2013. január 13., vasárnap

Kenyerek

 A tegnapi - nem éppen agyon dícsért - DNK - Dagasztás Nélküli Kenyerem után, ma korán reggel be kellett készíteni egy -a családunk által nagyon szeretett - kenyeret. Már sokszor mondtam, írtam, hogy nálunk vasárnap mindíg együtt a család, így hatan üljük körül az asztalt az ebédnél.
Töltöttkáposzta volt az ebéd, fotó nem készült, mert már van fönn a blogon, de már előre elhatároztam, hogy a mára sütött kenyeremet felteszem, s mellé rakom a DNK-s kenyeret is, összehasonlítás képpen.

Na ez az egy dolog egyáltalán nem sikerült, ugyanis 11 óra volt, mire kisült a kenyér. Azonnal kivittük az udvarra, hogy legalább 12-re hüljön ki annyira, hogy fel tudjuk szeletelni.

Az asztal terítve, kenyér felszelve, hozzáfogtunk ebédelni. Amikor már mindenki csak szuszogott a jóllakottságtól, akkor jutott eszembe, hogy elfelejtettem, vagyis inkább nem volt ideje a kenyérnek arra, hogy fotó készüljön róla. Azért mégis csak meg kell adni a tiszteletet ennek a kenyérnek, s a "szégyenszemre" megmaradt 20 dkg kenyeret lefotóztam, s elhoztam megmutatni.

Az összkenyér súlya 1,25 kg mindíg. Ha jól számolok, akkor kicsivel több mint 1 kg-ot elfogyasztottunk. Én ugyan magamat kiveszem a csapatból, mert  talán 3-4 dkg-ot ehettem meg, de látni kellett volna a családot, ahogy egymás kezéből "lopkodták" el a kenyér szeleteket. 
A fotón lévő megmaradt adag bizonyítja, hogy valóban nagyon jól sikerülnek ezek a kenyerek. Akár videó is készülhetett volna a mai ebédünkről, egészen mulatságos lett volna visszanézni.

 A tegnapi DNK kenyérből még maradt, így aztán az összehasonlítás is sikerült, de a családi tanács egyhangúlag úgy döntött, hogy maradnak a hagyományoknál, s inkább dagasszon az a házi robot, de köszönik, nem kérik a tegnapi "lustaasszony" kenyerét. 
Én egyetértettem velük, s én is azt mondom, hogy inkább a megszokott és nagyon szeretett, mint egy olyan, amire nem igazán fájt a foga senkinek sem, csupán az én kiváncsiságomat kellett kielégíteni. 

- o -  

S ha valaki mégis megkérdezné, hogy ez a mi szeretett kenyerünk hogyan és miből készül, akkor a munkamenetről ITT lehet olvasni, a hozzávalókkal együtt, de azért hogy könnyebb legyen elindulni, az összetevőket leírom. 

Fehér kenyér hozzávalói:

25 dkg öregtészta
3 dl langyos víz
0,5 dl olaj
70 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2,2 dkg só

Ha valaki kipróbálná, sok-sok sikert kívánok hozzá.


6 megjegyzés:

  1. Viki! Mindenképpen csak GRATULÁLNI tudok!:))
    Nagyon ügyes vagy.A kenyér összehasonlításról írni nem tudok,mert a DNK-t nem ismerem és még sosem csináltam /igaz a másikat sem/, de szerintem nem is fogom.Azt hiszem erre nem lennék képes,--sajnos(((:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Terikém ! Nagyon szépen köszönöm :)) Abban ne legyél annyira biztos, hogy nem fogsz Te még kenyeret sütni !!! Még csak most múlt el az ősz, s mindjárt itt a tavasz. A halak meg már lassan várnak a Sanyira ! na akkor majd én jövök a frissen sült kenyérrel :) S egyszer végigdumcsizzuk azt a három órát mialatt a kezdéstől a végéig elkészül a kenyér, Hidd el, észre sem fogod venni már csak azt, hogy a kezedben tartod azt a szép kenyeret :))

      Törlés
  2. Viki!Köszönöm!Nagyon aranyos vagy:)))Sanyi már valóban nagyon várja,hogy horgászni lehessen!Én pedig azt,hogy Veled jót dumcsizhassunk és a NAGYBETŰS meleg kenyeret ehessem a Te jó voltodból.!
    puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Terikém ! Isten adja, hogy minél előbb eljöjjön a nap :)

      Törlés
  3. Viki, Boldog Új Évet kívánok, hát én is csak csodálni tudlak a kenyered miatt is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, köszönöm - Neked is. S köszönöm a dicsérő szavaid.

      Törlés