2013. október 24., csütörtök

Sharlotka, vagyis az orosz almatorta

 
Hétvégi nagy "amortizációm" után  kényszerpihenőre vagyok ítélve, de azért még sem nyugszom. Ha másképp nem, hát a ház urát "ugráltatom", merthogy ilyenkor látja meg egy férfiember, mennyi mozogni való is van egy konyhában. No nem lett volna ez olyan sürgős, csakhogy több kiló almát vásároltunk és bizony nem éppen abból a fajtából, amiből tavaly is sikerült, így aztán sűsűbben átnézzük őket. Még nincs velük semmi baj, de ha már egyszer válogatásra került a sor, akkor az a 6 db alma nem fog hiányozni, ami ehhez a Sharlotka (orosz almatorta)-hoz kellett.
Elkészítése pedig oly annyira egyszerű, hogy még az én férjem is meg tudta csinálni. Az indítást viszont Mandy adta, s milyen jól tette.
 
 
Hozzávalók:
 
6 db zöld savanykás alma (nekünk piros és édes volt itthon, ezért aztán a fiúk örömére a torta is jó édes lett.)
 
3 db nagy egész tojás
25 dkg cukor
1 kisebb evőkanál vanília kivonat
25 dkg liszt
 
A tetejére
 
porcukor
 
Elkészítésében a legnagyobb munka az alma megpucolása, a többi már gyerekjáték.  Miután most tényleg nem terhelhetem a lábam, ezért nagyon fotózkodni sem tudtam és tényleg nem is én csináltam az egész menetet, így a fázisfotókat ERRŐL az oldalról szedtem le, hogy könnyebb legyen az áttekinthetőség. a montázson lévő kisült és felszeletelt sütemény már a mi végeredményünk.  
 
 

 
Elkészítését a fenti fázisfotó sorozat is mutatja. Először megpucoljuk az almákat, eltávolítjuk a csumáját, vékony apró szeletekre összevágjuk, s egy kerek tortaformába belerakjuk. (Én a tortaformát sütőpapírral béleltem.  Alját és oldalát is)
A 3 egész tojást a cukorral habosra felverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, majd lazán hozzákeverjük a lisztet. Az egész masszát rácsurgatjuk az almaszeletekre és kissé öszekeverjük az almákkal, hogy nagyjából mindenhol érje az almákat a massza.
180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Ajánlott a tűpróba. (Én félidőben megnéztem és féltettem, nehogy megégjen a teteje, ezért egy alufóliát tettem rá) Nagyon szép színűre sült.
 

 
Vigyázat !!!!! annyira finom, hogy függőséget okoz/- hat :) Miközben fogyasztottuk elgondolkodtam azon, mi lenne, ha az almaszeleteket összekeverném a masszával, s így kerülne bele a sütőedénybe ? - no majd legközelebb kipróbáljuk.
Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

  1. Kérek 10 adagot belőle! Ha már függőséget okoz, legyen mire hivatkoznom a doktornál!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Ildikóm! húúúú de rég hallottam Rólad. Remélem minden rendbe jött és jól vagytok.
    Egy átlagos tortaforma azt hiszem 26-28 cm-es átmérőjű. A tésztájába nem kell sütőpor.

    Puszillak benneteket, és jó egészséget. Viki

    VálaszTörlés
  4. Szia Vikim!
    Koszonom hogy valaszoltal .Kiprobalom majd ezt a recit.Mar nagyon kevesszer keszitek valamit.A ferjemrol mult ev nyaratol lemondtak.Ez ev apr. vegetol sokat rosszabbodot es marcsak az arnyeka sajat maganak.En apolom itthon.24-oras muszakban naponta.Minimumot alszok es megtortem.Terapiara jarok mert a dolgokat nemtudom megemeszteni es emellett dolgozok- dolgoztam... Szerdan beszelek a fonokseggel mert nembirom tovabb...Betegallomanyba kell hogy menjek mert maskulonben en is a ferjemet kovetem...maskent.Ezert is nemvagyok a forumon sem.
    Neha benezek, de a beszed es iras nehez, mert elvesztettem a fonalat...Szeretnem ha egy csoda tortenne az eletemben a sok sz-r utan amit kaptam.
    Ne haragudj hogy rosszat irtam.Igen, ....regen beszeltunk es "lattuk "egymast.
    Majd irok hogy nalam hogy sikerult ha elkeszitem a tortat.
    Vigyazz magadra, magatokra es jo egeszseget mindenkinek!

    Puszi: ILDIKO

    VálaszTörlés