2012. július 19., csütörtök

Sonkás, sajtos kifli kovásszal


Úgy döntöttünk, hogy ezen a nyáron az unokákkal elmegyünk egy kicsit kikapcsolódni. Mindent megrendeltünk, lerendeztünk, de arra is gondoltunk, hogy az esetleges "hosszú" úton megéhezünk. Valamit kellene sütni. A lányok már indulás előtti napon nálunk aludtak. Petrus (a kisebbik), aki imád a konyhában segíteni úgy döntött, hogy most mindent Ő csinál. Na azért gondoltam én, hogy ezt nem fogja bírni. Mint kiderült majdnem csalódtam. Egyedül a kiflik formázását csináltam én, a többi munka Petra érdeme.

......hogy egy kicsit bonyolítsuk a helyzetet, kitaláltuk, hogy most bizony kovásszal készítjük a kifliket, no meg azért egy kenyeret is sütöttünk ám.


Este készítettük a kovászt, s másnap reggel sütöttünk vele. (két adag kovász két tálban készült. Egy a kiflikhez, egy adag pedig a kenyérhez. Egyik kovászt én, a másikat teljes egészében Petrus készítette.)

A kovászkészítés nagyon egyszerű volt.
15 dkg liszthez egy csipet sót tettünk, majd 1,5 dl vízzel, 2 dkg élesztővel az összeset elkevertük. Letakartuk, és éjszakára magára hagytuk a konyhában.


Reggel aztán elkezdődött a sütögetés. Először a kenyér készült el, mert annak több idő kellett. Amikor a kenyeret a második kelesztéshez megformázva a sütőedénybe raktuk, akkor fogtunk hozzá a kifli készítéséhez, ami szintén nagyon egyszerű. Itt mindent Petrusom mért ki mértani pontossággal :)
Kiírta egy papírra magának az összetevőket  és onnan olvasva adagolta a mérlegbe a hozzávalókat:

2 dl tej
0,5 dl viz
3 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
3 dkg vaj vagy margarin
50 dkg liszt (BL80-as) de jó a BL55-ös is.
2 dkg élesztő
20 dkg kovász (amit előző este elkészítettünk)

Az összetevőkből a dagasztógép egy finom lágy tésztát készített pár perc alatt. Amikor a gép összekeverte a hozzávalókat, kivettük az edényből, megfeleztük és két nagyobb cipót formáztunk belőle. Letakartuk és 20 percet pihentettük.




20 perc pihentetés után mindkét gombócot kinyújtottuk, nyolc részre elvágtuk. A kör tetejét én olvasztott vajjal megkentem. Minden egyes cikkre egy darab selyemsonkát és egy darab sajtot tettünk. A tészta szélesebbik részénél mindkét oldalon behajtottuk, majd feltekertük.


Sütőlappal borított tepsire raktuk, megkentük tojással, megszórtuk nagyobb szemű sóval és szezám maggal, s újra 20 percig pihentettük.

Mire ezekkel a müveletekkel kész voltunk, (mindkét tepsin pihentek a kiflik. Összesen 16 db) addig a kenyér kisült, a sütő is  jó meleg volt.


180 fokon 20 perc alatt sült ki az első tepsi, de a másodiknak már 17-18 perc is elegendő volt.


Elindultunk, hogy megkezdjük nyaralásunkat, de valahogy az úton senki sem éhezett meg, így ebédre isteni finom kiflit ettünk, s rajtam kívül mindenki ivott hozzá egy jól lehűtött tejet. Annyira kiadós, hogy nem tudtunk megenni 4 db-ot belőle, így a fele megmaradt. Néztem én a megmaradt kifliket és már sajnáltam előre, hogy ki kell majd dobni, mert másnap már a társaság annyira nem kívánta.
Harmad nap aztán a strandról hazajövet olyan éhesek voltak a lányok, hogy kérdezték: van még a kifliből ? - gondoltam van, de uristen vajon milyen lehet ez a 3-4 napos kifli?
30 másodpercre mikróba dugtuk és mintha akkor vettük volna ki a sütőből. Nagyon finom, nagyon puha, fantasztikus ízű uzsonnájuk volt a lányoknak.
Érdemes kipróbálni. Nagyon finom, nagyon kiadós és nagyon hamar elkészül.

8 megjegyzés:

  1. Akkor már van segítséged a konyhában:) Nagyon ügyesen serénykedik a kislány:) És ezek a kiflik, csodaszépek. Remélem jól telt a nyaralás is:)

    VálaszTörlés
  2. Jövő héten mi is megyünk"nyaralni", Én is sütök ilyen kifliket. Ugye lehet öregtésztával is sütni?
    Nagyon jól néznek ki :D

    VálaszTörlés
  3. Katikám! Igen, azt hiszem itt az utánpótlás. Nagyon szeret a konyhában tüsténkedni.
    Sajnos a nyaralásunk nem volt isten igazából jó. Óriási jégesőt kaptunk, ami az autónkat hazavágta, de a lényeg az volt, hogy a lányok jól éreztéj nmagukat.

    VálaszTörlés
  4. Juci ! Én nagyon ajánlom ezt a kiflit. Szerintem nyugodtan tedd bele kovász helyett az öregtésztát. Nekünk még a negyedik napon is nagyon finom puha volt.
    Én nem rég csináltam meg a kovászt, holnap kiflit fogok sütni, de most nem töltöm meg semmivel. Arra is kiváncsi leszek.
    Jó nyaralást Nektek.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néznek ki a kiflik viszem a receptet Viki! :)

    VálaszTörlés
  6. A maradékot meg mindig nekem kell felkínálni. Nem tudtátok mindent megenni? Itt az éhenkórász. Simán benyomok tízet belőle.

    VálaszTörlés
  7. Marym ! Vigyed, Kiváncsi leszek rá nektek hogy fog ízleni.
    Nagyon megszerettem ezt a receptet.

    VálaszTörlés
  8. Csavi ! Akkor Téged kellett volna vinni nyaralni. Legalább fogtál volna a kiflik mellé egy jó kis Tiszai halat is :) Tudod: kellemest a hasznossal.

    VálaszTörlés