2016. február 5., péntek

Ropogósra sült hasa alja szalonna feltekerve

Olyan régen jártam a blogon,  pedig minden nap eszünk, nem is akár milyen finomakat, de soha sincs erőm, kedvem, energiám fotózni, vagy amikor már majdnem elfogyott, akkor jut eszembe, hogy ezt is de jó lett volna elhozni.
Persze a kimaradásomnak nyomós oka volt, van, s reméljük azért már nem olyan soká kicsit buzgóbb is lehetek, de még egy hozzámragadt trombózist előbb jócskán ki kell heverni.
Azon is jót mosolyogtam, hogy az ezelőtti bejegyzésem is jó kis bőrös császárszalonna volt. Nem kell ám azt hinni, hogy mi csak szalonnán élünk! :-) persze tud ennél finomabbat valaki elképzelni? (Én nem igazán)
Nem beszélve arról, hogy a mindennapi reggelinket bearanyozza egy ilyen bőrös hasaalja, ropogósra megsütve, s még munka sincs sok vele.
 
 
 
Nem kell ehhez más, mint egy jó hentes, egy jókora bőrös, húsos malac hasaalja szalonnája, egy kis fűszer: (só, citrombors, 1 nagy fej zúzott fokhagyma, jó nagy marék Chia mag),  kötözőzsineg, egy tepsi, kevés mangalica zsír és egy jó forró sütő, amiben másfél óra alatt ilyen gyönyörű pirosra, ropogósra sült a feltekert szalonna.
 
 
S ha még roszkovászos házi kenyérrrel tálalom a ház urának, akkor már kifogás sem lehet. Márcsak azért sem, mert a kenyeret is Ő sütötte :)
 
 

 
A nagy igazság az, hogy én 2 db vékonyabb hasaalja szalonnát választottam, de erről még lazán le tudtam vágni 3 db jó adag dagadót, amit hosszában felszurtam, betettem a fagyasztóba és ők majd következnek szépen sorban. Megtöltésre várnak és elfogyasztásra. De itt lényegében most a vékonyabb szalonnán van a hangsúly, mert abból készül a tekerék.
 

 
Itt már lesózva, (nem kell sajnálni azt a jó kis Erdélyi sót, jól bele kell dörzsölni a húsba és a megtisztított, összenyomott fokhagymával is jól bedörzsölni.

 
Itt már véglegesen elkészült a fűszerezés, a chia mag is rákerült a szalonnára, s majd jöhet a feltekerés.
 
 
 
 
A befűszerezett szalonnát feltekertem, zsineggel körbe kötöttem és tepsire rakva, előmelegített sütőben 190 fokon másfél óra alatt szép pirosra meg is sült. (A tepsibe 3 evőkanál mangalica zsírt raktam a szalonna alá. Egy óra sülés után kb 10 percenként fordítottam rajta egyet, hogy minden oldala szép piros és ropogós legyen. Az lett!)
 
 
 
 
 
 
Amíg a szalonna a sütőben sült, addig a levágott részeket szortíroztam és fagyasztóba pakoltam.
Előbb már írtam, hogy 2 db vékony hasaalja szalonna volt, de ebből még levágtam a dagadóját. A másik 2 jókora darab szalonnáról pedig az oldalas részt nyissszantottam le. (Jó lesz majd egy finom sült oldalasnak.)
 
 
És akkor még itt maradt ez a másik  két gyönyörű császárszalonna, amit majd vagy sütve, vagy főzve fogok elkészíteni.

 
Akárhogy is számolom, amíg a piacon áruló henteseknél vásároltuk ezt a finomságot 2 kiebb darabért többet fizettem, mint itt ezért a rengeteg finomságért. (Nem beszélve arról, hogy tudom hogyan, miből készült és mivel fűszereztem, és tuti hogy friss)  Munka csak annyi vele, hogy befűszerezni és a sütőbe berakni. Időnként ránézni és már másnap kihülve lehet szépen a reggeliző tányérra rakni.
Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

 1. Biztos nagyon finom. Amit a múltkor ajánlottál módszert a malac sütésére, istenien bevállt. Előtte megfőzni és utánna sütni, valalami nagyon finom lett.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Erzsikém! Hát ami azt illeti, nagyon-nagyon finom. S ezzel még annyi baj sincs, mint az előzővel, de azért felváltva esszük ám! Örülök, hogy ízlett nektek is.

   Törlés
 2. Csodás ez a sült! Bár sok munka nem volt vele, de azért vigyázz magadra! Nem kellene még pihenned?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj de kedves vagy Endre! Ennyit már megengedek magamnak, mert ez valóban semmiség, ha a munkát nézzük.
   Laborba kellett mennem, s kb 2 percre van tőle a hentesem, aztán már csak el kellett készíteni. Ezerszer jobb, mint a bolti fokhagymás felvágott :) :)

   Törlés
 3. De sajnálom, hogy nem tudom a fotókkal kimásolni a receptet :) Ínyenc lakoma!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vicuskám! :) de drága vagy! Nem kell ehhet különös recept, csak tényleg egy igazi szívbéli hentes :)

   Törlés