2011. május 15., vasárnap

Édes élet cukor nélkül :-)

Már nagyon sokszor olvashattátok, hogy én nagyon kevés cukrot használok a konyhában, illetve a sütés- főzés során. No most az elmult időszak mégjobban megerősített abban, hogy még azt a keveset is -amit eddig használtam - arról is le kellett mondani, s így aztán teljes mértékben áttértünk a cukormentes Édes Életre:-)
Nagyon sokan kérdezték már, hogy mi az az édesítő, amit cukor helyett használok, s aminek ízét abszolut nem lehet kiérezni az ételekből, süteményekből.

Bemutatom a két ugyanazon terméket:

A bal oldali lapos flakkonban van 1.200 db pötty, ami iszonyatosan sok, ára kb 300 Ft körül van, de én mindíg akkor vásárolok be belőle, amikor akciós, s így minden alkalommal flakkononként 100,- Ft-tal olcsóbban jutok hozzá. Megveszek egy évi adagot és nincs gondom tovább. Ennek az éves mennyiségnek az árából kb 5- kg cukrot tudnék vásárolni. S mennyi is az ??? háááát ha sütünk- főzünk cukorral, akkor akár egy hónap alatt is elfogyhat. Igencsak meggondolandó hogy a káros répacukrot tömjük magunkba, vagy megalkuszunk -a nálam kényszerből- a pöttyökkel, amit mi ráadásul nagyon szeretünk.

A másik, ugyanazon termék COLOGRAN folyékony édesítő, ugyanazt a célt szolgálja, de én a folyékonyat a süteményekbe jobban szeretem használni, mint a pöttyöket. A folyakékony édesítőnek a tetején van egy kis mérőkupak, amely be van vonalkázva  ml és dekagramm-os beosztással. Egy ilyen picike kupaknyi édesítőszer megfelel 10 dkg cukornak.
Arra kell odafigyelni, hogy a cukornál sokkal édesebb, tehát én sokkal kevesebbet teszek a süteményekbe, ételekbe, mint amennyi cukrot a recept előír. Természetesen ez ízlés kérdése.

Nincs mellékíze, kitünően lehet vele sütni, főzni, s ráadásul egészséges is. Én már sok évtizede használok édesítőszereket, de ez vált be a legjobban. Ajánlom bárkinek, miután gyerekek is korlátozás nélkül fogyaszthatják.



14 megjegyzés:

  1. Én is ezeket az édesítőszereket használom, és nagyon szeretem őket!! Tényleg nem érződik ki kellemetlen íz, bármibe használható.

    VálaszTörlés
  2. Viki, én is most kezdtem el utánanézni, mint lehetne radikálisan visszafogni a cukorfogyasztást. Hát nem egyszerű. Gondolkoztam a nyírfacukron, de az nagyon drága,meg kicsit elriasztott, h azt írták rajta, h nagy mennyiségtől hasmenés lehet. Oké, nem eszek belőle 10-20 dekányit, de akkor is. Egyelőre most próbálkozom a Norbis negyed kanál cukorral, ez 99% cukor és 1%-ban vmi olyan édesítő, amitől négyszer olyan édes lesz a cukor, tehát negyedannyit teszek az ételekbe. Kezdetnek nem rossz, tetszik. De utánaolvasok az általad javasoltnak i!

    VálaszTörlés
  3. Én is ezt az édesítőt használom limonádé készítéséhez,és tényleg nincs semmi utóíze mint a legtöbb édesítőnek.

    VálaszTörlés
  4. Én is Cologran pöttyöket használok, a folyékonyat még nem próbáltam, de most hogy leírtad, van hozzá mérőkupak, fogok venni.

    VálaszTörlés
  5. Marcsi ! Én is nagyon szeretem, főleg a nem érezhető külön íze miatt.


    Eri !

    Én (sajna cukorbetegség miatt) kényszerültem rá az édesítőszer használatára, bár én eszem a legkevesebb cukrot a cssaládban, bár nem is ettől alakul ki a betegség.

    kb 40 éve nem használok cukrot és ezalatt az idő alatt sok-sok édesítőt kipróbáltam, áttanulmányoztam, de ez jött be a legjobban.
    Ajánlom kipróbálni.
    Most jöttem rá, hogy a Penny-ben még ennél is olcsóbban lehet kapni.

    Juci ! ugye, hogy milyen fincsi ?

    Csongi !

    Szerintem bátran használd, csak először figyelj arra, hogy sokkal édesebb, mint a cukor, legalábbis én igy érzem, ezért én kevesebbet is szoktam beletenni az ételbe, mint amennyit a receptek, vagy az ízlelőbimbőim jeleznek :)

    VálaszTörlés
  6. Nem ismerem a "norbis" édesítőt,viszont evvel a tablettával,folyékonnyal évek óta főzök,sütök,a befőttekbe,lekvárokba is ezt teszem.Nyugodtan használhatja bárki.A nyírfacukrot is kipróbáltam,nem volt mellékhatása,de nekem nem olyan édes,mint a hagyományos,amit-ennyi pénzért-joggal elvárnék egy cukortól.Zsóka

    VálaszTörlés
  7. Figyeljetek oda az édesítőkre, mert gyakran ugyan nem növelik a vércukorszintet, de ugyanúgy megugrasztják az inzulinszintet, ami sem diabéteszes, sem egészséges embereknek nem tesz jót - akkor inkább a cukor. Mások átszűrődnek a vér-agy gáton. Ha tényleg cukormentesen akartok főzni, próbáljatok meg fokozatosan leszokni az édes ízről, és használjatok mézet, aminek legalább kisebb a GI-je. Sajnos ez a kérdés is olyan, amivel muszáj szembenézni.

    Üdv:

    Vera

    VálaszTörlés
  8. Névtelen!
    Ugyan régi hozzászólások, de azért talán még él a téma. A Xilit nem ugrasztja meg a vércukorszintet, cukorbetegen teszteltem, emellett gond nélkül használható süteményekbe. A méz GI-je 35-87, ezzel a középmezőnyben áll - a szőlőcukor 100, a nádcukor 68, azaz a vércukorszintet szinte az egekbe löki, a cukorral szinte azonos mértékben.
    Csongi!
    A folyékony Cologran befőzéshez is használható, nincs mellékíze, és roppant gazdaságos. Tegnap csináltam cseresznyedzsemet, 10 kg cseresznyéből indulva, ehhez a főzés vége felé adtam 30 ml Cologran-t és 20 gr pektint, lett belőle 5 l nagyon jó állagú, kellően édes, nem elfolyós dzsem. Nagyon gazdaságos, a csökkent kalóriáról nem is beszélve. Ezentúl mindent ezzel főzök be.
    Üdv
    Marica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marica, köszönjók a kiegészítést. A pektint hol szerzed be?

      Törlés
  9. Mostanában már sok helyen kapható pektin, a multiknál és webshopokban is. A Lekvárosház Kft gyártja, citrus pektin. 600-800 ft, 5-10 kg gyümölcshöz elég, a kívánt sűrűségtől függően. Tortába még nem tudom használni, hideg krémhez adva
    csomósodik.
    Viki, tetszik a blogod, tegnap egész délután itt olvasgattam. Megjegyeztem magamnak, gratulálok.
    Üdv
    Marica

    VálaszTörlés
  10. Nemtudjátok, a tejnek mennyi a gl indexe ?
    Mert van neki, nem is kicsi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      Itt tájékozódhatsz különböző ételek Glikémiás Indexéről

      http://naturportal.hu/glikemias_index_tablazat

      Törlés
  11. Megszeretném kérdezni,hogy nincs -e karos hatasa,esetleg vizeleskor nem erezrek-e szúró erzést?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon-nagyon régen (több évtizede) ezt használjuk. Eddig semmilyen rossz tapasztalatunk nincs.

      Törlés