2013. szeptember 16., hétfő

Rakott patisszon

Receptolvasás, bogarászás közben figyeltem fel Ildinyó legfinomabb falatjára, s azon nyomban megkapott, hogy ezt el kell készíteni. Így is történt. S ezer köszönetem innen is Ildikónak, mert végre a krumplit felválthatja nálunk a patiszon, ami sokkal egészségesebb változat, mint eddigi elődje a krumpli, ha már egyszer rakva és csőben sütve szeretnénk elkészíteni.

 
Túlzottan sokat sem a recepten, sem a hozzávalókon nem változtattam, bár először húsmentesen szerettem volna elkészíteni, de aztán egy kis (fűszermentes) főzőkolbász került bele. Na és a tetejéről sem hiányozhatott a finom bacon szalonna :)
 
 
A tökéletes receptet Ildikó blogján ITT olvashatjátok, elkészíteni nagyon érdemes, mert nagyon finomra sikerült nálunk is.
 
 
 
Itt egy kis kavarodás került a receptemben, mert Ildikó a sajtot belekeverte a tejfölbe, én ezt elfelejtettem, de semmit sem rontott rajta, hogy a sajt reszelve a tetejére került.
 
 
Azért beteszem ide is Ildikó receptjét, de érdemes elmenni a blogjára , mert nagyon sok finom receptet  és szuper fotókat láthattok.
 
 

Rakott patisszon
Hozzávalók (étvágytól függően kb. 5-6 személyre):
  • 2 nagyobb patisszon (összesen kb. 1,4 kg volt)
  • 15-20 cm-es füstölt kolbász
  • 100 g vékonyan szeletelt falusi sonka
  • 6 főtt tojás
  • 4 nyers tojás
  • reszelt (pl.) ementáli sajt
  • só, bors
  • liba v. kacsazsír
A patisszonokat mossuk meg, vágjuk ketté, kanállal kaparjuk ki a magját, majd hámozzuk meg és vágjuk kisebb szeletekre (a szeleteket is daraboljuk fel kisebbre esetleg, így könnyebb lesz majd a sütőtálban elosztani). Tegyük egy nagy fazék sós vízbe, majd főzzük elő, ami azt jelenti, hogy forrástól számított kb. 5-8 percig forraljuk, majd szűrjük is le egyből, ha elkészült. A sütőt melegítsük elő kb. 200-210 fokra (légkeverésen 190 fokon sütöttem, de minden sütő más). A tojásokat és a kolbászt szeleteljük fel, a sonkát vágjuk csíkokra. A nyers tojásokhoz adjunk egy kevés vizet (kb. 1/2 dl-t), picit sózzuk, borsozzuk, verjük fel egy kissé és keverjük hozzá a reszelt sajtot (nem mértem pontosan, úgy 1 jó nagy marékkal adtam hozzá, mert csak épp ennyi volt, de mehet hozzá több is). Egy nagyobb sütőtálat kenjünk ki zsírral és kezdjük el a tálba rétegezni a hozzávalókat. Alulra és felülre is a patisszon kerüljön ill. hagyjunk néhány csík sonkát a tetejére is. A patisszonos és a tojásos részt egy kicsit sózzuk is közben, de csak óvatosan, hiszen a sonka és a kolbász is sós már. Végül öntsük rá a tojásos keveréket az egészre és egyengessük el. A reszelt sajt fent fog maradni a tetején és pont így lesz jó. Ha szeretnénk, nyugodtan szórjunk még rá utólag. Tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 40 percig süssük, vagy amíg szépen megpirul rajta a sajt.

1 megjegyzés: