2012. május 9., szerda

Fokhagymás sajt házilag


Ha már a házi készítésű élelmiszereknél tartunk, akkor itt a helye a boci tejből készült házi sajtnak is. Ebben sincs tartósítószer, sem adalékanyag. Egy kevéske oltóanyag szükséges hozzá, s máris hozzáfoghatunk a "sajtgyártáshoz".

6 liter házi tej (150 Ft/liter)
1 nagyobb evőkanál só
oltóanyag (2 literenként 1 ml)
3-4 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma

A tejet langyosra felmelegítjük, (nem kell felforralni)  beletesszük a sót, a zúzott fokhagymát, s ehhez a mennyiséghez 3 ml oltóanyagot.
A tej nagyon rövid idő alatt összeáll, a sajtképződmény elválik a savótól. Ekkor -a jobb szürhetőség miatt- összekockázzuk és egy  arra alkalmas zacskóba öntjük. Addig hagyjuk a textilzacskóba, amig jócskán lecsöpög, s már akkora lesz, hogy átrakhatjuk a sajtprésbe.

A sajtprést kibéleljük egy sűrű szövésű gézzel (én varrtam a formához illő géz zacskót), leszorítjuk, s legalább 2 napig hagyjuk lecsöpögni. Ha szükséges, utána szoríthatunk a présen.


 Tapasztalat: minél melegebbre hevítjük a tejet és utána adjuk bele az oltóanyagot, annál keményebb sajt készül. Viszont a sajt keménységét másképp is elérhetjük.
Amikor már kivesszük 2 nap után a présből az anyagot, egy tálban annyi vizet öntünk, hogy a belehelyezett sajtunkat ellepje. A vízben előzőleg 2 pupos evőkanál sót elkeverünk, s ebben a sós lében hagyjuk még 2-3 napig. (időnként megmozgatjuk)  A sós lében történő tartózkodása alatt a sajt külső része keményedik. Minél tovább tartjuk a sós lében, annál keményebb lesz a sajtunk.  Ha még mindíg azt szeretnénk, hogy még keményebb és sárgább legyen a külső része, akkor még akár egy hetet is kinn hagyhatjuk a hűvös kamrában, hogy érlelődjön.
Ez a sajt nekem 4 nap alatt készült el. Két napot csöpögött, 2 napig sós lében fürdött. A keménységével meg vagyok elégedve. Alkalmas lehet akár rántani is.

A 6 liter tejből 80 dkg sajt készült.


Házi, kapirgálós tyúkok főtt tojásával, házi nyelves felvágottal, erős paprikával fogyasztottuk. Isteni finom. Ezután jönnek a fűszerezett sajtok.

74 megjegyzés:

  1. és tessék szépen elárulkodni, hogy oltóanyagot honnan kő beszerezni.
    csak mett ha minden igaz van/lesz sajtos könyvünk, s ugye nem árt mindennel felvértezni magunkat.
    főleg ha június elején úgy is megyek Bp-re a csapattal....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, finom lehet a fokhagymát is nagyon szeretem. Már igazi sajtgyártó lettél! A múltkoriban csak ecetet tettél hozzá, az nem elég?

    VálaszTörlés
  3. Hűha ez igen! Igazi sajtgyáros lettél. Az oltóanyag beszerzési helye engem is érdekelne. Megsúgod?
    Aztán Én is kipróbálnám a házi sajt készítését.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok Évák, Juci !

    Köszönöm szépen a dícséreteket.

    NégyGyerek - Éva ! Te vagy a legklasszabb, legkönnyebb helyzetben. Amikor már hetek óta nem találtam rá a tejoltóra itthon (persze normális körülmények között), akkor majdnem Hozzád fordultam, hogy ugyan küldj már egy boritékban egy levéllel.)
    S most jól figyelj:
    Megkeresel nálatok egy mezőgazdasági boltot, (évekkel ezelőtt mindíg Romániából hoztuk a tejoltót).
    FROMASE a neve és olyan a csomagolása mint az algopyrinnek, 10 tabletta van benne.
    10 liter házi tejhez negyed tabletta szükséges. A világ legjobb tejoltója.

    Másik Évikém ! - eleinte ecettel készítettem, de nem volt ilyen jó állaga. Nem annyira jött be.

    Juci ! és akkor mindhármótoknak: (Szarvason az Állatpatikában vettem, de gondolom máshol is lehet kapni. Neten is lehet lendelni, akár e-mail cimet is tudok küldeni.)

    Nagy Magdolna --- magdolnanagy@t-online.hu ---- internetes rendelés, nyugodtan hivatkozhattok rám is, de szerintem előbb nézzetek körül saját kis városotokban.
    Én is majdnem ugy jártam, hogy már majdnem megrendeltem a neten, amikor koppant, hogy hoppá, hát nálunk van állatpatika, megpróbálom ott. Sikerrel jártam.

    VálaszTörlés
  5. A tablettás tejoltót, amit Romániában Gazdaboltban lehet kapni úgy alkalmazzuk, hogy amikor a tej meglangyosodott, a negyed tablettát (10 liter tejhez) egy kanál tejben felolvasztjuk és úgy adjuk a tejhez.
    Bocsi ez kimaradt.

    VálaszTörlés
  6. hű, köszi.
    Gazdaboltban megsasolom, de ha nem, akkor állatpatikás nagykeres havernek kiadom házi feladatba.

    majd úgy is visszatérek a témában. pussz

    VálaszTörlés
  7. Olyan csuda dolgokat készítesz, hogy elájulok! Már a nyelves felvágottól készen voltam, de ez a fokhagymás sajt... Rettentő mennyiséget eszünk sajtból :-))

    VálaszTörlés
  8. Éva ! Hajrá, szúrkolok Neked. Annó nekem a tablettás változat nagyon bevált.
    Remélem sikerrel jársz, majd írj :)

    VálaszTörlés
  9. Chef Viki - Köszönöm szépen. Engem (sajna) az vezérel, hogy semmilyen tartósítószer nem juthat be a szervezetembe, de ha azt nézem, hogy mi is kilószámra fogyasztjuk a sajtot ?? --- háát ez sokkal kiadósabb, választékosabb lehet és legalább tudjuk miből van.

    VálaszTörlés
  10. Vikikém teljesen odavagyok ettől a sok finomságtól, amit mostanában készítesz. Szuper szerkentyűid vannak, gratulálok nagyon ügyes vagy. Csorog a nyálam a sajt, felvágott, sonka láttán. Szerintem még eladásra is készíthetnél, biztosan nagy sikered lenne, és sorban állnának a finomságaidért.

    VálaszTörlés
  11. Ez igen! Milyen jó, hogy készíteni is tudunk! Holnap megyek oltót venni.
    A préssel vagyok elakadva, mert nincs. Szerinted lehetne mondjuk gézbe két deszka közé tenni és megnyomtatni?

    VálaszTörlés
  12. Gizuskám ! Köszönöm szépen. Tudod: a kényszer az nagy Úr! de hála az égnek csupa jó dolgok születnek belőle. Amióta ilyenet eszünk nem is görcsölök :)))) Hát nem is tudom, de azt hiszem nem lenne kiadós másnak készíteni és értékesíteni. Na meg elvenni azt az örömet bárkitől is, aki szeretné megcsinálni ??? --áááá nem vagyok én ám olyan irigy :)))
    Köszönöm szépen a dícséretet !

    VálaszTörlés
  13. Bocsánat az lemaradt, hogy a dobozt belülről kellene kifurni, hogy ne sérse meg a gézt.

    A másik pedig az is eszembe jutott, hogy a tetejére kézi sulyzók karikáját lehetne tenni, ami éppen ráfekszik a dobozra. (nekünk olyan kézi sulyzónk van, ami alapból egy kilós, és a két végére 2-2 kg-os kerek sulyokat lehet felrakni, na ezekre gondoltam :))))))
    Húúú mekkora ötlet, ha nekem ez előbb eszembe jut :)))

    VálaszTörlés
  14. Bocsi, de kitöröltem az előző bejegyzést, mert utólag találtam benne számszaki hibát. Ide most bemásolom, de akkor ez legyen az első számu válaszom és utána követi - ami lemaradt -

    --------------------

    HajniZoli ! Ó igen. Lehet úgy is, csak akkor előtte a lecsepegtetés bizhtos hogy jó hosszu két nap legyen. De ha nagyon ügyi vagy, akkor tudsz saját magad is készíteni formát. Ez most jutott eszembe, de tuti működni fog. S itt most rontom az üzletet, de ne is törődj vele.
    Nem kell hozzá más, mint egy konzervdoboz (modjuk káposztás, vagy őszibarackos. A tetejét körben úgy kell levágni, hogy ne sérüljön meg. Kell még hozzá egy furó és egy nagyon vékony furófej. Valamelyik családtagnak a kezébe adod -vagy Te megcsinálod- és szépen sorban kifurja oldalát és fenekét. Kibéleled a kilukasztott dobozt egy pelenka szerű anyaggal, vagy háromszoros gézzel. Belerakod a lecsurgatott oltott - feldarabolt - anyagot, ráteszed a doboz levágott tetejét. Ráhelyezel egy akkora súlyféleséget, ami szépen lenyomja, s erre még tehetsz jó sok sulyt. Ez akár 5-7-10 kg is lehet. Minél nagyobb a suly, annál keményebb sajtot fogsz kapni.

    Hát ezt az eljárást most találtam ki, de ha nekem is előbb eszembe jut, nem vettem volna prést :))))) --- na persze nem bántam meg, mert ez örök életü lesz.

    Remélem tudtam segíteni.

    VálaszTörlés
  15. Szia. Nagyon guszta a sajtod, én is szeretnék készíteni :) Állatpatika van a városunkban, nem is messze, de ott úgy kérjem, hogy tejoltó? Lehet hogy egyértelmű, de jártam már úgy, hogy nekem egyértelmű dolgot kértem és néztek rám, mintha a Marsról jöttem volna :D

    VálaszTörlés
  16. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  17. Én töröltem, mert rossz helyre raktam az ujjam, s valami oltári hülyeség jött ki :)))

    Igen Csongi ! Egyszerűen ez a neve, hogy TEJOLTÓ ! Ne izgulj, fogják tudni miről van szó.

    VálaszTörlés
  18. Köszi a választ Viki!
    Holnap valahonnan szerzek tejoltót, aztán meg a piacról szombaton házi tejet.

    VálaszTörlés
  19. Imádom a házi sajtokat,a fokhagymás az egyik kedvencem!Nagyon ügyi vagy!
    Én még nem mertem próbálkozni házi sajt készítéssel,de lehet,hogy a nyáron belevágok,hiszen ez is az elkészítendők sorában áll!:)
    Nyami!:)

    VálaszTörlés
  20. Na ettől én is kapásból "beoltódtam"!

    VálaszTörlés
  21. Segíts Viki:) A 6 liter tej oltóval odatéve, már egy órája lesem a hatást, de nem tűnik fel semmi, talán egy picit vastagabb lett a tej. Mennyi idő az a kevés?:) Izgulok nagyon. Na meg én por oltót kaptam. Lehet nem tettem bele eleget?

    VálaszTörlés
  22. Kriszta próbáld meg, nem fogod megbánni :)

    VálaszTörlés
  23. Csavi ! ne hogy valami bélcsavarosodásod legyen itt a nagy sietségben :) :)

    VálaszTörlés
  24. Hajni!
    A tejet fel kell melegíteni !!!! de nem szabad felforralni !!!!!
    A tejoltót egy kanál tejben feloldani és úgy beleönteni az összes tejbe !!!!
    Én nem nagyon figyeltem az órát, de nálam a 6 liter tejhez kb másfél óra kelltt. Azért írtam, hogy rövid idő alatt, mert amikor ecettel készítettem akkor egészen másképpen alvadt.

    A por tejoltót nem ismerem. Vajon mennyit tettél bele?
    Ha még egy órán belül sem fog összeállni, nyugodtan langyosisd vissza a tejet kézmelegre és tegyél bele ugyanannyi oltóanyagot, mint először. Semmi baja nem lesz.

    Itt leszek, ha van valami gondod. A gépem jelzi, ha üzenet érkezik.
    Szurkolok Neked.

    VálaszTörlés
  25. Hajni ! milyen az a por tejoltó ???? Mi a neve ? Nincs ráírva használati utasitás ? Hol vetted?
    Ha van rajta valami érdemleges, lefotózhatnád és elküldhetnéd e-mail-ben. Még nem láttam ilyet.
    Cimem itt jobb oldalon megtalálod. Köszi.

    VálaszTörlés
  26. Köszönöm szépen. Türelmes vagyok:) A tejoltó neve az mint amit írtál, CHEAG FROMASE. 12,5 gram van egy dobozkában és annyit ír rajta, hogy 1 gram kell 50 liter tejhez. Én egy bővebb késhegynyit tettem ahogy írtad, feloldva. Írom a hatást gyerekfektetés után:)

    VálaszTörlés
  27. Figyu ! És ezt hol vetted ??????
    Régen Romániából szereztük be, akkor tablettában volt. Ugyan olyan, mint az Algopyrin.
    Ebből a tablettából 10 liter tejhez negyed tabletta kellett.
    Remélem ez irányadó.

    Oké, várom a válaszod. De semmi baja sem lesz, ha még teszel bele, ha nem állna össze.

    Megkérdezhetem hol tudtad ezt az oltót beszerezni ? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  28. Nagyváradon vettem egy mezőgazdasági boltban.
    Most melegítem újra és teszek még oltót bele, lehet kevés volt az első adag. Tudom én, hogy a végére jó lesz ez:)

    VálaszTörlés
  29. Jaj bocsi. Látod milyen figyelmetlen vagyok. Én eddig "csak" imádtalak, olvastalak, de hogy kerülte el a figyelmem, hogy Te Nagyváradi vagy ????? - ezt nem tudom.

    Megyek is Hozzád és mindent kiolvasok "belőled" :))))

    Ne izgulj, mert sikerülnie kell.
    Mint írtam korábban a receptben, nekem akkor sikerültek a legjobban a sajtjaim, amikor Nagyszalontáról hoztuk a tejoltót, tehát sikerülnie kell :)))

    Elképzelhető, hogy kevés volt az adag. Csak ne melegitsd tul forróra. Olyan jó kézmeleg legyen.

    VálaszTörlés
  30. Most járom az indiántáncot a fazék körül:)) összeállt az egész egy tömbbe!! Ha a tetejét megnyomom gyengén feljön a savó. Gondolom amíg kihűl még jobban kicsapódik.
    Még új vagyok, de igyekszem:) jó olvasgatást!

    VálaszTörlés
  31. Hajni ! Jaj de örülök. Ezek szerint biztos kevés volt az előző mennyiség.
    Jó táncikálást, de csak csendben, nehogy az alvókat felébreszd :)))))
    Hajni! Elárulható, hogy mennyiért vetted a tejoltót ? Megpróbálok szerezni valakit, aki átmegy a határon és hoz nekem :))))

    Képzeld el hogy jártam. Bejelentkezhtem Nálad rendszeres olvasódnak. Elhoztam a linkedet, hogy nálam kiteszem és abszolut nem jelenik meg. Hát én meg most ezen agyalok :)

    VálaszTörlés
  32. Persze, hogy elárulom:) A nagypiaci boltban vásároltam, tudtommal a központi részen csak ez van. Csupán 4 lei, ami kb 260 ft. Ha van valaki aki átviszi, megveszem szívesen, hogy ne kelljen keresnie. Össze lehet hozni, csak szólj.

    Nem tudom mi lehet ott nálad, de remélem sikerül megoldanod.

    Lassan kihűlt a termék, most összevágom és anyaggal kibélelt szűrőbe teszem. Mikor elkészül a sajt megmutatom nálam, mert már most nagyon büszke vagyok rá:)
    Nagyon köszönöm a sok útbaigazítást. Remélem másnak is segítségére válik.

    VálaszTörlés
  33. Hajnikám! Örülök :))))
    Küldtem e-mailt, nem tudom megakptad-e. Ha nem, akkor ujra elpostázom :)

    VálaszTörlés
  34. tejoltó rendelhető:
    http://www.equus.hu/8.0.html

    chymax plus a jó az otthoni sajtkészítéshez, én ezt használom kecskesajthoz

    VálaszTörlés
  35. Sheila G.
    Köszönjük a tájékoztatást. Én böngészgettem ezen a weboldalon. Elárulnád, hogy Te melyiket vásároltad meg ?
    S ha egy kis tapasztalattal kibővítenéd az itt leírtakat, sokaknak nagyot segítenél.
    Köszönöm szépen.
    Viki

    VálaszTörlés
  36. mint írtam, én a chy-max plust használom, kecsketejhez.
    egyelőre elégedett vagyok vele.

    VálaszTörlés
  37. Sheila G. Köszi a gyors választ.
    A kecsketej sokkal erősebb, mint a tehéntej. Ennek ellenére ugyanannyi oltóanyagot kell adni a kecsketejhez, mint a boci tejhez? - amit az oldalon alánlanak? - vagy esetleg Te többet adsz hozzá?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  38. CHY-MAX Plus folyékony tejoltó 50 ml

    Sajtkészítés házilag » Tejoltók



    A CHY-MAX Plus tisztított, szabványosított, fermentációval előállított kimozin, melyet az Aspergillus niger var. awamori általi fermentációval állítanak elő. A kappa-kazeinre specifikus hasító hatással bíró tejalvasztó enzimeket tartalmaz, melyek hatására nagyon jó alvadék képződik. A CHY-MAX Plus tejoltó jellemzője, hogy aktív enzimje 100%-ban kimozin. A CHY-MAX Plus valamennyi sajttípus -keménysajt, félkeménysajt, lágysajt és penésszel érő sajtok- készítéséhez felhasználható. Adagoló fecskendővel.

    -----------------

    jóra gondoltam ?

    VálaszTörlés
  39. amit ajánlanak,
    illetve 1,5-3 ml-t ír 10 liter tejhez, én 2ml/10 litert használok.

    mit értesz azalatt, hogy erősebb? miben erősebb?

    VálaszTörlés
  40. http://www.equus.hu/8.0.html

    VálaszTörlés
  41. tudtommal nem tér el a zsírtartalma, mindössze apróbb cseppekben van benne.
    ettől emészthetőbb,
    és házilag nehezebben fölözhető

    VálaszTörlés
  42. igen, jóra gondolsz, de nem linkelhető rendesen az oldal.

    VálaszTörlés
  43. Igen, ezt észrevettem, hogy nem lehet a termék linkjét betenni.

    Az a helyzet, hogy én tejet abszolut nem tudok meginni, viszont tejfehérjét kell a szervezetembe bejuttatni, ezért is próbálkozom a sajtféleségekkel.

    Kegyetlenül vonz a kecsketej, de eddig még nem nagyon jártam utána. Gyerekkori emlékeim vannak, amikor literszámra ittuk a kecsketejet, Húúúú de jó is volt.
    Megpróbálok hozzájutni kecsketejhez és kipróbálom belőle a sajtot.

    Köszönöm, hogy ilyen készséges vagy és segítettél.

    VálaszTörlés
  44. ezen a fórumon kérdezd meg, ki van a közeledben, egy csomó alföldi van fönn:
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9043965

    VálaszTörlés
  45. Jaj de rendi vagy :) Éppen ezen gondolkodtam, hogy keresek valakit, aki a közelben lakik és feladja nekem postán.
    Nem mintha spórolni szeretnék, de a postaköltség szerintem legalább háromszorosa az oltóanyag árának :)))))

    VálaszTörlés
  46. Jaj, már ugy beleéltem magam a sajtolásba, hogy a kecsketej lelőhelye helyett én a tejoltóról beszélek itt :))))
    Köszönöm a linket.
    Van a városunkban több családnak is kecskéje, csak iszonyat messze vannak, de megoldjuk :)

    VálaszTörlés
  47. az equus tatai, és előra utalás esetén kb 400 forint a postaköltség, de ott láthatod is az oldalon.

    VálaszTörlés
  48. ÓÓÓÓ akkor az nem is sok, mint postaköltség. Még nem jutottam el odáig, hogy szállítás, meg postaköltség. Olvasgatom az oldalon található dolgokat.
    Vagy még azt is meg tudom oldani, hogy itt nálunk az Állatpatikában ezt a cikkszámu terméket fogom megrendelni. Maximum a postaköltséggel növelten adják el :)

    VálaszTörlés
  49. Lehet azon kellene gondolkodni, hogy venni kellene pár kecskét és akkor még a fűnyírót is lecserélhetném :)))) --- sajnos nincs lehetőség a hol tartásukra, így ez az álom, csak álom marad.

    VálaszTörlés
  50. hát mire oda jutnál, hogy tejet adjon, az nem egyszerű és nem rövid idő.
    de ha fű van, akkor van hol tartanod:)

    VálaszTörlés
  51. Nem is gondoltam komolyan. hiszen szinte az egész kertünk egy hobby kert. Na és természetesen munka is van vele elég rendesen. Fű meg csak nyáron van, mert nem kaszálni való :) széna ebből ne lesz, mert csak pitty-pang terem benne :))))

    VálaszTörlés
  52. Már beszereztem a finom házi tejcsit.(kis késéssel) Holnapra, ha minden jól megy lesz tejoltóm is , és kezdődhet a sajt készítés :) Már előre izgulok, hogy sikerülni fog-e.

    VálaszTörlés
  53. Juci ! szurkolok Neked. Én tegnap kaptam meg az újabb tejoltómat. S ami a röhely, hogy neten rendeltem és kevesebbe került, mint amikor itt saját városunkban vettem meg.

    VálaszTörlés
  54. A férjem, most fúrja ki a dobozt :)
    Aztán neki kezdek a nagy műnek.
    Amit én vettem tejoltót annak nincs semmi neve. 1 dl-es flakonban van és 1400 ft. volt. Nagyon izgulok.

    VálaszTörlés
  55. Naná nem az a neve. Mett az a művészneve, azaz az oltót cheag-nak hívják, valószínű a gyártó azt a Fromase nevet csak keresztnévként adta.

    VálaszTörlés
  56. 4Gyerek-M :-)

    Nézd csak mit írt Hajni? bemásolom :

    --------------------
    HajniZoli írta...

    Köszönöm szépen. Türelmes vagyok:) A tejoltó neve az mint amit írtál, CHEAG FROMASE. 12,5 gram van egy dobozkában és annyit ír rajta, hogy 1 gram kell 50 liter tejhez. Én egy bővebb késhegynyit tettem ahogy írtad, feloldva. Írom a hatást gyerekfektetés után:)
    2012. május 11. 19:45
    ------------------------------

    Nagyváradon vette

    :)

    VálaszTörlés
  57. jóvanna. nálatok a pont.
    pont.

    most csakazértis kimegyek, s meglesem a miénk milyen fajta. nem tablettás, és 100 liter tejhez kellene adni az egészet.
    naszóval a művészneve Miorita.
    ami ugye a juhocskáknak a becézése.

    VálaszTörlés
  58. Évikém ! Hát ez az! Veled már kivételeznek is. A Te tejoltódnak már beceneve is van. Körösztannnyyysája is van ? :)
    A Hajnié is por alaku.
    Tablettás csak a múlt században volt, amikor én még szinte hetente jártam át a határon:)

    Lehet, hogy a Te Tejoltód baritejhez való oltóanyag ? Mindegy az, úgyis sajt lesz belőle.

    Nekem most csöpög a kecskesajtom.

    VálaszTörlés
  59. Vikikém drága!
    A visszamaradt savóval mit szoktál csinálni. Nekem 4 liter lett.Most csöpög a sajtom. Sajnos nem vált be a kifurkált műanyag ételhordó, át kellett tennem egy nagyobb lyukú szűrőbe.

    VálaszTörlés
  60. Jucus ! Kérdés, hogy mennyi lyukat tettetek rá. Nagyon sokat kell. Úgy képzeld el, mint egy krumplinyomót. De majd egyébként ma felteszem az én présemet, s akkor fogod látni.

    A megmaradt savót fél literenként lefagyasztom és kenyér- kalács- egyéb kelt-tészta sütésnél ezt használom víz helyett.

    Ekkora mennyiségű altatott tejnek minimum egy éjszakán át (12-16 óra) csöpögés kell, ekkor szoktam átrakni a présbe.

    VálaszTörlés
  61. Bibibíííí, még a múlt századi is megvan. Csak a zember valamiért a por formájút favorizálta, mikor ránk kérdeztek melyik köll.
    Nem hinném, hogy kimondott baritejhez való lenne, az este román fórumokon is szétnéztem, bocihoz tette mindenki.

    Amúgy igen, tényleg mindenféle kelt tésztához kiváló a savó.

    Kecskesajtért irígy. Mennyi amúgy mekk mester tejének litere felétek? Itt mú mamáéhoz képest duplájáért van a vasállat tőgyénél.

    VálaszTörlés
  62. Örülök a porodnak, most már lehettek méhecskék, lehet porozni :) hheeee :)
    Mekkmester teje nálunk is duplája sajnos.
    A boci tej 150,- Ft/liter, mig a kecsketej 300,- Ft/liter.

    Ma veszem ki a présből, utána még 2 napig sós vízben fog állni, majd még vagy 3-4 napot kinn a szabad levegőn a kamrában.

    ---------------------------

    Ma reggel vágtam meg az isteni köménymagos sajtunkat. Azt hiszem ennél finomabbat a kecsketej sem fog adni.

    Van egy olyan érzésem, hogy az epén helye nem díjazza a kecsketej "illatát". Majd meglátjuk, ha nem fog ízleni, akkor felhagyok vele, jó nekünk a boci tej. Ezt is meg lehet variálni.

    Ez a köménymagos most valami isteni.

    VálaszTörlés
  63. köménymagos sajti? először Szlovákiában vettünk olyant. majd a kolozsvári tejgyár is csinált egy időben. jó pár hónapja köménymagos kecskesajtot vettünk itt valami vásáron. hú....most ha nem a közelmúltban álltunk volna fel az asztaltól, akkor kezdene korogni a hasam.

    VálaszTörlés
  64. Évica ! meghívlak egy igazán eszméletlen jó köményes sajtvacsira. Mondjuk egy kis áfonya lekvár jöhet hozzá ? :) :)

    VálaszTörlés
  65. Vikikém, ugye nem baj ha a spájzban csöpög a sajtnak valóm? A hűtőbe nem férne bele.

    VálaszTörlés
  66. kedves Viki..
    érdeklődnék hogy a sajthálót honnan lehetne beszereznem és az adalékokat pl fokhaygmapor paprika stb..most kezdek a kecskesajtkészitésbe és nem tudom hol tudnám ezeket beszerezni. segitséget előre is köszönöm üdv nagyetelka

    VálaszTörlés
  67. Kedves Viki!

    A Fromase oltót hol lehet beszerezni?
    Előre is köszönöm a válaszod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anita kedves! Nem tudom Te hol laksz, ha esetleg Románia, akkor minden mezőgazdasági boltban kapható.
      Van porba és tablettában is.
      Ha Magyarországon élsz, akkor Állatpatikban kapható a folyékony tejoltó. Remélem tudtam segíteni.

      Törlés
    2. Anita! - ha állatpatikában nem kapnál és Magyarországon élsz, akkor neten is megrendelheted. Valamikor régen ezt és innen rendeltem.

      http://www.equus.hu/shop/?p=productsMore&iProduct=4340&sName=CHY-MAX-Plus-foly%E9kony-tejolt%F3----50-ml

      Törlés
  68. Sok jó megoldásról olvastam,néhányat kipróbálok.

    VálaszTörlés