2015. május 25., hétfő

Lángos-Pita

Lángos, lángos, és még mindíg a lángost kívántam. Hozzá is fogtam. Egy kisebb adagot kevertem be, de kettőnknek még ez is túl soknak biznyult, ezért aztán a lángostésztának csak a feléből kisütöttem 4 db-ot. A megmaradt tésztát beolajozott nejlonzacskóba téve a hűtőbe raktam pihenni. Na de hogy mi lett harmadnapon a hűtőbe rakott lángostésztából? - hát nem más, mint -óriási meglepetésemre- pita. S így született meg a lángos-pita, ami fantasztikusan finom. Nem szívja meg magát a tészta olajjal. Habkönnyű piták sültek. No de előbb lássuk a lángoskészítést.
 
 
Hozzávalók:
0,5 kg (fele zéró-6 és a másik fele rétesliszt)
2,5 dkg friss élesztő
3 dl víz
1 kávéskanál só
2 dkg olaj a tésztához
olaj a sütéshez
Elkészítése:
Az összes hozzávalókat Bözsi a Rabszolganő megdagasztotta. (Akinek nincs Bözsije, az dagasztó gépben, vagy kenyérsütőben dagaszthatja meg) 
Jó lágynak kell lenni a tésztának. Letakarva, duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából olajos kézzel darabokat veszünk ki és lángosokat formázunk belőle (könnyebb, ha a tésztát olajos kézzel 2 cm vastagra lapogatjuk, vizes pohárral kiszaggatjuk, majd olajos kézzel lángos formára kihúzzuk).
Meleg, de nem forró olajban kisütjük a lángosokat.
 
Ez így is történt, de mint írtam én csak 4 db-ot sütöttem ki, többi ment a hűtőbe.

 
Ez a "meztelen" lángos az én adagom. Én csak így szeretem, Csupán csak megsózva. Nekem így az igazi!

Aki szereti az tejfölösen, sonkás sajttal megszórva fogyasztja.

 
És akkor eljött a nap (a harmadik), amikoris újra lángost szerettem volna sütni. Semmi kedvem nem volt korán kelni, hogy hamarabb kivegyem a hűtőből.
Igy aztán, amikor kivettem a tésztát, olajos felületen kb 4-5 mm vastagságúra nyújtófával kinyújtottam. Egy óriás pohárral ki lehet szaggatni (én csak odáig jutttam el gondolatban, hogy egy állítható tortaformával szaggattam :) :) -)))))
Felforrósított olajban sütöttem. Amikor az első adagot beletettem az olajba, csak pislogtam, hogy mit csinál ez a lángos? Hát teljesen úgy viselkedett, mint a sütőben sült pita. Nosza akkor ha már egyszer így megcifrázta magát, akkor a következő kiszaggatott kerek formán még nyújtottam egy kicsit, és egyre nagyobb piták sültek. :))
 
 
A kerekre szaggatott tészta mellett ilyen kis csinos "ökörszarvak" maradtak. Nem gondoltam, hogy összegyúrom, inkább így kerültek olajba, és olyan finomak voltak, hogy csak na! Tejfölbe lehetett mártogatni őket!

 
Igy lett az én lángostésztámból 3 napi hűtőben pihenés után egy fantasztikus finom és csinos lángos-pita!
Került bele sajt, tejföl retek, saláta hagyma és amit még a hűtőben találtunk.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése