2016. február 22., hétfő

Házi sonkák, töltött húsok reggelire, vacsorára akár hidegen is

Sok-sok éve már, hogy nem igazán vásárolunk boltokban semmi féle felvágottat, hőkezelt élelmiszert. Ezt inkább a saját konyhámra, és a jó ízekre alapozva itthon állítom elő. Nem beszélve arról a sok-sok dologról, hogy egyrészt nagyon finomak, ízletesebbek, mint a bolti társuk, a másik fő szempont, hogy tudom miből és mikor készültek, s nem utolsó sorban még annyiba sem kerül, mintha a piacon, vagy hentesnél vásárolnám.
Így történik ez hétről-hétre a konyhánkban, a különböző finomságokkal. S minden reggel megállapítjuk, hogy nagyon finom volt! És nem utolsó sorban teljesen adalékmentes, és akár paleo, vagy gluténmentes étrendbe is beilleszthető!
 


Erről a hasaalja húsos szalonnáról már írtam, de ezen most egy kicsit változtattam, ezért elhoztam, hogy lássátok. A fokhagymázás után megszórtam Chia maggal és úgy tekertem fel. Fantasztikusan finom. Az eredei elkészítési módot ITT olvashatjátok

 
Ilyenkor tél -és a disznóvágások- idején mindig fülelek, hol vágnak disznót és ha lehetséges, akkor jól bevásárolok recehájból, (hájkerület, fátyolka, ki hogyan ismeri) Ebben sütni bármilyen húst óriási élményt adó végeredmény születik. Így szoktam a szárazabb töltött húsokat betekerni és egyben megsütni.

 
Amikor a hasaalja szalonnát vásároltam, olyan vastag volt, hogy az egész dagadót le tudtam fejteni róla, s most az első darab megtöltésére került sor. Frissen fűszerezett kolbászhússal.
A dagadót amikor lefejtettem, a vastagabbik végénél beleszúrtam egy jó éles, hegyes kést és szépen felnyitottam a belsejét, vigyázva arra, hogy ne szúrjam át a húst.


 
A frissen fűszerezett kolbász hús elkészítése.
1 kg darált hús
1,7 dkg só (Erdélyi sót használok)
2 dkg piros édes fűszerpaprika,
0,5 dkg erős paprika,
pár cikk fokhagyma (nagyobb mennyiségben elkészítve 10 kg húshoz 8 dkg kell)
1 kisebb evőkanál köménymag (10 kg húshoz 2,5 dkg kell)
 
A húst a fűszerekkel jól átdolgozom, és amikor már szépen kezd pirosodni, akkor biztosan jól átjárta a fűszer és a paprika. Jöhet a töltés!

 
A kolbászhúst betöltöttem a dagadóba, hústűvel a végét lezártam és a rechályba begöngyöltem.

 
Tepsire raktam és alá 0,5 dl vizet öntöttem, hogy az el is párologjon, mert a húsból, a recehájból kiolvadó zsírban úgyis szépen megsül. Amikor már szép piros akkor elkészült. (A sütés ideje sütő függő)  Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni, ha hidegen szeretnénk fogyasztani. Ha azonnal frissen, akkor éles késsel szeletelem és hagymás krumplival tálalom.

 
S hogy a tepsiben ne csak  a dagadó árválkodjon sütés közben,  egy jó adag húsból tojással töltött Stefániát is készítettem.


Megfőztem 10 db tojást. Megtisztitás után a két végét levágtam a tojásoknak és ráfektettem a befűszerezett kolbászhúsra, jó szorosan egymás mellé. A tojások tetejét beborítottam a megmaradt kolbász hússal és ezt is recehájba tekertem. Amikor elkészült, mellé raktam a tepsibe a dagadónak és irány a sütő.
180-200 fokon kb 35-40 perc alatt elkészültek, de a Stefániát jó 10 perccel előbb kivettem, mert a dagadónak még kellett egy kis idő.

 
Voala!!! Elkészült a Stefánia is. A recehály szépen egybentartja, nem kell bele semmi összekötő anyag. Ha kihül, gyönyörűen szeletelhető.

 
 
 
S akkor itt egyben láthatóak az elkészült finomságok. Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Viki, kérem írja meg hogy az 1kg kolbász hús a sertésnek milyen részéből van, csak combot használt?
    Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel, Mária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária! Köszönöm az érdeklődést. Az igazi kolbászhoz vegyes húst használunk, amit általában egy disznóvágáskor tudunk megoldani.Comb, lapocka, tarja, dagadó, apróhús, kb. 70-75 % hús és 25-30 % szalonna arányba. Ha nincs hozzáférhetőségünk ennyi fajta húshoz, akkor arra kell figyelni, hogy a színhús legalább 75 % legyen, és 25 % a zsírszalonna. Ezzel az aránnyal nagyon ízletes eredményünk lesz.

      Törlés