Az édeskömény -ánizskapor, olaszul: finocchio- a zöldségek
abba a csoportjába tartozik, amelyet sokan még nem kedvelnek. Eszünkbe juttatja talán a medvecukor, vagy a fél évszázaddal ezelőtti teák rossz ízét? Elkészítve viszont az egyik legfinomabb zöldség. Ma már a gasztronómia is
nagy előszeretettel használja, halakhoz, salátákba, karamellizálva. Magját
régóta főleg gyógyászati célokra alkalmazzák, míg gumóját zöldként fogyasztjuk.
Leginkább a mediterrán konyha kedveli, Olaszország és Franciaország tartozik a
legjelentősebb termelők közé. A közel-keleti, az indiai konyha elképzelhetetlen
nélküle, raguk, curryk és édességek jellegzetes ízét adja a fűszerként kedvelt
magja.
Magas C-vitamin-tartalma miatt nyersen a legegészségesebb. aki szereti az ánizsos ízeket az, vágja hajszálvékonyra, locsolja meg jó olívaolajjal, és szórja meg valódi parmezánsajttal. Aki nem annyira szereti az, készítse krémlevesnek, hozzáadva 1 db
burgonyát, vagy csőben sütve, de akár grillezve is kitűnő.
Ez a mai recept eléggé érdekes, de a végeredmény az önmagáért beszélt. A főzés során eltűnt az ánizsíz,
a sós, füstölt szalonna, citromhéj és a karamellizálás
viszont olyan ízvilágod adott, hogy már a gondolata is ínycsiklandozó. Általában halak és sült csirkék mellé tálalják, de én ma kivételt tettem, mert 1-1 szelet rántott borda mellé tálaltam. Kitűnően vizsgázott.
Karamellizált, párolt édeskömény császárszalonnával, citromhéjjal
Hozzávalók 3 adaghoz
3 közepes méretű édesköménygumó
10 dkg füstölt, húsos császárszalonna felkockázva
8 dkg vaj
2 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
fél csokor petrezselyem felaprítva (én ezt most kihagytam, mert egszerűen elfelejtettem)
1,5 dl húslé
só, bors
3 közepes méretű édesköménygumó
10 dkg füstölt, húsos császárszalonna felkockázva
8 dkg vaj
2 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
fél csokor petrezselyem felaprítva (én ezt most kihagytam, mert egszerűen elfelejtettem)
1,5 dl húslé
só, bors
Az édeskömény zöld részét eltávolítjuk, félbevágjuk, majd
éles késsel közepesen vastag szeletekre vágjuk, Egy serpenyőben zsírjára sütjük a kockázott
császárszalonnát. Ha kisült, kiszedjük a zsírból és félretesszük. Ebben az edényben alacsony hőfokon
megolvasztjuk a vajat és a cukrot, s enyhén karamellizáljuk. Hozzáadjuk az
édesköményt, és 1-2 percig pirítjuk, hogy aranybarna színt kapjon. Ekkor
felöntjük a húslével, és a legalacsonyabbra kapcsoljuk a hőt. Megózzuk, frissel őrölt borzzal megszórjuk,
hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a pirított szalonnát. Fedő alatt, lassú
tűzön addig pároljuk, amíg megpuhul, de nem fő szét (kb 8-10 perc) Amikor
elkészült, aprított friss petrezselymet tehetünk hozzá.
A karamellizált édeskömény szaftját, ami nagyon ízletes, jó érzéssel lehet kitunkolni frissen sült kenyérrel, de ha esetleg van egy kis főtt burgonyánk, s azt locsoljuk meg vele, akkor is nagyon finom falatokat kapunk.
Na most erre mondja csavi, hogy hmmm? Ezt eszik vagy isszák jelszóval, mert nem ismerem. De így első ránézésre is ígéretesnek tűnik! De isten uccse személyesen fogom kipróbálni.
VálaszTörlésCsavi érdemes, egy próbát megér. Nálunk sokáig nem lehetett kapni, de a LIDL-ben egyre gyakrabban.
Törlés