2013. május 28., kedd

Rántott sajt, vegyes körettel

 
Ha kiválasztottuk a kedvünkre való sajtot, elkezdhetjük a bundázást. Sokan ajánlják a dupla bundázást, de  a vastag bundában is előfordult már,  hogy kiszökött a sajt. Annyi biztos, hogy a  vastag panír elveszi a sajt ízének, állagának élvezetét. Ha a sajtot panírozás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, vagy egy félórára mélyhűtőbe, és utána csak egyszer panírozzuk, akkor is sokkal jobban fogja bírni a forró olajat. A panír szép aranybarnára pirul, és a sajt nem fog kifolyni.
 
A másik nagyon fontos, hogy a panírozott sajtot megfelelő hőmérsékletű és bőséges olajba tegyük – ha langyos az olaj, akkor csak megszívja magát a bunda, elázik, a sajt is megolvad, ha pedig nagyon forró, akkor a panír gyorsan megég. Ezért érdemes pár morzsát a panírból beletenni az olajba, mielőtt a bundázott sajtot sütnénk, hogy lássuk, megfelelő-e a hőmérséklete. Akkor ideális a sajt sütéséhez, ha a próbamorzsák körül szaporán sercegnek a buborékok és  nem füstöl az olaj.
 
 
 
A bundázáshoz használt tojásba érdemes egy kevés tejet és egy csipet sütőport keverni, ettől lazább lesz. A zsemlemorzsába keverhetünk őrölt diót, mogyorót, mandulát, szezámmagot, zöldfűszert, esetleg fokhagymagranulátumot, apróra tört kukoricapelyhet.


Ha szeretnénk, hogy bármikor konyhakészen várakozzék a már bepanírozott sajt a mélyhűtőben, akkor a panírozott szeleteket rakjuk úgy egy tálcára, hogy ne érjenek össze, tegyük egy fél napra vagy éjszakára a fagyasztóba. Ha már megfagytak, akkor egy zacskóban is tárolhatjuk, nem fognak összeragadni. Így akár váratlan vendégeket is meglephetünk rántott sajttal, vagy ha időszűkében vagyunk, akkor meleg vacsorát varázsolhatunk a családnak az asztalra pár perc alatt.
 
Én a mai sajthoz trappistát és Eidamit használtam. Köretnek hasábburgonyát, rizst és vegyes mexikói zöldségeket.  A rizs és a zöldségköret egyszerre készült el, víz felett gőzben párolódott a   Lux Gourmet Chef -ben, amely nálunk csak úgy "Bözsi" néven vonult be a konyhánkba.  
Mennyiséget -a rántott sajtnál - azért nem írtam, mert most egy nagy adag sajt került bepanírozásra, majd a fagyasztóba, s egy nap fagyasztás után már lehet zacskóba adagolni olyan mennyiségben, amennyit egyszerre szeretnénk kirántani.  

2013. május 22., szerda

Krumplis pogácsa helyett kockák......

Márpedig, ha az ember lányának cukorháztartása úgy dönt, hogy azonnal enni kell, vagy legalábbis 1 órán belül, akkor nagyon határozottnak kell lenni és tűzön-vízen keresztül kell vinni azt az akaratot, hogy márpedig most sütni kell ! Jó pár napja már nem bírok (magammal) a helyzettel és ilyenkor még csak lelkiismeret furdalásom sincs, mert ha az a szervezet megkívánja, ami kell neki, akkor azt meg is kell adni.
Így hozta létre  a helyzet és a körülmény ezt a nagyon finom krumplis pogácsának nevezett - általam csak kockában gondolkodó - alkotást. Már jó ideje nem pogácsákat szaggatok, mert a sallangokkal nem lehet mit kezdeni, főleg, ha hajtogatott a tészta, így aztán eldöntötem, hogy tök mindegy hogyan hívjuk, pogácsának, vagy kockának, a lényeg, hogy nagyon ehető, és nagon finom legyen. Márpedig ez az!, s köszönhetem ezt Évának  a Takarékos Konyha Blogírójának, mert a receptet nála találtam.
 
 
Az eredeti receptet és az elkészítést valójában Évánál lehet megtalálni. Én sem változtattam semmit az összetevőkön, csak nálunk van egy új "családtag", a Bözsi!!!! és amit lehet a "kezébe" adok és süssön-főzzön, ha már befurakodott a konyhába, éppen ezért az én elkészítési technikám egészen más, mint ahogyan az,  Éva receptje  szerint olvasható.
Ha valaki szeretné megsütni, s miért is ne ???!!! - mert nagyon finom, akkor ajánlom, hogy Éva blogját nézze meg, s ott megtalálható a recept.

 
Bár ami azt illeti, bemásolhatom én is, mert a két krumplis alapanyag között semmi más eltérés nincs, csak annyi, hogy nálam más technikával készült. De ahogy a két készterméket megnéztem, szerintem még látszatra sincs különbség közöttük csak annyi, hogy Évánál kerek pogácsák, míg nálam kockák láthatók.
 
Tehát akkor lássuk Éva receptje szerint:
 
Hozzávalók:  30 dkg. krumpli,

50 dkg. finomliszt,
2 evőkanál zsír,
2 dkg. élesztő,
1 dl tej,
1 kávéskanál só,
+ a tészta kenéséhez 1 db tojás.

 Elkészítése: 

A krumplit megpucolom, felkockázom és sós  vízben felteszem főni.Közben az élesztőt megfuttatom. A megfőtt krumplit leszűröm és krumplinyomóval összetöröm. A liszthez teszem a krumplit és a többi hozzávalókat és a főtt krumpli levével jól bedagasztom. Hagyom duplájára  megkelni, majd kiborítom lisztezett deszkára átgyúrom és kinyújtom . Késsel megbarázdázom  és  1 db felvert
tojással megkenem. Előmelegített sütőbe teszem 200 fokon 25' alatt megsül.
 
Nálam 15 perc alatt sültek ki a krumplis kockák (villanysütőben 180 fokon) !!
 
 
 
Nagyon-nagyon szeretjük a pogácsát, s egyáltalán a sósabb süteményeket, talán azt is lehet mondani, hogy nálam jobban bejönnek, mint az édesek, de ilyen isteni krumplis süteményt rég ettem. A belső része is nagyon finom ritka, lukacsos, de mégis laktató.
Kipróbálása kötelező !! Köszönhetően Évának, nálunk is hamarosan újra beindúl az újrasütés.
 
Amikor kisült, kivittük a kertbe, s egy jó nagy pohár teával, cólával (ki mivel) jól be is vacsoráztunk belőle, úgy délután 4 órakor. Azért írtam, hogy vacsora, mert ezután már csak ma reggel étkeztünk :)
 
 
Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat a fogyasztásához. Garantálom, hogy mindenkinél ismétlésért kiáltozik ez a receopt.

2013. május 21., kedd

Tojásos nokedli madársalátával

 
Végy egy nagy levegőt, főzz egy jó kiadós csirkepörköltet, köretnek hozzá annyi nokedlit - mert elnézted az adagot -, hogy maradjon még másnapra is egy óriási mennyiség.  S mit lehet ilyenkor csinálni? - hát nem mást, mint egy nagyon finom tojásos nokedlit, s körítésnek egy nagyon friss madársalátát tálalni.
 
 
A nokedlit én úgy szoktam elkészíteni, hogy ahány személyre szóljon az adag, annyi tojást ütök fel, összekeverem, megsózom, s annyi lisztet adok hozzá, hogy egy jól szaggatható nokedli tésztát kapjak.
 
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, sót és kevés olajat teszünk bele. Amikor elkezd forrni, lobogni a víz, beleszaggatjuk a nokedliket. Ha a nokedlik feljöttek a víz tetejére, leszűrjük. Csap alatt leöblítjük.
 
Egy serpenyőben kevés olajat havítünk. Beletesszük a nokedliket. Két db tojást a nokedlik tetejére ütünk, s egy villával összekeverjük. 1-2 perc és máris készvan a tojásos nokedlink.



Most éppen a hűtőben lévő friss madársalátával beborítottam egy jó nagy tálat, s rákanalaztam a nokedliket.

Jóétvágyat mindenkinek, ehhez a 15 perc alatt elkészült ebédhez.

2013. május 14., kedd

Karamellizált édeskömény

Az édeskömény -ánizskapor, olaszul: finocchio- a zöldségek abba a  csoportjába tartozik, amelyet sokan még nem kedvelnek. Eszünkbe juttatja talán  a medvecukor, vagy a fél évszázaddal ezelőtti  teák rossz  ízét?  Elkészítve viszont  az egyik legfinomabb zöldség. Ma már  a gasztronómia is nagy előszeretettel használja, halakhoz,  salátákba, karamellizálva. Magját régóta főleg gyógyászati célokra alkalmazzák, míg gumóját zöldként fogyasztjuk. Leginkább a mediterrán konyha kedveli, Olaszország és Franciaország tartozik a legjelentősebb termelők közé. A közel-keleti, az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle, raguk, curryk és édességek jellegzetes ízét adja a fűszerként kedvelt magja.
 
