2015. június 14., vasárnap

Ököruszály leves

Csodálatos szürkemarha húshoz jutottam. Természetesen gazdálkodótól, éjszakai friss vágással, ami megfizethetetlen, mert tudom, hogy honnan vásároltam, tudom, hogy a legfrissebb húshoz jutottam és még sorolhatnám előnyét, hogy miért érdemes így vásárolni.  (Ezt a termelőt megtartom magamnak és ajánlom másoknak is)
Már annyit csalódtam az árúházak, hentesek pultjain szemembe kacsintgató húsokban, hogy végérvényesen megfogadtam, soha többet! Vásárlás (s még az ára is kedvezőbb, mint a multiknál) csakis gazdálkodótól, kistermelőtől. Így történt ez most is, de álmomban sem gondoltam arra, hogy mostanában szürkemarhát fogunk fogyasztani. Hozzájutni ugyanis nem annyira mindennapi!

 
Hozzávalók és elkészítés

1,5 kg marhafarok(ököruszály), (ez egy egész marhafarok)
5-6 szál  sárgarépa,
3 szál petrezselyemgyökér,
1 kiksebb zeller,
1 paszternák, (opcionális)
1 kisebb karalábé
1 fej hagyma, (csak megmossuk, de nem szedjük le a héját
1 fej  fokhagyma,
2 db zellerlevél
1/2 evőkanál mangalica zsír
só,
szemesbors,
köménymag,
2 szál lestyán
csipet szerecsendió
 
Elkészítése:
Az ököruszályt megmossuk, a csigolyáknál feldaraboljuk és szárazra töröljük. (Nekem még azaz előnyöm is meg volt, hogy feldarabolva kaptam)
A zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk, megmossuk. Egy tepsit kikenünk mangalica zsírral, beletesszük a marhafarkot, a sárga- és fehér répát, valamint a további összes zöldségeket. Megszórjuk sóval és átforgatjuk, hogy mindenütt érje a zsír.
Forró sütőbe rakjuk és 10-15 percig maximum hőfokon sütjük vagy addig amíg kissé megpirulnak. Kivesszük a sütőből, berakjuk egy fazékba. A tepsibe öntünk kb  2 dl vizet, felforraljuk és a pörzsanyagot is felkaparjuk benne, majd beöntjük
a fazékba. Hozzáadjuk a többi zöldségeket. Legalább 5 liter  vízzel felöntjük és elkezdjük főzni..
Miután felforrt,  leszedjük a habját, hozzáadjuk a szemesborsot, köménymagot, szerecsendió-reszeléket megsózzuk és lassú lángon, épp csak gyöngyözve főzzük 5-6 órán át. Ezután kb  15-20 percre félretesszük, majd kivesszük a zöldségeket  és a húst. A levét átszürjük (ha szükséges) Én kuktában szoktam főzni, nagyon alacsony hőfokon és soha sem habzik, tehát nagyon szép tiszta a leves, szűrni nem kell.)
Általában cérnametélt tésztával tálalják. Mi úgy szeretjük, ahogy a marhafarok megfő a levesben és csupán zöldségekkel tálaljuk. (Nem "rontjuk" el a tésztával :-) )
 
 

2 megjegyzés: