2012. július 24., kedd

Sós-tejes kifli, az a békebeli

Akár békebeli kiflinek is nevezhetném ezt a kiflicsodát. Egyik alkalommal valaki azt hiányolta, hogy a mai kifliket nem lehet úgy körbe letekerni, mint ahogyan azt abban a jó kis békebeli időkben tettük, na úgy még a múlt században :)
Hát, íme itt a bizonyíték, hogy lehet még ilyen kifliket (na nem a boltban kapni, hanem) itthon sütni, s nem is olyan nagy ördöngősség.
Én ezt a kiflit, most kovászosan készítettem. Kenyérre voltam beállítva, de ez lett belőle. Nem bántuk meg!
Előző este elkészítettem a kovászt:

20 dkg BL80-as liszt
csipet só
2 dkg élesztő
2 dl viz.
Az összetevőket jól összekevertem és egy lezárható műanyag edényben (nálam egy kisebb kelesztőtál) hagytam másnapig pihenni.

60 dkg BL80-as liszt
1 teáskanál só
2,5 - 3  dl tej (de lehet vízzel is készíteni) (lisztfüggő a tej/víz mennyisége)
3 evőkanál étolaj
csipet cukor
2 dkg élesztő
és az előző este elkészített kovász

1 evőkanál olvasztott mangalica zsír (helyettesíthető margarinnal vagy vajjal). Ez majd a kinyújtott tészta tetejének megkenéséhez kell.

Az összes hozzávalót a dagasztógépbe rakjuk és kb 10 percig keveri a gép. Olyan jó kis sima gombóccá álljon össze a tészta, akkor lesz jó.
Amikor ezzel elkészültünk kivesszük a tésztát a dagasztó gépből, gombóccá formáljuk, kelesztőtálba téve 30 percet pihentetjük.
Első kelesztés után a tésztát elfelezzük, szintén gombócot formálunk belőle és újra pihentetjük letakarva 10 percet, majd  egyenként kör alakúra kinyújtjuk.
Amikor az első kör kinyújtásával elkészültünk, a tésztát olvasztott zsirral (vaj,margarin) megkenjük.
8 cikkre szabjuk, s mégegyszer a nyújtófával végig görgetünk rajta egyet.
A tészta szélesebbik felénél elkezdjük jó szorosan feltekerni. Sütőpapírral bélelt tepsire téve kelesztjük még 25-30 percig.  Tetejét tejjel lekenjük, szezám magot és nagyszemű sót szórunk rá.
Ugyanígy járunk el a másik gombóccal is.
Ezalatt a sütőt a maximumra felemelgítjük (ez kb 20 perc). Betesszük a felmelegített sütőbe a kifliket, a hőfokot  visszavesszük 180 fokra és 18-20 perc alatt ilyen szép színűre sütjük.


 Ebből a hozzávalókból 16 db kifli készült. Azt azért általában mindíg odaírom a receptjeimhez, hogy az én sütőm alacsony fokon és sokkal hamarabb süt, mint egyéb sütők. Itt mindenkinek oda kell figyelni, milyen hőfokon, hány percig kell sütni, de gondolom ezt már mindenki saját maga kitapasztalta.

22 megjegyzés:

  1. idevele. akárhánnyal, ami minimum 1 db.
    azért megkockáztatom, hogy leteszem a kisesküt arra, hogy margarinnal tuti nem "csavarog" így. az a mangalicazsír a felelős ebben a témában.

    VálaszTörlés
  2. Évikém ! Igazat adok Neked. Margarin nálam sincs, Nagyon rászoktunk a mangalica zsirra. Még jó, hogy a szonmszéd mangalicákat tart, s amikor vágnak, mindig veszek egy nagy fazék zsírt, ami kitart egy jó ideig :)

    VálaszTörlés
  3. Évikém ! Igazat adok Neked. Margarin nálam sincs, Nagyon rászoktunk a mangalica zsirra. Még jó, hogy a szonmszéd mangalicákat tart, s amikor vágnak, mindig veszek egy nagy fazék zsírt, ami kitart egy jó ideig :)

    VálaszTörlés
  4. húúúúú ez nagyon fontos válasz volt, ha már egyszer kétszer megjelent :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Édeskonyha ! Köszönöm szépen a Dícséretet !

