2015. augusztus 24., hétfő

Befőzés télire - paradicsomlé

Paradicsom lé, sűrített paradicsom, és ivólé. Három féle főzési idővel. Bözsi a Rabszolganő megint nagyon jól teljesített. 
A megmosott (luxullus) paradicsomokat negyedeltem, Száránál a zöldes részt kivágtam és kilónként a Bözsi tartályába raktam. 
20 másodperc! darabolás, 5 másodperc! turbó fokozat és ezzel együtt ment a lé a fazékba. 


Bözsikém drága, hogy az elején hogy utáltalak, de már tudom, hogy nélkülözhetetlen vagy a konyhában. Persze egész évben, és nem csak a befőzési időszakban. 


32 kg paradicsomból 45 üveggel készült, amiből egy 8 literes kuktányi paradicsomlevet 6 órán keresztü -felügyelet nélkül- otthagytam a tűzhelyen addig, amíg felére elfőtte magát és annyira besűrűsödött, hogy majdnem vágható sűrített paradicsom lett belőle. Azért remélem, amikor szükség lesz rá, kijön az üvegből :) 


Bözsi tartályából került át a lé a kuktába és csak főtt, és főtt és  csak főtt, mind addig, amig jól besűrűsödött. Villanytűázhely 2-es fokozatán, és egyszer sem kellett megkavarni. A fakanál majdnem hogy munkanélküli volt.

A paradicsomlét ízlésünknek megfelelően ízesíthetjük, sót, édesítőszert (aki akar cukrot. Én folyékony Dia Édest használtam) zellerszárat adhatunk hozzá főzés közben. Üvegberakás előtt a zellerszár nagy részét kiszedjük. 


A kifőtt paradicsomleveket tisztára mosott üvegekbe rakva átraktam a befőző automatába, ahol 90 fokon 30 percig tartózkodtak. A gép leáll és mehetnek az üvegek a polcra.
Ezt a fotót az érdekesség kedvéért tettem be, mert eddig automatában csak olyan üvegeket raktam, amelyek csavaros tetővel rendelkeztek. Itt most elfogyott az a fajta üvegem  és  tettem egy próbát. Befőző fóliát négyszeresére hajtottam, rátettem a forró paradicsommal megtelt üvegekre. Egyetlen -hagyományos- gumigyűrűvel leszorítottam, majd kötöző zsineggel átkötöttem. Félő volt, hogy a nem szilikon gumik a magas hőtől elpattannak. 
Szerencsére nem így történt, így aztán bárkinek merem ajánlani, ha nincs csavaros üveg, akkor a befőző fólia és a gumigyűrű, valamint a vékony kötöző zsineg is megteszi. Itt a lényeg, hogy az automatában a víz ne lepje el az üveget! 
Jól vizsgázott ez a próba, és automatázás után sem kellett pótolni a gumigyűrűket, mert egyik sem pattant le. 


53 üveg várja a nyárí ízek téli élvezetét :) 

4 megjegyzés:

  1. Aztaaaaa :) Nagyon ügyes vagy ... és Bözsi is :)

    VálaszTörlés
  2. Farcikam. Koszonom. Jo kislany lett Bozsibol ;)

    VálaszTörlés
  3. Farcikam. Koszonom. Jo kislany lett Bozsibol ;)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Vikikém . Sokat tanultam ma.

    VálaszTörlés