2012. május 21., hétfő

Gombapörkölt zöld nokedlivel


Blogbarangolásaim során Egy falatka  (GINKO) blogján találkoztam egy isteni spenótos nokedlivel. Azonnal éreztem, hogy el kell készítenem. Kicsit tovább gondoltam, s ebből született a következő menű.

Hozzávalók

0,5 kg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
1 kisebb kanál mangalica zsír
0,5 mokkás kanál köménymag
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál piros fűszerpaprika

Fél kg csiperke gombát megtisztítunk, negyedekre vágjuk. Kevés zsíradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a köménymagot, a szeletekre vágott fokhagyma gerezdeket, majd félrehuzzuk a tűzhelyről és beleszórjuk a piros fűszerpaprikát. 1 dl vízzel felengedjük, majd visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a gombát, lefedjük, s kb fél óra alatt puhára főzzük.

A nokedlihez
15 dkg spenót (ez nekem 15 óriási levél volt)
2 db  tojás
liszt
víz

A spenótot megmossuk, szárát levágjuk és enyhén sós vízben 2 perc alatt megabáljuk. Kiszedjük egy olyan tálba, amelyben majd a nokedli készül.
A spenótleveleket botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a sót, a 2 tojást, 1,5 dl vizet. Összekeverjük, s annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen szaggatható nokedli tésztát kapjunk.

Egy lábasba vizet forralunk. Enyhén sózzuk, kevés olajat teszünk bele. Amikor elkezd forrni, akkor beleszaggatjuk a nokedliket. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, el is készültünk. Leszürjük és tálaljuk.


Dupla adag nokedlit készítettem, mert úgy is ki akartam próbálni, ahogy GINKÓ megfőzte. Ezt majd hozom, mert ez még egyszerűbb és nagyon finom.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a nokedlit és a gombát is ! Jól mutat így együtt! Igaz ilyen színben még nem ettem nokedlit de ha nem mondod meg hogy spenót van benne/spenótot nem szeretem/ akkor talán még meg is enném!

    VálaszTörlés
  2. Évikém ! Akkor most képzeld el, hogy eltitkoltam előtted, hogy spenót van benne :)
    Én is csak akkor kezdtem megszeretni a spenótot, amikor férhöz mentem. A férjem egy spenót imádó :))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik a spenótos nokedli, már régóta készülök rá én is!
    Ma nálunk is gombapörkölt volt, de tarhonyával.

    VálaszTörlés
  4. na neeeeee. ez már az egyrugó. amire járunk.


    tegnap nálunk spenótos tészta volt. mármint a tészta volt zöld a spenóttól (gondolom ebből az is kiderül, hogy vettem vala masinát még akkoriban mikor tárgyaltuk).

    nokedlit imádom, szóval most akkor szépen rászállok a zöld témára. mert a spenótot nálunk mindenki szereti.

    igaz, Kicsilány tegnap szkeptikusan kémlelte a tányérjában a kaját, közölte is, hogy ő nem kéri, de mert a tésztát imádja, szóltam, hogy emlékezzen a spenótot ő is tolja befele nemcsak Popeye, s máris ízlett neki.

    VálaszTörlés
  5. Marisz ! Nekünk is nagyon tetszett, s ami még másnap következett :)

    VálaszTörlés
  6. Évikém ! Na igy kell ezt csinálni :) Nálunk meg az a helyzet, hogy a gyerekeim a spenótot édesen szeretik, mi meg sósan, borsosan fokhagymával. Na egyikünk sem eszik a másikéból :))))) Így aztán ez a köztes megoldás. Spenót is, nokedli is, így aztán mindenki megelégedésére szolgált :)

    VálaszTörlés
  7. A spenótos nokedlit nagyon szeretem, bár évekkel ezelőtt nem ettem a spenótot, változunk :) Gombával nagyszerű párosításnak tűnik!

    VálaszTörlés