2015. június 24., szerda

Lecsós marhaszelet

 Ha nyár, akkor lecsó, de minden mennyiségben ám. Akár napi szinten is. Lecsó natúran, lecsós marhaszelet, lecsó lecsóval.............. mindegy, csak lecsó legyen,
 
Most Lecsós marhaszelet (szürkemarha) tarhonyával, a ház urának kedvére.  Én egy kicsit bűnöztem a tarhonyával, de azt hiszem ennyi kis "fájdalom" belefér az életünkbe. (Néha kell bűnözni, hogy vezekelni tudjunk) :-)


Ebből a nagy darab húsból szép szeleteket vágunk, s személyenként 2-2 szeletet készítünk el lecsós, tarhonyás körettel.

 
Szükségem lesz a következő napokban húsleves alapra, ezért aztán két legyet egy csapásra......
4 egyforma szeletet vágtam, és mint egy húslevest feltettem főni nagyon alacsony hőfokon.
A levest teljesen bezöldségeltem, fűszereztem.
(sárga répa, fehér répa, zeller gumó, vöröshagyma, fokhagyma, köménymag, fekete egész bors, szerecsendió, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db zellerlevél, só) Még tehetünk bele karalábét, lestyánt. Ezek nekem most nem voltak itthon, de ettől függetlenül lett egy nagyon finom marha húsleves.
 
 
Addig főztem alacsony hőfokon, amíg a hús majdnem puhára főtt.
Amíg a hús fő, addig elkészíthetjük a lecsót is.
A lecsóból is nagyon sokat készítettem, mert natúran is szerettünk volna fogyasztani belőle.
 
3 kg zöldpaprikát
2 kg paradicsomot
5 nagy fej fehér hagymát
 
megtisztítottam. (a hagymáról leszedtem a héját, kicsi aprítóban összezúztam. A paprikákat szeletekre vágtam. A paradicsomokat ketté vágtam, kiszedtem a zöld közepét belőle és még a fél paradicsomokat is félbe vágtam.
Egy serpenyőbe 2 evőkanál mangalica zsírt olvasztottam. Először a feldarabolt zöldpaprikákat tettem a zsírra. Kicsit megpirítottam. Utána a tetejére rászórtam a sok-sok fehérhagymát, és megsóztam, majd  fedővel letakartam. fél óráig pároltam, utána hozzáadtam a feldarabolt paradicsomokat, és fedő alatt puhultak tovább a serpenyőben. Amikor már a paradicsom kezdett egy kis levet ereszteni, a fedőt levettem a serpenyőről és hagytam, hogy szépen főjje el a levét. A sok-sok hagymától nagyon finom sűrű lecsó született.
 
 
Itt még gőzölög a tűzhelyen a hagyma a paprika (fehér és erős). Várja a paradicsom szeleteket.
 
Amikor a lecsó is már majdnem elkészült, egy kisebb lábasban 1 evőkanál mangalicazsíron kissé megpirítottam 6 evőkanál tarhonyát. Ahogy már kezdtek pirulni, felöntötem dupla mennyiségű vízzel, megsóztam. Megkavartam, a fedőt rátettem és néha ránéztem. Alacsony hőfokon főtt. Amikor már elfőtte a levét, elzártam alatta a tűzet és szépen megpuhult.
 
 
A hús megpuhult. Az elkészült lecsó tetejére helyeztem a szeleteket és még lefedve kb 10 percig alacsony hőfokon összeértek.
 
 
 
Tálalás következett. S íme így néz ki a mi lecsós marhaszeletünk tarhonyával.

 


2 megjegyzés: