2016. április 26., kedd

Vadas marha - GLASS RUBIN segítséggel

Nagyon szeretjük a vadas marhát, -én- ebből is talán a vadas mártásra szavazok legtöbbször. Elkészítésére nem sokszor került sor, mert olyan macerásnak tartottam. Főtt hús, zsemle gombóc, és nem beszélve a mártásról........
Ez viszont mára már teljesen megváltozott. A két konyhai kisegítőim nagyon jól vizsgáznak, nekem pedig egyre több szabadidőm marad.



Hozzávalók:
Személyenként 2 szelet marha hús -nekem most marha hátszín-
Leves zöldség (sárga, és fehér répa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma, szerecsen dió, kevéske köménymag. Ha van, akkor zöldpaprika és paradicsom)
Ízlés szerint só, esetleg kevés bors

Elkészítése:

Először is az összes hozzávalókat bekészítem ELLA edényébe. Az edényt behelyezem a kuktába, tetejét lezárom és leves programra állítom, s hagyom, hogy dolgozzon. 20 perc alatt elkészül a leves!




Amíg a leves elkészül, addig megpróbálok összehozni egy gluténmentes -ám nem zsemle gombócot, hanem - galuskát, amit ha kerek -mondjuk- fagyis kanállal szaggattam volna, akkor megfelelne a gombócnak is, de nekünk igy is fantasztikus volt. Visszaadta az igazi zsemlegombóc élményt.

A Zsemlegombóc (Galuska) hozzávalói:

Bármilyen -de főleg kenyér és tészta Schar- lisztből készíthető.
2 db nagyobb tojás, só, apróra vágott petrezselyem zöld, mokkás kanál citrom bors és víz hozzáadásával úgy készül, hogy a liszt kivételével az összes hozzávalót összekeverem, hozzáadok 3 dl vizet, 1 evőkanál olajat, majd annyi lisztet, hogy a hagyományosnak megfelelő galuska tésztát kapjak. 
Forrásban lévő sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.

 

Kifőzött állapotában teljesen beleszerettem, mert ezt csak úgy kitaláltam, de nagyon finom lett és egyáltalán nem hiányzott belőle a pirított kenyérkocka.  És végre nagyon jó ízű és részemről is ehető köret. 


Amíg a galuskákat összeállítottam, kifőztem, addig az ELLA is lehűlt annyira, hogy kivehettem belőle a betétet, és a sok-sok zöldségből elkészülhetett az isteni vadas mártás.



A vadas mártáshoz a másik nagy kedvencemet a GLASS RUBIN - magtejkészítőmet vettem elő.
A levesből kiszedett összes zöldségeket (fehér- sárga répa, zeller, hagyma, stb) átraktam a magtejkészítőbe. Tovább fűszereztem kevéske citrom borssal, pár csepp édesítővel, paleo mustárral. 
A készülék tetejét rátettem és elindítottam a  "nyers magtejek, italok" programot. Másfél-két perc alatt elkészült életem legfinomabb, selymes  vadas mártása.
Hála és köszönet a Vegitalnak és természetesen a GALSS RUBIN-nak :) 



Jócskán maradt még hús, petrezselymes galuska és vadas mártás is. Boldog voltam, mert újra élvezhettük ezt a finom ételt másnap is. A maradékokat üvegbe raktam, s másnap beraktam az ELLA-ba és felmelegítettem. 
Közben megterítettem és 3 perc felmelegítés után ebédelhettünk.


Időközben arra jöttem rá, hogy a Vegital GLASS RUBIN-nal máskor is készíthetek vadas mártást, (nyers zöldségekből) s már tovább is gondoltam, hogy a befőző automatában pedig tartósítani fogom, mert ezt a mártást bármilyen főtt húshoz (vagy akár sült húshoz) is bármikor fogyaszthatjuk. 



Semmi mást nem kell tenni, mint a GLASS magtejkészítőmbe belerakni az apróra vágott zöldségeket, a fűszereket, maximumig akár vízzel, vagy akár húslével feltölteni és elindítani a krémleves programot. Micsoda ötletek?! :-)  (Megdicsértem magam) :-) 




Mindenkinek szívből ajánlom mind két készüléket, óriási segítség a konyhában. 

2 megjegyzés:

  1. És a Bözsi, nem tudja ugyanezt? Viki, áruld el légyszi, hogy mi az a Schar liszt? Elöre is köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, de a Bözsi a Rabszolganő is nagyon sok mindent tud, de ezzel a gépsorral már teljes egészében meg vagyok elégedve, akár már nyugdijba is mehetek :) Sütnek, főznek helyettem! :-)

      A Schar lisztekkel glutén mentes ételeket készítünk, sütünk főzünk.
      Itt tudsz utána olvasni.

      http://www.global.schaer.com/hu/glutenmentes-receptek



      Törlés