2014. október 8., szerda

Vegyes gyümölcsszósz főtt marhahússal





Kedvencünk a gyümölcs-szósz, főtt marhahússal. Ilyenkor aztán elkészül egy finoman befűszerezerezett leves csiga tésztával, jó sok zöldséggel. A levesben főtt marhahúst, pedig egy gyümölcs-szószhoz tálaljuk.  
 
A gyümölcs-szószhoz valók:
30 dkg kimagozott meggy
30 dkg jó nagy szemű kék szilva
1 db óriási alma
4 szem szegfűszeg
1 nagyobb citrom,
édesítő
1 csomag puncs puding (főzős)
3-4 dl tej
 
Most fagyasztott gyümölcsökből készült.
A félig kiengedett gyümölcsöket, valamint az almát meghámozva, apróbb kockára vágva lábasba tesszük,  hozzárakjuk a vastagabb karikára vágott lehéjazott citromot, a szegfűszeget.
Az  egy csomag puncs pudingot kikeverjük 3-4 dl tejjel. Amikor a gyümölcsök már megpuhultak, ráöntjük a tejjel elkevert pudingot és rottyanásig habverővel kevergetjük nehogy leégjen.
 
 
Amíg a gyümölcs-szószunk fő, addig a sütőben már elkészült a húsleves. Kiszedjük a csontos marhahúsokat egy tányérra, ha kell lecsontozzuk. Zöldségeket mellé tesszük. Egy kisebb lábasba levest szűrűnk és csigatésztát főzünk bele.
 
 
A 6 literes fazékba szép sorjában alulra berakjuk a húsokat, rá a zöldségeket (sárgarépa, fehér répa, zeller, karalábé, 1 db nagy vöröshagyma, 1 nagy fej fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 4-5 szál zellerlevél, 1 hegyes erős paprika. Fűszerek: só, köménymag, szerecsendió, szemes bors.
Megpakoljuk a fazekat, a tetejét rátesszük és félig előmelegített sütőben alacsony hőfokon 3-4 óra hosszáig főzzük


Amikor mindennel elkészültünk, tálaljuk és jóétvággyal elfogyasztjuk.



6 megjegyzés:

  1. Hm.......csurog a nyálam :) Vacsoraidőben kész kínzás ilyeneket nézegetni :)

    VálaszTörlés
  2. De szerettem ezt a társítást, nagymamám gyakran készítette gyerekkoromban! No meg birsalmaszósszal, ó de finom is volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska! Nagymamám idejében jaj de sokszor volt vasárnapi ebéd. Mi is nagyon szerettük, de még ma is sűrűn van az étlapon.

      Törlés