
2 dl langyos víz,
20 dkg BL 80-as kenyérliszt,
1 teáskanál cukor,
1,5 dkg élesztő
Ezeket elkevertem, tetejére pici lisztet szórtam, a tálat lefedtem és fél órára a mikróba tettem, hogy zárt helyen tudjon dolgozni.
A többi hozzávalók:
Kovász
1,8 dl langyos víz,
1,2 dl tej,
0,5 dl olaj,
Ezeket a kenyérsütő üstjébe tettem, majd tovább hozzáadtam a szárazanyagokat
60 dkg BL 80-as kenyérliszt,
2 teáskanál (vagy egy nagy mérőkanál) só,
1 teásknaál (vagy egy kis mérőkanál) cukor,
2 evőkanál burgonyapehely,
késhegynyi askorbin sav (vagy egy kanál 10 %-os ecet)
1,5 dkg friss élesztő
1,8 dl langyos víz,
1,2 dl tej,
0,5 dl olaj,
Ezeket a kenyérsütő üstjébe tettem, majd tovább hozzáadtam a szárazanyagokat
60 dkg BL 80-as kenyérliszt,
2 teáskanál (vagy egy nagy mérőkanál) só,
1 teásknaál (vagy egy kis mérőkanál) cukor,
2 evőkanál burgonyapehely,
késhegynyi askorbin sav (vagy egy kanál 10 %-os ecet)
1,5 dkg friss élesztő
A kenyérsütőben 20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, 10 perc ujradagsztás.
Lisztezett kelesztőtálban jócskán duplájára hagytam kelni.
Amikor megkelt négy egyforma adagra elvágtam, s hosszúkás alakúra formáztam őket.
Sütőfóliával bélelt tepsire -jócskán belisztezve- egymás mellé raktam őket, ráhúztam egy jó nagy müanyagzacskót, s újra hagytam, hogy jó duplájára keljen.
A sütőt 220 fokra előmelegítettem. A zacskót lehúztam a tepsiről, bevagdostam picit a kenyérkéket. A sütőt visszavettem 200 fokra, aljába vizet spricceltem és betettem sülni.
25 perc kellett ahhoz, hogy ilyen szép színüre süljenek.
Lisztezett kelesztőtálban jócskán duplájára hagytam kelni.
Amikor megkelt négy egyforma adagra elvágtam, s hosszúkás alakúra formáztam őket.
Sütőfóliával bélelt tepsire -jócskán belisztezve- egymás mellé raktam őket, ráhúztam egy jó nagy müanyagzacskót, s újra hagytam, hogy jó duplájára keljen.
A sütőt 220 fokra előmelegítettem. A zacskót lehúztam a tepsiről, bevagdostam picit a kenyérkéket. A sütőt visszavettem 200 fokra, aljába vizet spricceltem és betettem sülni.
25 perc kellett ahhoz, hogy ilyen szép színüre süljenek.

Sütőzacskóba nem is mertem sütni, mert úgy érzem, az most nem tett volna jót a nagyon lágy tésztának.

Ah,mit látok,csak nem a reggelihez való kolbászkám van ott a gyönyörű kenyered mellett?:)))
VálaszTörlésNagyon szimpatikusan ezek a zsúrkenyerek. Kimásolom a receptet, köszi. Azt a néhány dkg plusz lisztet hozzáírom. :)
VálaszTörlésBrititta ! --- pontosan Neked készítettem oda, tudtam, hogy szereted :)) Vigyed, csak vigyed :))
VálaszTörlésThrini ! Az lehet, hogy csak én gondolom, hogy ennyi még kellett volna hozzá,(persze figyelni fogom én is a következőt menet közbeb) mert aránylag jó kis lágy tészta volt, viszont valami eszméletlen finom még ma is :))
Brigitta ! szóval nem BRITITA!! Jól elkereszteltelek :-) :-) Márcsak ezért is kapsz egy szál kolbászt :) :)
VálaszTörlésMost elélveztem a finomságok láttán
VálaszTörlésNagyon szépek! Kedvet is kaptam hozzá, még ma megsütöm! Hol veszel savót? Én ugy gyűjtögetem a kefírről, joghurtról és fagyasztom a kenyereimhez.Igy csak kb 1 evőkanálnyit tudok bele tenni.
VálaszTörlésBianka! Ezt megnéztem vóna :)))))
VálaszTörlésBevallom, mi meg az elfogyasztása alatt.
Margó! Köszönöm szépen ! Épp tegnap sütöttem meg teljes mértékben savóval. Tudod nálunk soha sem fogyhat ki a csúrgatott tejföl+joghurt (nagy poharakból 2 tejföl, 2 joghurt) ezekből mindig kijön annyi savó, hogy akár két adaghoz is elég.
A tiszta savós is isteni finom lett.