2015. április 27., hétfő

Lazac, karfiolrizs, gomba

Pácolt lazac, karfiolból rizs, gombamixből köret. Csak ennyi, és máris valami isteni finomságot ehetünk büntetlenül, mert bármelyiket nézzük nagyon könnyű étkek.
 
 
A lazac pácolásához
 
1 db  egész bio  citrom leve és lereszelt héja
2 nagyobb gerezd fokhagyma lereszelve
2 teáskanál himalaya só
 
Én a lazac bőrét lehúztam, mert nem szeretjük. Óvatosan mindkét oldalát besózzuk, belenyomkodjuk a sót, utána következik a lereszelt fokhagyma. Ezzel is bedörzsöljük a lazacszeleteket. A citrom lereszelt héját is elterítjük a lazacon és a kifacsart citromlével mindkét oldalon meglocsoljuk.
Egy tálcára, vagy arra alkalmas edénybe tesszük és hűtőszekrényben érleljük minimum 1 napig. Párszor megforgatjuk a citromos, fokhagymás lében.
 
 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és 180 fokon 20 percig sütjük a halszeleteket. (Nem kell megfordítani, tökéletesen átsül mindkét oldala)
Egy kisebb tepsit sütőpapírral bélelünk és olvasztott kókuszzsírral megkenjük, majd a lazacszeletek tetejét is ugyanígy bekenjük.
Mielőtt betesszük sülni, megszórjuk nagyon kevés cayenne borssal, csipet citromborssal és picike -szárított- kakukkfűvel.
 
Amíg a hal sül, elkészítjük a gomba és a karfiolrizs köretet.
 
Egy serpenyőbe 5 dkg kókuszzsírt (nálam most maradék húsleves tetején megdermedt kakaszsír volt) felolvasztunk, beletesszük a gombamixünket (csiperke, vargánya és rókagomba keveréke) Picit lepirítjuk, megszórjuk citromborssal, himalaya sóval és kakukkfűvel.  Húslével  felengedjük és puhára pároljuk. Ha esetleg elfőtte a levét, pótoljuk annyira, hogy a lazac locsolásához elegendő fűszeres gombalevünk maradjon.  Kb 15 perc alatt kész van, s ezalatt az idő alatt elkészítjük a karfiolrizst.
 
A karfiolrizshez semmi más nem kell, mint egy kisebb karfiol fele, 3-4 evőkanál zsíradék (kókuszzsír, vagy tyúkzsír) és természetesen egy késes robotgép, és egy serpenyő.
 

 
A tisztára mosott, leszárított karfiol rózsákat késes robotgépben 5 másodperc alatt apróra daráljuk.
Egy serpenyőbe felolvasztjuk a zsíradékot, beleforgatjuk a karfiolrizst. Nagyon alacsony hőfokon (hogy fehér maradjon) állandó kevergetés mellet kb 3-4 perc alatt elkészül.
És nem maradt más hátra minthogy megterítsünk és jóétvággyal elfogyasszuk kedvenc lazacfilénket, gomba és karfiolrizs körettel.


Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Kedves Viki! Fantasztikusan ínycsiklandozó ez a recepted is. Szeretjük a lazacot, én is többféle módon készítem. A karfiolrizs nagyon remek ötlet. Kipróbálnám, de épp a minap romlott el a késes robotgépem. Megírnád, hogy a tiéd milyen márka és meg vagy-e elégedve vele? Előre is köszönöm! (Csodásak a receptjeid, szeretettel gratulálok hozzájuk!) Üdv., Éva

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva!
    Éppen itt ebben a posztban látod az én jó öreg Russel hobbs késes robotomat. Kikerestem neked a linket, s most még ráadásul akciós is. Nagyon szeretem. Még tésztát is vele gyúrok. 4 tojásból, 40 deka lisztből 1 percnél kevesebb idő alatt gyönyörű tésztát gyúr. S tudod mi még a legfőbb erénye, hogy ennek az egyetlen és jó erős gépnek pótolhatóak az alkatrészei. Én már féltem, hogy a sok használattól és a korára való tekintettel már lassan nyugdíjazni kell, de keresgélve az oldalukon megtaláltam a pótlást Az összes hozzátartozó mindenség összesen 10.000 Ft-ba került, s így egy vadonat új, teljesen szuper gépem van. Bár még az eredetit használom mindig, de ha ne adj isten elmondaná a szolgálatot, akkor nem kell új -ismeretlen, esetleg megbizhatatlan- gép után keresélni. Nekem a Russel hobbs az igazi márka.
    S akkor a link: Ha bemásolod a böngésződbe már látod is. Russell Hobbs 20240-56 Illumina konyhai robotgép. Sok szerencsét hozzá ha úgy döntesz, hogy megvásárolod.
    https://www.russellhobbs.shop.hu/illumina-konyhai-robotgep

    Jó hétvégét kívánok neked és köszönöm az elismerő szavakat Viki.

    VálaszTörlés