2014. október 4., szombat

Sült oldalas cserépedényben

Majdnem egy év telt el azóta, hogy tavaly decemberben megrendeltünk egy konyhányi kerámia edény-sorozatot. Sajnos a "mester" hitegetését megunva, szeptember elején úgy döntöttünk, hogy másik mester után nézünk. Megtaláltuk. Mezőtúron a Mesterségek Boltját, a  Búsi Kerámiát
Átkeltünk a Kőrösön (komppal), s percek alatt  Szolnok megyében, Mezőtúron voltunk és csodálhattuk a gyönyörű termékeket.
 
A fehér metszett kerámia szerelem volt első látásra. Meg is rendeltük az egész konyhai készletet. Sütő, főző, étkező edényeket, fűszertatókat, kévés, teás készletet,  gyertyatartót, vázát. A megrenelt termékek 2 hét alatt elkészültek, s már ki is próbáltam, milyen is igazi kerámia edényben sütött oldalast ízlelni.
( nem volt számomra ismeretlen, mert már eddig is használtam kerámiát, de az évtizedek során kissé megsérültek, repedeztek, ezért is kellett újakat beszerezni). Nem bántam meg!
 
Egy egészen egyszerű sültoldalast választottam az edény felszentelésére.
 
 
1,5 kg oldalast darabokra vágtam és szép sorban leraktam az edénybe.
Fűszereztem, sóval, citrom borssal, chilli paprika pehellyel. Egy egész nagy fej fehér hagymát, 1 db fehér paprikát  vastag szeletekre, míg 1 óriási fej fokhagymát gerezdekre vágtam és ráraktam a húsra.
 
 
Hideg sütőbe téve 250 fokon  1 óra hosszáig sütöttem, majd levettem az edény tetejét és további 20 percig pirítottam a húsdarabokat.

 
S íme ilyen lett: csodás, finom, ízletes, fantasztikus, a hús teteje ropogós, a belseje omlós.


 
Házi készítésű -hidegen- hordóban eltett gyöngyhagyma, uborka, alma paprika kíséretében krumplipürével fogyasztottuk.
 

5 megjegyzés:

 1. Imádom, ez a cserépedény álomszép, tálaláshoz is szemet gyönyörködtető :)

  VálaszTörlés
 2. Látom amiben sütötted az oldalast, az edénynek van máza, fényes ,akkor ezt már nem kell beáztatni, használat előtt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Jucus! Igen, ez kivül, belül mázas, és nem kell egyáltalán áztatni soha. Sőt most még a sütőt is előmelegítettem, de semmi baja nem lett.

   Törlés
 3. Akkor nagyon klassz! Úgy irigyellek!

  VálaszTörlés