2014. november 12., szerda

Csak így egyszerűen (egy csirke és ami belőle készült)

Egyszerű. fűszermentes táplálkozásra álltunk át, de ez még nem azt jelenti, hogy éheznünk is kell. Nem is fogunk. Maximum pár fűszert, elhagytunk egyenlőre az étkezésből, de majd bepótoljuk. Az ételek a legalapvetőbb zöldséggel, fűszerrel készültek, míg a kompóthoz sem adtunk cukrot. Természetesen a csírkecomb is sütőzacskóban, tehát zsírmentesen sűlt.
 
 
S akkor, most meghívhatlak egy egyszerű, szabadszedéses ebédre? Gyere ülj az asztalunkhoz, nem bánod meg.

 
 A húsleves a legalapvetőbb zöldségeket tartalmazzák.
- sárgarépa,
- fehérrépa,
- zeller gumó,
- zellerzöld,
- hagyha,
- fokhagyma,
- egész paradicsom,
- só,
- zöldpaprika,
- 1 db krumpli,
- köménymag,
- pár szem egész fekete bors
és természetesen a csírke apróléka, úgy mint: lábak, nyaka, mellcsont, mája, zúza, szíve.
 
Annyi vizet ráönteni, hegy ellepje a fazékban. Legkisebb fokozaton, lefedve akár 2 óráig is lehet főzni. A lényeg, hogy a leves ne mozogjon, ne forrjon, hab ne keletkezzen rajta. Én jó sok lével főzöm, mert amikor elkészül, a tésztát, (jelen esetben csigát) is húslevesben főzöm ki. (nem szeretem a vízízű tésztákat)

 
A combokat, szárnyakat, és a hátát 10-15 percre beleteszem a levesbe, amíg fő. Ezután kiszedem, sütőzacskóba helyezem. A sütőzacskó végét lezárom és 170 fokos sütőben szép pirosra sütöm. (zsírmentes)!
 
Köretnek, természetesen kockára vágott krumplit főzök, jó sok főzőlében. (A főzőlé ugyanis a következő kenyérsütés folyadéka lesz)
Leszűröm a krumplit, 1 kanál kacsazsírt és apróra vágott petrezselyemzöldet teszek rá és máris tálalhatom a hús mellé.

 
Ehhez a finom ebédhez csakis itthon készített kompót dukál. Most Cseresznyéből és őszibarackból, amit egy kedves  rokonomtól: Turla Dávidné Fazekas Erzsikétől, Eleki ottlétünkkor - kaptunk, és innen is megköszönöm neki, mert nagyon finom volt.
Elkészítése nálam:
Vizet teszek fel forralni, bele szeletelek egy egész -jól megmosott- karikára vágott citromot, pár szem szegfűszeget. Jól kiforralom, hogy a citrom és szegfűszeg íze jól átjárja a levet. Édesítésnél a kristálycukrot, xilittel helyettesítem minden esetben.
 
Jó étvágyat!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése