj,
4 dkg friss élesztő
Elkészítése:
A 4 dl tejet meglangyosítom, felében felfuttatom az élesztőt, pici cukorral. Amikor az élesztő felfutott (ez nálam kb 5 perc volt) akkor az összetevőket dagasztógép edényében 5 percig keverem, majd 15 percig dagasztom.
Leállítom a gépet, az edényből a tésztát egy lisztezett kelesztőtálban jócskán duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, három egyenlő részre osztom, gömbölyítem őket, tésztaruhával letakarom és amíg ujra pihen egy picit, addig kikeverem a krémet, amely a következőképpen néz ki:
Krém:
A 3 tojás fehérjét kemény habbá verem (gépi habverővel 3 perc)
25 dkg puha (vagy picit olvasztott) margarint,
20 dkg porcukrot
3 evőkanál kakaót.
Robotgéppel összekeverem, majd hozzáadom a
3 tojárfehérje keményre vert habját.
A tésztákat egyenként kinyújtom, a krémet elosztom rajtuk, megkenem, de csak az egyik felét, s mint egy bejglit feltekerem. Amikor mindhárom kész, összefonom és sütőedénybe teszem kelni.
Most a kihuzható tepsit 40 cm-re állitottam, a tepsi aljára sütőfóliát tettem.

Igy nézett ki 35 perc kelés után. A tészta magassága meghaladta a tepsi oldalméretét. Egyszerüen majdnem elszállt olyan gusztusos, finom, könnyü tészta lett.

Ekkor bekapcsoltam a sütőt 200 fokra (ez nem mindenkinél mérvadó, mert sütő és sütő között óriási különbség lehet. Szerintem már mindenki ismeri annyira a saját sütőjét, hogy hozzá tudja rendelni a hőfokot a sütni valóhoz :-) Az én sütőm jól melegszik, de sokkal alacsonyabb fokon süt, mint a korábbi, vagy esetleg más blogokon olvasottakhoz mérten, ha hasonlítom.

30 perc alatt sült ilyen szép pirosra. Nem mertem szabadon hagyni a tetejét, mert féltem -s szinte előre éreztem, hogy a csoki kimászik a tésztából és esetleg égni kezd, igy alufóliát tettem a tetejére, s végig a sütés alatt rajta volt. Néha megkuksiztam mit csinál a fólia alatt. A kalács megsült, a töltelék itt-ott kimászott.
Az íze viszont változatlanul nagyon finom, csak már egyszer maradna az a krém benne a tésztába :-) :-) Egy jó pohár tejjel jó kis vacsora kerekedett belőle. (Én meg sem kóstoltam, de férjem és a gyerekek jócskán belakmároztak belőle) ---- Egészségükre :-)
Ha valakinek van ötlete, hogyan maradna benne a krém a tésztába, szívesen várom az ötleteket. Mert addig úgy sem nyugszom, amíg nem fog sikerülni :-)







20 megjegyzés:

  1. Ne szomorkodj, mert nagyon jól néz ki!
    Én is kérek egy szelettel!

    VálaszTörlés
  2. Juci! de ari vagy :-) nem is szomorkodom, mert már sincs egy morzsa se belőle, csak bosszantó, hogy nem akar benn maradni,vagypedig amire eddig is gyanakodtam, hogy nem igy kell elkésziteni, de akkor hogy? - mert már sokféleképpen kipróbáltam. Na de ez akkor sem veszi el a kedvem :))
    Legközelebb ha sütök, külön elteszek Neked egy jóóóóóó nagy szeletet :)))

    VálaszTörlés
  3. Viki!

    Ez az ostoros kalács.Én is ugyanezen mérték szerint készítem,dettó a recept és Úgyanúgy kifolyik.Már nem izgat,mert iszonyat finom,a férjem 1 rudat maga eszik meg:-)

    Kérhetek 1 szeletet?{rudat nem mertem írni:-D}

    VálaszTörlés
  4. Belly ! :)))

    No legalább a nevét tudom, már ez is valami.
    Kérhettél volna akár egy rudat is, de komolyan !!!!
    Viszont akkor Te vagy az aki el is hiszi, hogy egy nap kettőt sütöttem meg, de estére már nem maradt (még nekem sem)
    Egyszerüen bedurmolják az egészet annyira finom. A kisebbik unokám szinte fuldokolva ette :))
    Köszönöm a bíztatást, nem is érdekel tovább a krém sorsa :)))

    VálaszTörlés
  5. Vikikém ez így is csuda jól fest! Esetleg próbálj meg 2 evőkanál lisztet keverni a töltelékbe, talán az megfogja annyira, hogy nem mászik ki.

