2013. szeptember 29., vasárnap

Paraszt reggeli

Itt van az ősz, itt van újra.................................
s ilyenkor nincs is más fontosabb teendő, mint felkészülni a télre, berakni a fagyasztóba a nyár (ősz) legfinomabb ízeit, hogy majd a minuszos időjárás esetén eleve egy jó kiadós, gazdag reggelivel kezdjük a napot.
Ez most nálunk a téli reggelikhez kapcsolódik, s ilyenkor mindenféle zöldségféleségből készítek reggelire valót, s rakom fagyasztóba.
 

 
Amikor megkívánjuk az ilyen finomságot, csak előveszünk egy tasakkal, ütünk rá pár felvert tojást, főzünk hozzá egy finom teát és máris reggelizhetünk.
 
 
Ami kell hozzá, az a fenti képen látható, de természetesen kinek-kinek ízlése, pénztárcája, kedve szerint összeállítható.
Fő alapja azért a húsos, enyhén füstölt szalonna, amit úgy mentek át a következő  őszre, hogy  az előző télből,  amikor a téli disznóvágások idején megvásároljuk a házi húsos szalonnát, akkor hagyjuk maximum március végéig hideg helyen. Utána felkockázom a képen látott darabokra, külön bezacskózom őket és mennek a fagyasztóba. Ez a szalonna így évekig eláll és nem fog megavasodni.

 
A húsos szalonnát apró kockákra összevágjuk, kisütjük. Kiszedjük a zsírból, félre tesszük. A zsírban megdinszteljük a megfelelő mennyiségű apró kockára vágott vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, erős paprikát, gombát, krumplit.  Fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhul és az ízek összeérnek. Enyhén sózhatjuk.
 
 
Hagyjuk kihűlni. (én este készítettem és reggelig a serpenyőben hűlt, majd utána jön a zacskózás.
 

 
A zacskókat előkészítjük, és megfelelő mennyiségű alapanyagot (személyek számától  és a  befogadóképesség mennyiségétől függően) belekanalazzuk a zacskóba, majd a félretett szalonnakockákat is hozzáadjuk.

 
A patentzáras zacskókat megtöltés után kisimítjuk és a levegőt kinyomva belőle lezárjuk. Ráírjuk a dátumot és, hogy mit tartalmaz, és máris mehetnek a fagyasztóba.
 
A hozzávalóknál azért nem írtam mennyiséget, mert mindenki kiválaszthatja, hogy miből állítja össze a megfelelő mennyiséget a család számára. Természetesen azt is  figyelembe kell venni, hogy ki mit szeret.
Felhasználáskor, ha reggeli akarjuk elkészíteni, akkor este kivesszük a fagyasztóból, majd reggel a serpenyőbe tesszük. Felvert tojással sütjük és fogyasztjuk. A tojás sózásánál arra kell ügyelni, hogy eleve a szalonna is sós, füstölt, tehát nagyon óvatosan kell bánni az ízesítőkkel.

4 megjegyzés:

  1. Akkor ez most az én reggelim.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet, fogok készíteni néhány zacskóval. Köszönöm:-)

    VálaszTörlés
  3. Biztos nem fogjátok megbánni :) Lehet ám azért még kolbászkarikákat is beletenni !

    VálaszTörlés