2016. február 22., hétfő

Házi sonkák, töltött húsok reggelire, vacsorára akár hidegen is

Sok-sok éve már, hogy nem igazán vásárolunk boltokban semmi féle felvágottat, hőkezelt élelmiszert. Ezt inkább a saját konyhámra, és a jó ízekre alapozva itthon állítom elő. Nem beszélve arról a sok-sok dologról, hogy egyrészt nagyon finomak, ízletesebbek, mint a bolti társuk, a másik fő szempont, hogy tudom miből és mikor készültek, s nem utolsó sorban még annyiba sem kerül, mintha a piacon, vagy hentesnél vásárolnám.
Így történik ez hétről-hétre a konyhánkban, a különböző finomságokkal. S minden reggel megállapítjuk, hogy nagyon finom volt! És nem utolsó sorban teljesen adalékmentes, és akár paleo, vagy gluténmentes étrendbe is beilleszthető!
 


Erről a hasaalja húsos szalonnáról már írtam, de ezen most egy kicsit változtattam, ezért elhoztam, hogy lássátok. A fokhagymázás után megszórtam Chia maggal és úgy tekertem fel. Fantasztikusan finom. Az eredei elkészítési módot ITT olvashatjátok

 
Ilyenkor tél -és a disznóvágások- idején mindig fülelek, hol vágnak disznót és ha lehetséges, akkor jól bevásárolok recehájból, (hájkerület, fátyolka, ki hogyan ismeri) Ebben sütni bármilyen húst óriási élményt adó végeredmény születik. Így szoktam a szárazabb töltött húsokat betekerni és egyben megsütni.

 
Amikor a hasaalja szalonnát vásároltam, olyan vastag volt, hogy az egész dagadót le tudtam fejteni róla, s most az első darab megtöltésére került sor. Frissen fűszerezett kolbászhússal.
A dagadót amikor lefejtettem, a vastagabbik végénél beleszúrtam egy jó éles, hegyes kést és szépen felnyitottam a belsejét, vigyázva arra, hogy ne szúrjam át a húst.


 
A frissen fűszerezett kolbász hús elkészítése.
1 kg darált hús
1,7 dkg só (Erdélyi sót használok)
2 dkg piros édes fűszerpaprika,
0,5 dkg erős paprika,
pár cikk fokhagyma (nagyobb mennyiségben elkészítve 10 kg húshoz 8 dkg kell)
1 kisebb evőkanál köménymag (10 kg húshoz 2,5 dkg kell)
 
A húst a fűszerekkel jól átdolgozom, és amikor már szépen kezd pirosodni, akkor biztosan jól átjárta a fűszer és a paprika. Jöhet a töltés!

 
A kolbászhúst betöltöttem a dagadóba, hústűvel a végét lezártam és a rechályba begöngyöltem.

 
Tepsire raktam és alá 0,5 dl vizet öntöttem, hogy az el is párologjon, mert a húsból, a recehájból kiolvadó zsírban úgyis szépen megsül. Amikor már szép piros akkor elkészült. (A sütés ideje sütő függő)  Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni, ha hidegen szeretnénk fogyasztani. Ha azonnal frissen, akkor éles késsel szeletelem és hagymás krumplival tálalom.

 
S hogy a tepsiben ne csak  a dagadó árválkodjon sütés közben,  egy jó adag húsból tojással töltött Stefániát is készítettem.


Megfőztem 10 db tojást. Megtisztitás után a két végét levágtam a tojásoknak és ráfektettem a befűszerezett kolbászhúsra, jó szorosan egymás mellé. A tojások tetejét beborítottam a megmaradt kolbász hússal és ezt is recehájba tekertem. Amikor elkészült, mellé raktam a tepsibe a dagadónak és irány a sütő.
180-200 fokon kb 35-40 perc alatt elkészültek, de a Stefániát jó 10 perccel előbb kivettem, mert a dagadónak még kellett egy kis idő.

 
Voala!!! Elkészült a Stefánia is. A recehály szépen egybentartja, nem kell bele semmi összekötő anyag. Ha kihül, gyönyörűen szeletelhető.

 
 
 
S akkor itt egyben láthatóak az elkészült finomságok. Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése