2013. február 18., hétfő

Túrófánk

 
Mostanában olyan nehéz kitalálni egy vasárnapi menűt. Hétvégén mi mindíg 6-an ebédelünk. Nem mondhatnám, hogy válogatós a család, de szeretik a jót és a finomat. Szombaton már eldőlt, hogy jó kis marhahúsból gulyáleves lesz, na de mit készítsünk mellé? Volt egy fél kiló túró, de mit kezdjünk vele, ha már egyszer hatan vayunk.
 
A gulyáslevesről fotó annyira nem tudott készülni, hogy mire észbekaptunk már alíg volt a fazék alján. De ha minden igaz, akkor egy tányérnyi mutatóban mégis csak maradt. Ha igen, akkor majd  elhozom.
 
 
Jóétvágyú családommal, meg a fél kiló túróval nem igazán tudtam mit kezdeni, mire jött az ötlet: túrófánk. De én még soha sem csináltam ilyet, s fogalmam sem volt, hogy ekkora mennyiségű hozzávalókból egyáltalán mennyi fánk lesz.
Sülés közben -látva a mennyiséget- már sejtettem, hogy még valami kell hozzá. Össznépi beleegyezéssel vanília öntet készült a fánkokhoz.
 
S akkor jöjjön a recept, ami végtelen egyszerű és a végeredmény isteni finom.
 
Hozzávalók és elkészítés:
 
Vasárnapi túrófánkhoz:
 
50 dkg túró
csipet só
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 2 csomag vanília cukor)
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás fehérje felverve habnak.
 
A túrót, a csipet sót, a 10 dkg cukrot, a vanília belsejét egy villával összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük. A túrót és a sütőporos lisztet összekeverjük. A tojások fehérjét habnak felverjük, lazán hozzákeverjük a túróhoz.
 
Az olajat közepes hőmérsékletre hevítjük, vizes kézzel apró kis gombócokat formázunk és bő olajban kisütjük.  A fánkok az olajban szépen kisimúlnak, s maguktól addig forgolódnak, amíg mindkét oldalukon szép pirosra sülnek.
 
Látván a mennyiséget, menet közben elkészítettünk egy jó nagy adag vanília öntetet. 2 csomag főzős vanília pudingot 5 kanál cukorral 1,5 liter tejjel összefőtünk. Híg öntetet kapunk, s ezzel fogjuk lelocsolni a fánkokat. Egy morzsáig elfogyott, de annyira, hogy majdnem azt hittem, hogy a család éhen maradt.
 
Héfő reggel a ház ura elindult vásárolni s többek között egy fél kiló túróval tért haza. Elkezdődött a túrófánk újrasütése, de most könnyítettem a helyzeten. A hozzávalók ugyanazok, de most fogtam egy nagyobb tálat, minden hozzávalót beletettem és egy villával összekevertem. Ez kb 3 perces munka volt, de előtte mindjárt elkezdtem melegíteni az olajat.
 

 
A tálban összekevert anyagokból vizes kézzel -a közepes hőmérsékletű olajban - kis gombócokat raktam, s elkezdődött a fánksütés. Nem szabad sokat beletenni a sütőbe, mert duplájára nőnek, s sülés közben saját maguktól megfordúlnak. Írtó nagy élményben volt részünk, amíg sűltek a fánkok. Nem kellett hozzányúlni, saját maguktól forgolódtak és gyönyörű szépre megsültek.
 

Ma porcukorral fogyasztottuk. Biztos vagyok benne, hogy ez elég sokszor terítékre kerül nálunk. A fenti mennyiségből 36 db túrófánk készült.

18 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, mentettem a receptet a kipróbálásra várók közé! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ditti ! Nem véletlen, hogy a tegnapi után ma ujra meg kellettsütnöm. Isteni finom!

      Törlés
    2. Ez a Kata én voltam, csak valahogy összekeveredtünk :)

      Törlés
  2. Ej de szépek te VIki:) Megkívántam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám ! - köszönöm! Ez olyan, hogy először melegíted az olajat. Mire megmelegszik, addig a tészta is összeállt és máris süthető, ehető. Nagyon-nagyon finom.

      Törlés
    2. Ez a Kata én voltam, csak valahogy összekeveredtünk :)

      Törlés
  3. Jajj nekem! Az éhenkórásznak. Most, hogy egyek ilyet????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi, dobd fel magad a drótszamárra és gyere, van még. De ha fázol, akkor inkább fogj hozzá. 3 perc alatt összekevered a hozzávalókat egy villával és ha meleg az olajad, már sütheted is.

      Törlés
  4. Hagyjatok nekem is!!Nagyon guszták ezek a gömböcskék te Viki!!
    Nem csodálkozom, ha pár perc alatt elfogyott!!

    VálaszTörlés
  5. Juci Drága, gyere vegyél, még maradt a tegnapi újrasütésből. Isten bizony nagyon ajánlom megsütésre. Eszméletlen finom.

    VálaszTörlés
  6. Megbuggyant ez a blogspot ????? A Kata megint én voltam ......

    VálaszTörlés
  7. Csak ne lennék ilyesmiben olyan béna!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi ! Ennél egyszerűbbet már nemtudok Neked kitalálni.
      Az összes hozzávalókat egy villával összekevered. Mindegy hogy néz ki. Előtte melegítsd az olajat, mire összekevered az anyagot az olaj is meleg és már sütheted is. Akármilyen béna gombócokat csinálsz, vagy adagold az olajba kiskanállal, akkor is ilyen szép formásak lesznek.

      Törlés
  8. Olá, Viki, essas bolinhas têm um visual apetitoso. Devem estar uma delícia! Um abraço para você e desejos de um feliz domingo.

    Solange

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soli Olá, eu estou feliz que você gostou da donuts, tentar o que você bem? A família terá a certeza de gostar. Te abraço e bela filha Viki :)

      Törlés
  9. Nem tudom mit rontottam el, de nekem nem lettek vmi jók. :/ Nem is fordultak meg maguktól, én forgattam őket végig és mikorra szép színük lett, kivettem őket és a közepük olyan nyerses-kovászos maradt! Pedig mindent úgy csináltam, ahogy le volt írva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nudlee ! Sajnálom, hogy így jártál. Ez az a tészta, amit elrontani nem lehet. Nem szabad sokat beletenni egyszerre az olajba. Helyet kell nekik hagyni a forgolódáshoz. A mienk (bármikor sütök) úgy forgolódnak, mint aki megkergült. A belsű nyersességét is az akozhatja, hogy sokan lehettek az olajban.
      Azért ne add fel, próbáld meg újra.

      Törlés
  10. Már sokadjára készítem el, annyira nagy sikere van. Köszönet a receptért! :) Kati

    VálaszTörlés