
Most viszont terepszemlét tartottam és a még -zacskóban- meglévő különböző maradék lisztjeimet is igyekszem beleépíteni a péksüteményekbe, kenyerekbe.
Most Graham, Teljes kiörlésü Rozs, és BL 80-as kenyér lisztet alkalmaztam, s ráadásúl a zsemléket kifliket sütés és egy utolsó rövid kelesztés előtt szódabikarbónás mézes -forrásban lévő- vízben megfőztem. Nagyon jó hatással volt a tésztára. Héja hallhatóan ropogós, belseje foszlós, míg a szép piros-barnás színét a vízben feloldott 1 kanál méztől kapta.

Kovászhoz:
20 dkg tönkölybúza nyanya, amit az előzőleg sütött kenyértésztából vágtam le az utolsó dagasztás után, s raktam egy zárható edénybe, s hütőben vár a következő sütésig.
20 dkg frissen őrölt tönköly búza liszt,
2 dl langyos viz,
1 tk barna cukor,
1,6 dkg friss élesztő
(Megjegyzés: 10 dkg hozzáadott nyanya 1 dkg élesztőnek felel meg, ezért adunk kevesebb friss élesztőt a tésztához.)
Fakanállal elkeverem, tetejét kissé megszórom liszttel, letakarom és 2-3 órára félre teszem, olyan jó kis habos legyen, akkor már eléggé feléledt a kovász.
Kenyértésztához:
Dagasztóedényben a következők szerint rakom az anyagokat.
3 dl langyos viz
2 evőkanál olaj
1 dkg élesztő,
az elkészült, felfutott kovász,
10 dkg graham liszt,
10 dkg teljes kiörlésü rozsliszt,
50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
2 dkg só,
1 dkg barna cukor,
3 dkg búza sikér (ez a hozzáadott barna lisztek sikértartalmának növelése miatt)
3 dkg burgonya pehely (elhagyható)
1 fél mokkáskanálnyi aszkorbinsav (vagy 1 evőkanál 10 %-os ecet) --elhagyható-

A második dagasztás után levágok a tésztából 20-30 dkg-ot és ezt teszem el a következő sütésig nyanyának.
Lisztezett kelesztőtálba rakom, jó duplájára hagyom kelni. (ebben a hüvösebb időben akár 2 órát is kelhet) Minél hosszabb ideig, és hüvösebb helyen kel, annál jobb lesz a tésztája. (Sőt úgy is el lehet készíteni, hogy a nyanyát, a kovászt este elkészíteni, hütőbe rakni és reggel folytatni a sütést)
A megmaradt tésztát egyforma darabokra ( kb 12 dkg-osak) vágtam, s egy részéből zsömléket, másik részéből kifliket formáztam, sütőpapiros tepsire raktam és letakartam, fél órás pihentetés következett.
Egy lábasban felforraltam kb 3 liter vizet, beletettem egy evőkanál mézet, és egy teáskanál szódabikarbónát. Amikor már majdnem forrponton volt a viz, akkor a zesemléket kettesével belehelyeztem a vizbe, mindkét oldalát kb 30 másodpercig tartottam a vizbe. (A kifliket egyesével főztem, mert kettő nem fért volna el) Szürőkanállal alányúltam és mindjárt a tepsire raktam ki a megformázott zsömléket és kifliket. 30 percig pihentek a tepsin.
Közben bekapcsoltam a sütőt, 200 fokra előmelegítettem, a zsömléket bevagdostam, szezám-maggal megszórtam

Hű remekül néznek ki
VálaszTörlésGyönyörűek!
VálaszTörlésMesések! Egyetértek az előttem szólókkal! Profi vagy Vikikém!
VálaszTörlésEgyszer régen én is sütöttem evvel a módszerrel, na de nekem nem lettek ilyen csodásak!
Mentettem a receptedet, én is ilyen szépeket akaroook!:-))
Viki, ezek szédületesen néznek ki, utazhatok hozzád megkóstolni őket?
VálaszTörlésMicsoda színük lett! Gyönyörűek lettek!
VálaszTörlésNa ezek igazán jól sikerültek!
VálaszTörlésViki, valami csodásat készítettél! Én kiflit csináltam igy, de a színe közel sem volt ilyen. Tehát méz kell bele. Holnap el is készítem!Köszönöm!
VálaszTörlésBianka! ari vagy :))
VálaszTörlésMaryM! köszönöm
Latsia! Köszönöm, én gondolom, hogy a vizbe tett méz tette meg a hatást. Próbáld ki :))
Kata! Köszönöm. Igyekeznek kell mert már csak 1 db van :))
Moha! Nagyon szépen köszönöm :))
...itt vigyorgok ám, kitört belőlem az örömmámor----
Juci! Köszönöm, s ez így igaz :))
Margó! Köszönöm. Én is abból indulok ki, hogy máskor amikor főzötten készitettem nem volt ilyen gyönyörü.
Most ebben a borús időben meg akartam édesíteni az életem, lehet azért került bele méz :)) S szerintem is ettől lett ilyen.
Azt elfelejtettem leirni, hogy azért nem lett ám édes, csak nagyooooooon finooooom :))