2013. január 21., hétfő

kapirgálós húsleves

 Igaz, hogy még csak hét eleje van, de ideje már arra rákészülni, mit is főzhetünk hétvégére. Bár nálunk ez nem így működik. Ha éppen szerdán kívánjuk meg ezt a finom levest, akkor szerdán fogom megfőzni. Már csak azért is, mert sikerült hozzájutni, olyan igazi kapirgáló csirkéhez, s ennek nincs párja, ha a levesfőzésre gondolunk. Az íze, a színe, és úgy egyáltalán........ fantasztikus. Én egy ilyen húsleves elkészítésével kb 10 percet foglalkozom, de talán még ez is sok. A hús részeket (jelen esetben szárnyak voltak) átmosom, s addig áznak -kétszer cserélve- a vízben, amíg a leveshez valókat egy fazékban összeállítom, belerakom.

Amiket én hozzáadok egy ilyen leveshez:
Víz,
Sárgarépa,
Fehérrépa,
Paszternák (kevéske, mert ez édessé teszi a levest)
Vöröshagyma,
Fokhagyma,
Karalábé
Zellergumó,
Zellerzöld,
Köménymag,
Egész bors,
 Paradicsom
Zöldpaprika
Szerecsendió (éppen egy húzás a reszelőn)

Levesbetétnek: csigatészta

Ezeket az összetevőket belehelyezem a fazékba, felöntöm annyi vízzel hogy jócskán ellepje. Amikor teljesen átmelegedett, beleraktam a 4 db csirkeszárnyat. A fazékra fedőt tettem, a hőfokot a legalacsonyabbra vettem, 30 perc múlva a szárnyakat kiemeltem.
A levest mindig lassú főzéssel készítem, így meg sem mozdul a fazékban, de leszűrni sem kell, annyira tiszta.


A csirke szárnyakat kevés zsiradékon átpirítottam, amolyan piros ropogósra, s feltétnek fogyasztottuk egy jó kis zöldbab főzelékhez.

4 megjegyzés:

  1. Naaagyon szép és nagyon finom lehetett :)!!

    VálaszTörlés
  2. Maria ! Köszönöm szépen. Tényleg az volt :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg szép tiszta a levesed!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, ugye ? :) Ez pedig soha sem látott szűrőt, csak szép lassú főzést.

      Törlés