2013. február 13., szerda

Ropogós sült csülök


Ez a nap sem úgy végződött, ahogy akartam. Már három hete, hogy pácban ültek a csülkök, merthogy most nem óriási csülök volt és egy darab, hanem amolyan kis apróbb elsők és azokból is olyan kis csinosak. Már tökéletesen bepácolódtak, megértek arra, hogy megfőjjenek és a sonkaprés alatt hozzák saját formájukat.
Na de amikor a páclevet leöntöttem a csülökről, fordult a gyomrom az illattól, a sok fűszertől,  (úgy látszik EpeÚr újra működésbe lép) s abban a pillanatban tudtam, hogy ebből nem lesz préselt csülök. Na de akkor mi ?


 
Miután tényleg több hetet voltak a pácban ezeknek a csülköknek már nem kellene sok fővés én mégis úgy döntöttem, hogy most aztán elővesszük a régi jó szokásunkat, no meg a nagyanyáim ősrégi tepsijét. Szép sorjában a kis csülköket elhelyezzük, de előtte leöntjük róla a páclevet, átmossuk csap alatt, hogy egy deka fűszer se legyen rajta, (ezt is az EpeÚr diktálja) aláöntünk fél dl vizet, alufóliával letakarjuk a húst,  s a még hideg sütőbe helyezzük.
A hőfokot először 5 percre a maximumra tesszük. Ezalatt az idő alatt átmelegszik a tepsi, s a benne lévú hús is. 5 perc után levesszük a hőmérsékletet 140 fokra, a sütő óráját beállítjuk 3 órára és elmehetünk egy kis sziesztára.
 
Az idő letelte után levesszük az alufóliát, saját zsírjával többször meglocsolgatjuk a húsokat, mindaddig (kb fél óra) amíg szép piros, és jó ropogós lesz a csülök.  S még itt-ott-amott fel is hólyagosodik, és eszméletlen jó ropogós lesz.
Na ez az a rész, amelyik nem látszik, de csak azért, mert annyira finom volt, hogy a tepsihez közelítve állandóan lecsipkedtem a hólyagos, ropogós részeket.
 

 
Köretnek steak burgonyát kínálunk mellé friss zöld ecetes salátával, no meg egy jól sikerült házi kenyérrel.
 
A burgonyákat meghámozzuk, hosszában négyfelé vágjuk és tepsire rakjuk. Enyhén brspricceljük olajjal, s 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük, steak fűszersóval ízesítjük.

7 megjegyzés:

  1. Itt a fincsi csülök, most mellé csücsülök! (És mindet megenném tányérostól.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi ! még van egy kicsi belőle - jöhetsz :)

      Törlés
  2. Fantasztikusan szép és finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marym! Köszönöm szépen. tényleg fincsi volt.

      Törlés
  3. Igazán szép lett! Ropogós, fényes...

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Wanna! Köszönöm. Még mindíg tudnék ropogtatni belőle:)

      Törlés
  4. Csavi ! még mindíg van belőle, jöhetsz :)

    VálaszTörlés