2015. július 7., kedd

Pörkölt alap és lecsó (befőzés automatával)

Elkezdődött a nyári befőzés, felkészülés a téli időszakok szürke hétköznapjaira, s üvegbe zárni a nyár ízeit, hogy télen se szenvedjünk hiányt a finom - tartósítószer mentes - zöldség- gyümölcstől-. Főleg nem a lecsótól. A pörköltalap lényege pedig az, ha pörkölt alapu ételt készitünk,egyszerűen leveszünk a polcról egy üveget és máris főzhetünk. 


Elkészítéséhez nagyon kevés nyersanyagra van szükségünk.
A pörkölt alaphoz, tetszőleges mennyiségben,
hagyma (nálam édes fehér)
piros fűszerpaprika,
köménymag,
fokhagyma,
paradicsom,
zöldpaprika, (édes és erős)
só,
mangalica zsír


Magas falú serpenyőben felolvasztjuk a mangalica zsírt. A megtisztított hagymát aprító gépben összevágjuk, rátesszük a zsirra, kicsit fonnyasztjuk, s jön a többi hozzávaló: a paprika, paradicsom, fokhagyma, só. Fedővel lefedjük és hagyjuk, hogy összeérjenek a serpenyőben az ízek,
A paprikától, paradicsomtól levet fog ereszteni párolás közben. Addig hagyjuk alacsony lángon, hogy jó felére elfőjje a levét. Ekkor adjuk hozzá a piros fűszerpaprikát, megkeverjük, s még egy pár percig -amíg kicsit besűrűsödik- fedő alatt főzzük


Üvegekbe töltjük és mehet a befőző automatába. 100 fokon 120 perc. Ha lejárt az idő, kiszedjük az automatából és mehetnek a kamra polcára. 
Semmilyen tartósítószert nem adunk hozzá.A lecsó is hasonló képpen készül. Nincs meghatározott mennyiség. Ízlésünknek, igényünknek megfelelő paprika, paradicsom, és sok-sok hagyma, mangalica zsír.

Egy közepes lábasban  (kb 5 literes) felolvasztjuk a mangalica zsírt, rátesszük a hosszú csíkokra vágott zöldpaprikát, megsózzuk. Kicsit hagyjuk, hogy a paprika összeessen. Beterítjük a felaprított hagymával és lefedjük. Hagyjuk, hogy majdnem felére összeessen a paprika és a hagyma. Eddig meg sem kavarjuk. 
Ha ezzel kész vagyunk, a meghámozott paradicsomokat negyedeljük, vagy karikára szeljük (kinek-kinek ízlése szerint). A lábasban lévő paprikát, hagymát összekeverjük és ráterítjük a paradicsomokat. Fedő nélkül főzzük tovább, mindaddig, amíg felére elfővi a levét. 


Üvegekbe szedjük és ő is indul az automatába a pörkölt alappal együtt, szintén 100 fok 120 percre.

Ez a teljesen készre főzött lecsó, ezt már csak le kell emelni a kamra polcáról, melegíteni és fogyasztani.

Később még készül natúr lecsó. Annak elkészítési ideje szinte percekben számolható. Majd arról is beszámolok. 

Télen, amikor előveszünk egy üveg lecsót, élvezhetjük a nyár finom ízeit. 1 megjegyzés:

  1. köszönöm a receptet, el fogom készíteni. én most barackot főztem be, küldöm Nektek az én bevált receptem http://glurl.co/barackos

    VálaszTörlés