2015. április 27., hétfő

Lazac, karfiolrizs, gomba

Pácolt lazac, karfiolból rizs, gombamixből köret. Csak ennyi, és máris valami isteni finomságot ehetünk büntetlenül, mert bármelyiket nézzük nagyon könnyű étkek.
 
 
A lazac pácolásához
 
1 db  egész bio  citrom leve és lereszelt héja
2 nagyobb gerezd fokhagyma lereszelve
2 teáskanál himalaya só
 
Én a lazac bőrét lehúztam, mert nem szeretjük. Óvatosan mindkét oldalát besózzuk, belenyomkodjuk a sót, utána következik a lereszelt fokhagyma. Ezzel is bedörzsöljük a lazacszeleteket. A citrom lereszelt héját is elterítjük a lazacon és a kifacsart citromlével mindkét oldalon meglocsoljuk.
Egy tálcára, vagy arra alkalmas edénybe tesszük és hűtőszekrényben érleljük minimum 1 napig. Párszor megforgatjuk a citromos, fokhagymás lében.
 
 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és 180 fokon 20 percig sütjük a halszeleteket. (Nem kell megfordítani, tökéletesen átsül mindkét oldala)
Egy kisebb tepsit sütőpapírral bélelünk és olvasztott kókuszzsírral megkenjük, majd a lazacszeletek tetejét is ugyanígy bekenjük.
Mielőtt betesszük sülni, megszórjuk nagyon kevés cayenne borssal, csipet citromborssal és picike -szárított- kakukkfűvel.
 
Amíg a hal sül, elkészítjük a gomba és a karfiolrizs köretet.
 
Egy serpenyőbe 5 dkg kókuszzsírt (nálam most maradék húsleves tetején megdermedt kakaszsír volt) felolvasztunk, beletesszük a gombamixünket (csiperke, vargánya és rókagomba keveréke) Picit lepirítjuk, megszórjuk citromborssal, himalaya sóval és kakukkfűvel.  Húslével  felengedjük és puhára pároljuk. Ha esetleg elfőtte a levét, pótoljuk annyira, hogy a lazac locsolásához elegendő fűszeres gombalevünk maradjon.  Kb 15 perc alatt kész van, s ezalatt az idő alatt elkészítjük a karfiolrizst.
 
A karfiolrizshez semmi más nem kell, mint egy kisebb karfiol fele, 3-4 evőkanál zsíradék (kókuszzsír, vagy tyúkzsír) és természetesen egy késes robotgép, és egy serpenyő.
 

 
A tisztára mosott, leszárított karfiol rózsákat késes robotgépben 5 másodperc alatt apróra daráljuk.
Egy serpenyőbe felolvasztjuk a zsíradékot, beleforgatjuk a karfiolrizst. Nagyon alacsony hőfokon (hogy fehér maradjon) állandó kevergetés mellet kb 3-4 perc alatt elkészül.
És nem maradt más hátra minthogy megterítsünk és jóétvággyal elfogyasszuk kedvenc lazacfilénket, gomba és karfiolrizs körettel.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése