2012. június 1., péntek

Kenyérre való



Történt, hogy sajtkészítéseim során szerettem volna kipróbálni a kecskesajtot. Vettem is 4 liter kecsketejet. A kecske gazdája azt mondta, forraljam fel a tejet. Hát nem is tudom - de ezt csak magamban mormoltam. Na mindegy - felforraltam! Lehet, hogy ez volt a probléma, vagy az, hogy még forró volt a tej, amikor a tejoltót beletettem.

Sajt ugyan nem lett belőle, de annál sokkal, de sokkal finomabb túró. Amolyan brindza (erőstúró) szerűség. Jött is ám az ötlet azonnal. Gyorsan elő a tejfölt, a pici pirospaprikát, kevéske köménymagot, s készülhet a körözött.

S akkor rendesen a kecsketejből készült körözötthöz valók:

Egy adag kecske túró, kb 20 dkg volt.
2 nagy evőkanál tejföl,
1 mokkáskanál piros őrölt piros paprika,
0,5 mokkáskanál köménymag.

Az egészet jól kikevertem és máris lehetett kenyérre kenni. Só abszolut nem került bele, mert a tejoltás során már volt benne.


Jó kis erőspaprikával, kenyérre kenve, isteni reggeli és vacsora készült az én kecsketúrómból. Nem fogok kétségbe esni, ha legközelebb sem fog sikerülni a sajt. Bár azt hiszem megvárom, amíg a tej kihül, csak akkor fogom beletenni az oltóanyagot.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és milyen finom tud lenni a körözött valami zöldséggel! Biztos nagyon finom lehetett ezzel a friss egészséges tejből! Remélem ez az üzenetem eljut hozzád, mert az előbb elszállt!:-))

    VálaszTörlés
  2. Megjárjuk néha a tejekkel:) na de nem baj az, hamar más finomság készül az átalakult anyagból.
    Nálunk nem láttam kecsketejet, ha kapnék kipróbálnám belőle a sajtot.
    A körözöttbe én még zöldhagymát szoktam tenni, mindenképp nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  3. Viki, a kecsketejről én is azt tudom, hogy nem jó felforralni, mert valami jelentősen elvész belőle - de ennek jobb, ha konkrétan is utánanézünk a neten. Persze én is paráznék attól, hogy ha nem forralom fel, akkor valami fertőzést kapok... mindenesetre a körözötted bizonyára isteni. Én plö annyira lusti vagyok, hogy a natúr túróba csak belenyomkodok néhány olajbogyót, kockára vágott piros retket (héjával), kapok egy szép színű, rendkívül finom ízű és nem utolsósorban igen diétás ebédet. Tkp. ha nem szenvednék annyira időhiányban, a te egyszerű, ám finom konyhádtól fele annyira egyszerű konyhát én is nyithatnék, épp ilyen receptjeim mián... puszi, további jó főzögetést, mi pedig majd leszedjük az ötleteket!

    VálaszTörlés
  4. Én is azt mondom, hogy azt a... Ezt is szeressem! (Igaz mit nem?)

    VálaszTörlés
  5. Évikém! Eljutott az üzenetet és köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  6. HajniZoli! Köszönöm. Igen, néha megtréfálhatnak dolgok bennünket. Egyébként, mint túró: nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  7. Isabel ! Köszönöm. Nekem is furcsa volt, hogy azt a tanácsot kaptam, forraljam fel. Ősrégen, gyerekkoromban soha sem forraltuk.
    Csak most olyan sok a kullancs, meg egyéb "féreg" ami belemászhat a kecskékbe (is) ezért kérte a felforralást. S nekem szerintem ezért nem jött össze a sajt.
    Ezt a kullancsos témát utólag tudtam meg, viszont megerősített abban, hogy kecsketej egy időre félretéve :)

    VálaszTörlés
  8. Zsuzsi! Köszönöm. Igyekszem :)

    VálaszTörlés
  9. Csavi (András Farkas) - köszönöm. sajnos elfogyott :) Én meg azokat szeretem, akik enni szeretnek :)

    VálaszTörlés
  10. AndiZoli ! Kimaradt a lényeg a válaszomból. Igen, a körözötthöz jár a zöldhagyma is, de én semmi ilyen félét nem ehetem, mert a nemlétező epén azonnal reagál. Ezért ilyen szerényes az én konyhám :)))

    VálaszTörlés