    VálaszTörlés
  6. Moha! Nagyon szépen köszönöm.
    Bevallom, ez nekem talán soha sem jutott volna eszembe. Most már CSAKAZÉRTIS tovább próbálkozom. Egyszer úgyis ott kell maradjon a helyén :))) Nagyon kösziiiiiii :))

    VálaszTörlés
  7. Tényleg nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  8. ÁÁÁÁ én pont azt szeretem.
    Nagyon guszta

    VálaszTörlés
  9. Szia Viki!
    Én is szoktam sütni ezt a tésztát.Bitang finom csokis kalács néven ismerem. Annyi különbséggel, hogy 6 részre osztom és igy két rúd lesz. Sajnos elkövettem legutóbb egy hibát.A fehérjét hozzáadtam a krémhez. És bizony alig tudtam feltekerni és kifolyt.A krémbe én kristálycukrot teszek és csak jól elkeverem. Olajozott tepsibe teszem és 180 fokon kb 40 perc. Próbáld meg a fehérje nélkül!

    VálaszTörlés
  10. Dia! Köszönöm szépen :))

    Bianka! Gyere összemaszatollak egy kicsit :))

    Margó! Én már minden létező formában kipróbáltam. Először én is kétszer hármas fonásban egymás mellé rakva, meg ahogy csak el lehet képzelni, fehérje nélkül is, de akkor is kijött belőle.

    Amit viszont MOHA irt ! úgy még megpróbálom, de ha akkor is ilyen lesz, akkor is megsütöm nagyon sokszor, mert tényleg bitang finom :))

    VálaszTörlés
  11. https://lh3.googleusercontent.com/-hE1EWXxnGI4/UWBK5IoaZCI/AAAAAAAAjD0/SHG7rmO7_Fk/s640/P3300027.JPG

    Szia Viki, sütöttem én is kakaós-vajkrémes kalácsot. Ilyen lett. A tiéd szebb, de én nem sok kelt tésztát sütök.
    Nem folyt ki a töltelék, mert megkötöttem 2 tojás sárgájával és egy kis vaníliás pudingporral.
    Nem tudom Neked beválik-e.

    Szép napot
    Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kati ! Ó de örülök a bejegyzésednek. Ezzel is gazdagabb lettem. Le is jegyzem magamnak az ajánlásod. Bár az is igaz, hogy azóta megoldódott az én problémám is a kifolyt vajas kakaóval. Én egy kevéske sütőport keverek a töltelékbe, s mostmár nyugiban a kalácsban marad.
      Köszönöm szépen az ötleted.

      Törlés
  12. Szia Viki. Most kerestem rá a PROBLÉMÁRA és "Rád akadtam"😁 kb. 15 éve sütöm ezt a kalácsot, természetesen tocsog a kremjeben 😠 persze elfogy így is mert finom , de engem szét vet az ideg és minden alkalommal megfogadom, hogy soha többet ilyet nem sütök . Ki fogom próbálni a leírt mentő ötleteket is 😁 hát ha... Jó hogy nem az én ugyetlensegem a dolog😁 További jó sutogetest 😁

    VálaszTörlés
  13. Szia Kedves Ismeretlen!
    Nem tudom ki vagy, de örülök neked. Én sajnos már rég nem sütöm ezt a kalácsot, egyéb eü-i okok miatt. (cukor), de a Moha javaslata bevált. Próbáld meg. Nekem annak idején sikerült. Köszönöm, hogy itt voltál.

    VálaszTörlés
  14. Én anyósomtól tanultam, kevés darált diót kevert a töltelékbe, ami megfogta a kifolyást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megosztottad. Ez is egy újabb lehetőség.

      Törlés
  15. Sziasztok. Kedves Viki, nagyon jokat sutogetsz, sokat kiprobaltam. Szlovakiai vagyok es most ezt akalacsodat keszitettem el. Nagyon finom lett, habar a toltelekkel nekem is kifolyott. De sebaj, nemis erdekel. Až ize mennyei. Koszonom a recepte idete. Udv. Edit

    VálaszTörlés
  16. Kedves Edit. Köszönöm az elismerő szavakat. Tudtam, hogy itt valahol elbujt a megoldás. Méghozzá a hozzászólások között. Bemásolom neked, és hidd el, igy benne marad az a töltelék :) Sok sikert !
    Moha2010. május 25.
    17:08 Vikikém ez így is csuda jól fest! Esetleg próbálj meg 2 evőkanál lisztet keverni a töltelékbe, talán az megfogja annyira, hogy nem mászik ki.

    VálaszTörlés