2012. május 12., szombat

Sertés pörkölt nokedlivel


Volt egy jókora darab hús a fagyasztóban, de sajnos a cimke lemaradt róla. Fagyott állapotban nem nagyon tudtam megállapítani, hogy vajon mi is lehet, comb ? - lapocka ? - esetleg más ? - csülök ? - mert hogy bőr is volt rajta.
Amikor kiolvadt fény derült a cimkézetlen darabra. Ez egy tényleg jókora darab bőrös lapocka volt. Olyan jó másfél két kilónyi. Na ekkor elgondolkodtam mit is kezdjek vele. Először tüzdelni akartam szalonnával, fokhagymával, de elvetettem, mert nagyon szépen betakarta a bőr a lapockát. Igy aztán szépen megformáztam, a bőrös részéből pácolt sonka készült, levágtam még 3 szeletet róla, ebből valami más finomság fog készülni  (később felkerül a blogra). A leesett és maradék darabból pedig pörköltet főztem a gazda dupla örömére. Ugyanis pörkölt imádó és mellé természetesen a nokedli a másik nagy kedvenc. Na és a sonkáról már ne is beszéljünk, mert az egyenesen imádja. Ha kijött a présből hozom :)

Addig is a pörköltről, ami nagyon egyszerű, mert sajnos az erősebb  fűszerezést  egy jó időre (vagy talán örökre?) el kell felejtenem, ha én is szeretnék enni. Persze mindent meg lehet oldani, hogy fincsi legyen, csak vissza kell térni az ősrégi hagyományokhoz és nem agyon fűszerezni az ételeket, hanem ízesíteni :)

2 közepes fej vöröshagyma apró kockára vágva
1 kisebb evőkenálnyi mangalica zsír
fél mokkáskanál köménymag
2 gerezd fokhagyma felszeletelve
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 teáskanál piros fűszerpaprika
50 dkg lapocka kockára vágva (ennyi volt)

A magalica zsíron az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a sót, a köménymagot, a felszeletelt zöldpaprikát és a paradicsomot.
Fedő alatt addig pároljuk, míg besűrűsödik és a hagyma szinte eltűnik. Félrehuzzuk, hozzáadjuk a piros fűszerpaprikát.
1,5 dl vízzel felengedjük, beletesszük a kockára vágott húsokat, lefedjük. A lángot a legalacsonyabb fokozatra állitjuk, s otthagyjuk. Egyedül is megfő kb 30-40 perc alatt.

Nokedlit én úgy szoktam készíteni, ahány főre, annyi tojásból -víz hozzáadása nélkül- csipet sóval, s annyi liszttel, hogy egy könnyen kezelhető, de nem folyékony masszát kapjak.
Most viszont a csillagászati árakkal küszködő tojások miatt ez a nokedli az alábbiakból készült.

2 db jó nagy (házi) tojást
csipet sót
2 dl vizzel összekevertem. Hozzáadtam annyi lisztet, hogy könnyen szaggatható nokedlit kapjak.
Forrásban lévő sós vízbe beleszaggattam. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, már el is készült. Lehet leszűrni.


Ha csak tojásból és lisztból készül a nokedli akkor nem szoktam öbliteni, igy viszont, hogy víz is volt benne, az átszűrt tésztát leöblítettem és tálaltam.
Céklasalátával fogyasztottuk.

Ő is a konyhám lakója, mert csakis itt - a konyha ablakban - érzi jól magát, már harmadik éve. Eddig minden évben virágzott. Most nyíltak ki a virágai. Sajnos 4 bimbót elhullajtott, de arra következtetek, hogy nem kaptam hozzá tápoldatot. Ahogy megvettük a tápoldatot és beleszúrtam a földjébe, attól kezdve úgy megindult a megmaradt két bimbó, hogy ekkora óriási virágai lettek.

Egy kis sztori az orchideához. Ez már köztudott a család és az ismerőseim, barátaim körében, hogy a kedvenc virágom.
Annó férjjelölt megkérte a kezem. Nem estem kétségbe, csak gondolkodóba :))) Ki akartam vágni magam, hogy húzzam még egy kicsit az időt. Azt mondtam: IGEN-t mondok, ha orchidea csokrom lesz :) - az lett !!! Azóta sem múlt el egyik szeretete sem !!!!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom a pörkölted, és jó az orchideás történeted is :)!!

    VálaszTörlés
  2. Martinelli ! Köszönöm. Én nem vagyok nagyon pörköltes, inkább a családom többi tagja. Én nokedli párti vagyok.

    VálaszTörlés
  3. Marya ! Hát igen !!!! - ez is az élethez tartozik :)))

    VálaszTörlés
  4. A páromnak csorog itt a nyála a pörköltedtől, pedig már jó késő van. Főként a férfiak a családban ragadozók:) csak hús legyen! Jól átböngészem lassan-lassan a fincsi receptjeidet.
    A sajt fantasztikusan viselkedik, legalább 10 kg nyomja:)
    Szép álmokat Viki és csodás vasárnapot!

    VálaszTörlés
  5. Hajni és Zoli ! Ó de kedvesek vagytok. Hajnikám ! Küldjek mellé egy kis rozskenyeret? Nem rég sült ki. Olyan isteni finom, hogy nem bírtam ki, hogy meg ne kóstoljam, így vacsi után :)))

    Örülök a sajtotoknak, csak nyugodtan nyomja az a 10 kiló !
    Viszont ha ennyi súly nyomja, akkor annak olyan fincsinek kell lennie, hogy akár rántani is lehet belőle.
    Köszönöm szépen a jókívánságokat, én is hasonló szépet és jót kívánok Nektek.

    Zoli! Tegnap este a Facebook-on küldtem Neked egy privát üzenetet, benne két fotóval, amit a sajthoz gondoltam felhasználni (préseléshez) Megkaptad ?

    Nagyon jó hasznát lehet venni préselésnél ennek a kis "baleseti" segédeszköznek :))))

    Jó pihenést Nektek.

    VálaszTörlés
  6. Írt Zoltán a Facebook-ra, írtam én is:) megkaptuk amit küldtél, köszönet érte.

    Jajj, az a kenyér! Letörnék egy karéjt belőle, csak úgy parasztosan:)

    VálaszTörlés
  7. kenyérsarokért jöttem jelentkezni.
    üsse kavics, jöhet pörköltöstől, nokedlistűl.

    VálaszTörlés
  8. Hajni ! Köszönöm megkaptam mindkettőtök levelét. Válaszoltam is. A kenyér csücskéből még van egy kicsi :)

    VálaszTörlés
  9. Ma nálunk is pörkölt volt nokival és kapros cukros salátával. Szeretjük nagyon. A férjem sok sok zafttal kéri én meg csak úgy szegényesen, tudod az epém...

    VálaszTörlés
  10. 4Gyerek - Évikém ! Neked is hagytam egy darabot, bááááár ma igen csak megfogyatkozott :)

    VálaszTörlés
  11. Juci ! Ó igen, hát ez főleg nálunk nőknél gond, hogy "epéskedünk". Én is még nagyon óvatos vagyok. Nálunk fordítva van. A férjem szaft nélkül, én annál inkább csak nodedlit szafttal és hús nélkül :) ---- na ez a gazdaságos !

    VálaszTörlés