2015. május 30., szombat

Sült kakas-comb fűszeres batáta

Kedvencünk a tanyasi kapirgálós kakas. Levesnek, pörköltnek, de még sülve is megállja a helyét, akár egy ünnepi asztalnál is. Főleg ha a körete is nagyon finom. Márpedig ez a fűszeres batáta valami isteni és megfelelő körete volt a császárszalonnás kakascomboknak.
 
 
Hozzávalók
 
Személyenként 1 db nagy kakascomb (ami előzőleg -félig- egy finom húslevesben főtt)
személyenként 1 szelet húsos császárszalonna
 
Miután tudjuk, hogy a kakasok húsa eléggé kemény, s főleg, ha ekkora hatalmas állatról van szó, akkor én előfőzöm egy jól befűszerezett húslevesbe.
 
A félig főtt kakascombokat kiszedem a levesből és egy tepsire helyezem, amit előzőleg fóliával bélelek.  A húsos császárszalonna szeletekkel szép pirosra sütöm a sütőben.
(közben készült -a baloldali képen látható- lilahagyma lekvár is, ha esetleg nem lenne elég a batáta köret! - de elég és nagyon finom volt. A lilahagyma lekvárt pedig üvegbe raktam, majd hűtőszekrénybe. Hideg húsokhoz kiváló köret.)

 
Amíg a hús a sütőben pár perc alatt készre sül, addig tepsire rakjuk a köretet: a fűszeres batátát.
 
Hozzávalók:
 
1 óriási nagy batáta (édes krumpli)
1 egész fej fokhagyma
5 kicsi fej fehér hagyma
2 evőkanál oliva olaj
pár szál friss kakukkfű
himalaya só
citrombors
 
Elkészítése
 
A batátát meghámozzuk, lehetőleg egyforma kockára vágjuk. Egy nejlon zacskóba tesszük a kockára vágott batátát, rátesszük a két kanál oliva olajat. A zacskó száját befogjuk és jól összerázzuk. Ezzel azt érjük el, hogy a batáta mindenütt enyhén olajos lesz.
 
Egy tepsit kibélelünk teflon fóliával.
Ráterítjük a batátát, sózzuk, borsozzuk. A fehér kis hagymákat negyedeljük, a fokhagymákat cikkekre szedjük  és elrendezzük a batátán.(de a fokhagymákat nem pucoljuk meg, hanem héjaval együtt sütjük.)
Ha van friss kakukkfüvünk, akkor 6-8 szálat teszünk a tetejére és 250 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Kell a magas hőfok a batátának, mert így kivül finom ropogós, belül pedig omlós lesz.
 

Tálalásnál a tányérunkra még tehetünk 1-2 szál kakukkfüvet.

 
Nagyon-nagyon finom mind a hús, mind a köret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése