2012. május 27., vasárnap

Kapor szósz


Piaci nagybevásárlásunk során vettük ezt az isteni finom illatú, ízű kaprot. Ennek is eljött az ideje, hogy kaporszósz legyen belőle. Annyira szeretem, hogy akár minden nap tudnék kanalazni belőle. Olyan óriási csokor volt, gondoltam kettőt veszek, aztán két alkalommal megfőzöm. Kicsit elhajlott a dolog, mert biza én megfőztem mindkettőt. El is fogyott.


Hozzávalók:

2 csokor kapor
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
só,
édesítő (cukor)
2 dl tejszín
6 dl tej

Elkészítése:

Az olajon a liszttel nagyon halvány rántást készítünk. A rántáshoz adjuk az apróra vágott kapor egyik felét, kicsit még melegítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is elkeverjük és végül a tejjel hígítjuk.  A tejszíntől olyan lágy, selymes lesz a szósz, ezért jó a főzelékekbe, szószokba tenni.
A kapor másik felét nagyon apróra összevágjuk. Nagyon pici sós vízben pár percig főzzük (kb 5-6 perc) utána botmixerrel sűrítjük és hozzáadjuk a már fővő szószhoz. Ezzel még jól összefőzzük és máris elkészült. Lehet tálalni. Jó étvágyat.

Apa tükörtojással, míg én az elmaradhatatlan "diétás, fogyókúrás" sült szalonnával fogyasztottuk.

17 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem, nagyon fincsi.

    VálaszTörlés
  2. Máris mentem, nagyon szeretem a kaprot. Majdnem olyan mit egy sóska krém...Guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a kapor szószt, főleg főtt húsokhoz.

    VálaszTörlés
  4. Szia VIKIM!

    Hu, pont jokor jottem! Nagyon szeretjuk! /a ferjemet kiveve/ Vikim, hozhatom a lanyomat is?? O is kapros. hihiSztem a jovendobeli partnere is.Az otthoni kapor ize intenzivebb mert nem nemesitettek a gyon mint az itteni klumpasat.Irgum-burgum.
    Szia! ILDIKO

    VálaszTörlés
  5. Ibcsi ! tényleg az volt :)))

    VálaszTörlés
  6. Illéskrisz ! Tényleg nagyon finom, legalábbis mi így szeretjük, de nagyon.

    VálaszTörlés
  7. Marika63 ! Nálunk a férjem imádja a főtt húsokat, nekem igazi "paraszt" gyomrom van. A szalonnától még soha sem görcsöltem be :)

    VálaszTörlés
  8. Ildikóm ! Gyertek, szeretettel várlak Benneteket. Inkább veszek még gyorsan egy jó pár csomó kaprot. Te Ildikó! ez olyan ízletes volt, hogy nagyon rég ettem ilyen finomat. Eeeeez igazi kapor volt !

    VálaszTörlés
  9. most van kis időm átnézni a blogodat :) a kapor nálunk a gyomnövénnyel együtt nől :)de ezt nem tudtam igy ültettem is most tele a kert kaporral,már tettem is a kovászos ubiba !! de holnap kipróbálom a turó gombócba teszek és kapor szószt csinálok hozzá :) nemtudom milyen lesz !!!remélem jó:)

    VálaszTörlés
  10. Mariska ! Tedd el télire fagyasztóba. Hagyj meg egy pár kapor szárat, hogy a kaporfejben a mag beérjen, majd a szél elfujja és soha többet nem kell vetned. Mi nagyon imádjuk.
    Kiváncsi leszek a turógombócod kaporszósszal hogy fogadja a család ? :)

    VálaszTörlés
  11. én valamiért nem szeretem a kaprot (a tököt se főzeléknek, csak lecsóba meg rántva), de ez olyan gyönyörű a képen, hogy ... szavakat se találok. Nagyon ügyes lány vagy te!

    VálaszTörlés
  12. Isabel, pedig tudod milyen isteni finom a kaporszósz ? főleg sültszalonnával :) :)
    Köszönöm szépen a dícséretet. Ezt még Te is megfőzheted magadnak, s meglátod meg fogod szeretni :)

    VálaszTörlés
  13. Na, sültszalonnával kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldhetsz nekem is egy adagot :) Kedves Névtelen!

      Törlés
  14. Én külön készítettem húsgombócot pulykacombból, külön kifőztem húslevesben, utána beletettem a kapormártásban, issssteni lett!

    VálaszTörlés