    VálaszTörlés
  6. Vikikém csodálatos lett! :) Nálunk sincs margarin inkább vajat használok!

    VálaszTörlés
  7. Marym !Köszönöm ! Nálunk fellelhető a margarin, mert a gyerekek őrjöngésig oda vannak érte, csak azt nem értem mit szeretnek benne ? Én abszolut vaj nélküli vagyok. Utoljára gyerekkoromban ettem, amikor még nagymamám köpülte a házi tejből az igazi vajat :)
    A mangalica zsírt viszont nagyon díjazom. Nekem könnyebb, mint a vajjal készült dolgok. De hát tudod, kinek a Pap, kinek a papné? - Nekem inkább legyen akkor már a fia :)

    VálaszTörlés
  8. Solange Belém !

    Köszönöm azépen. Örülök, hogy meglátogattál

    Thank you very much. I'm glad you visited.

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűek! Minden van itthon hozzá, még mangalica zsír is :) Jönnek haza a gyerekek, holnap tuti elkészítem :)

    VálaszTörlés
  10. Csodálatosak!! Kovásszal még soha nem próbálkoztam, de a Te receptjeidben még soha nem csalódtam, így mindenképpen én is kiflit fogok sütni. Addig meg csorgatom itt a nyálam egy kicsit, mert olyan éhes lettem már a látványtól is.:)

    VálaszTörlés
  11. Csongi! Köszönöm. Nem fogsz csalódni bennük. Ajánlom !

    VálaszTörlés
  12. Gizuskám! Én se kiflire voltam beállítva, hanem kenyérre, de menet közben meggondoltam magam.
    Most vagy jól jártunk vele, vagy nem :)))) azaz annyira finom lett, hogy hamarabb elfogy, mint a kenyér :) - de sebaj :))

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörűek a kiflik, ki fogom próbálni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lívia! köszönöm. Érdemes lesz!

      Törlés
  14. Fantasztikus jó lett!

    Köszönöm a receptet!
    Rég óta kísérletetek jó kifli készítéssel.
    Vagy nagyon körülményes volt, vagy pedig egyszerű, de az eredmény lett gyenge.
    Ebben a receptben találkozik az egyszerűség és a minőség.
    Este 10 perc munka, majd másnap egy kicsit több, szünetekkel.
    Persze a jó alapanyag fontos!

    Az eredmény pedig gyermekkorom emlékeit idézi, mikor a kifli belsejét kiszedve az ujjunkra húzott kiflivéggel tunkoltuk a kefírt az alsó tagozati uzsonnakor :)

    VálaszTörlés
  15. Kedves Balázs!
    Boldogság nekem másoknak örömet szerezni. Nem véletlen a blog címe is, hogy "Egyszerű" :) Tényleg törekszem mindig az egyszerűségre, s idézze csak fel gyermekkorunk szép emlékeit.
    Boldog vagyok, hogy Nektek is ízlett. Kívánom, hogy még nagyon sok kerüljön az asztalra.

    VálaszTörlés
  16. épp most is készül egy adag! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs! Nagyon örülök, s ha már ennyire ízlik, akkor ajánlanám, hogy a következőt is érdemes kipróbálni. Sok sikert :)

      http://vikkokucko.blogspot.hu/2013/10/bekebeli-kiflik.html

      Innen a linket nem lehet megnyitni, de bemásolva a keresőbe, azonnal előjön.
      További szép napot és sok-sok örömet a házi készítésű péksüteményekhez :)

      Törlés