 
Magas C-vitamin-tartalma miatt nyersen a legegészségesebb. aki szereti az ánizsos ízeket az, vágja hajszálvékonyra, locsolja meg jó olívaolajjal, és szórja meg valódi parmezánsajttal. Aki nem annyira szereti az, készítse krémlevesnek, hozzáadva 1 db burgonyát, vagy  csőben sütve, de akár  grillezve is kitűnő. Ez a mai recept eléggé érdekes, de a végeredmény az önmagáért beszélt.  A főzés során eltűnt az ánizsíz, a  sós, füstölt szalonna,  citromhéj és a  karamellizálás viszont olyan ízvilágod adott,   hogy már a gondolata is ínycsiklandozó. Általában halak és sült csirkék mellé tálalják, de én ma kivételt tettem, mert 1-1 szelet rántott borda mellé tálaltam. Kitűnően vizsgázott.

 


 

Karamellizált, párolt édeskömény császárszalonnával, citromhéjjal

Hozzávalók 3 adaghoz
3 közepes méretű édesköménygumó
10 dkg füstölt, húsos császárszalonna felkockázva
8 dkg vaj
2 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
fél csokor petrezselyem felaprítva  (én ezt most kihagytam, mert egszerűen elfelejtettem)
1,5 dl húslé
só, bors


 
Az édeskömény  zöld részét eltávolítjuk, félbevágjuk, majd éles késsel közepesen vastag szeletekre vágjuk,  Egy serpenyőben zsírjára sütjük a kockázott császárszalonnát.  Ha kisült, kiszedjük a zsírból és  félretesszük. Ebben az edényben alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat és a cukrot, s enyhén karamellizáljuk. Hozzáadjuk  az édesköményt, és 1-2  percig pirítjuk, hogy aranybarna színt kapjon. Ekkor felöntjük a húslével, és a legalacsonyabbra  kapcsoljuk  a hőt. Megózzuk, frissel őrölt borzzal megszórjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a pirított szalonnát.   Fedő alatt, lassú tűzön addig pároljuk, amíg megpuhul, de nem fő szét (kb 8-10 perc) Amikor elkészült, aprított friss petrezselymet tehetünk hozzá.

 
A karamellizált édeskömény szaftját, ami nagyon ízletes, jó érzéssel lehet kitunkolni frissen sült kenyérrel, de ha esetleg van egy kis főtt burgonyánk, s azt locsoljuk meg vele, akkor is nagyon finom falatokat kapunk.

2013. május 5., vasárnap

Trappista sajt és zsömlék

Elég régen készülnek különböző sajtok a konyhámban, akár natúr, akár fűszerezett formában. Ezt a fajta sajtot is elkészítetten már jó párszor, de még nem adtam közre. Először valahogy hinni sem tudtam benne, de meg kellett győződnöm róla, hogy a recept jó, a recept tökéletes, a recepten változtatni nem szabad, s a sajt éppen olyan, amilyenre számítottunk.
 
Egy könnyen elkészíthető, könnyen kezelhető, jól reszelhető sajt, ami már a trappista sajt kategóriába tartozik. Elkészítésével nagyon kevés időt kell tölteni.
 
S ami kell hozzá?
 
0,5 kg túró
1 liter házi (boci) tej
6 dkg saját készítésű vaj (erről talán majd később)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
1 db nagyobb méretű tojás
 
Elkészítése:
 
A tejet a túróval felfőzzük, majd egy sűrű szövésű szűrőn leszűrjük. A leszűrt tejes savót eltesszük, mert később a kenyér, zsemle, péksütemény sütéséhez kiválóan fel tudjuk használni.
 
Az átszürt tejes túrót visszarakjuk a lábasba, hozzáadjuk a vajat, a sót, a tojást, a szódabikarbónát, s 5-6 percig állandó keverés mellett addig főzzük, amig el nem válik az edény aljától.  (Nekem elegendő volt 4 perc)
 

 
Egy - a fenti képen ábrázolt - tálat vízzel kiöblitünk, s a még meleg sajtnak valót belenyomkodjuk a tálkába, s kirakjuk a kamrába hűlni. Ezt az állagát kb 2 óra hossza alatt érte el. Egy nagyon kiváló ízhatású sajt lett az eredmény. Könnyen reszelhető, és nagyon finom. Akár melegszenvicsre, pizzára is használhatjuk. Kiválóan olvad.

 
Fenti mennyiségből összesen 55 dkg sajt készült, ami már egy szép eredmény. A leszűrt savó hozzáadásával a fenti zsemlék készültek. A zsemletészta elkészítéséhez egy tündéri "konyhalányt" vettünk igénybe, s mindösszesen kettő perc alatt készíti elő, dagasztja meg a tésztát. A rövid idő ellenére is valami fantasztikus zsemle, kenyér és buci készül ezzel az eljárással, s nem beszélve arról, hogy pl kenyér sütés esetében kereken 1 órát lehet megspórolni az előkészületekkel és a sütéssel. Na de erről esetleg majd később...................