2012. július 6., péntek

Cukkini lepény


Még mindíg hőség, még mindíg könnyű étel. S még mindíg hűtőürítés. Most került sorra két darab cukkini, egy csomag rétestészta. Na  mi is legyen belőle ? - cukini lepény-szerűség :) 
Valahol a neten böngészgettem, -de hogy hol jártam- azt már én magam sem tudom. Nem is ez a lényeg. Hasonló receptre akadtam. Ott, abban a receptben hájas tészta volt megadva, nekem viszont az a 8 lapos rétestésztám volt itthon. Gondoltam, megpróbálom. Ez sült ki belőle.


Hozzávalók ahogy én csináltam

1 csomag rétestészta
2 db közepes cukkini
4 dl tejföl

bors
1 teáskanál szárított bazsalikom
3 db tojás
20 dkg reszelt sajt (nálam gouda)

Elkészítés

A réteslapokat egyenként -szilikon sütőformával bélelt- tepsibe rakjuk. Minden egyes lapot enyhén bespriccelünk olajjal.
A tojást, a tejföllel, sóval, borssal, bazsalikommal elkeverjük. Egyik felét rákenjük a réteslapokra. A cukkinit (én meghámoztam mert túl nagynak tartottam, de kár volt, mert mérete ellenére is zsenge volt) uborka reszelőn vékonyra lereszeljük, s ráterítjük a tejfölös réteslapok tetejére.
A megmaradt -kikavart- tejfölt a cukkinik tetejére kenjük. A reszelt sajttal beterítjük és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütjük.


Eszméletlen finom és nagyon könnyű ebéd volt. Persze ez olyan nagy adag, hogy még 4 személynek is bőven elég, így aztán hidegen -a megmaradt adagot- bevacsoráztuk.

15 megjegyzés:

  1. Rengeteg cukkini lett hirtelen a kertben, ez most pont jól jött! köszi:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom ebédetek volt! :)

    VálaszTörlés
  3. De jó?) Én is egyre többféle módon készítem a cukkinit:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finomat készítettél Viki!!

    VálaszTörlés
  5. Bocs, hogy offolok: Isabel blogjában találtam, hogy nem tudod olvasni. Ha kicsik a betűk, adok egy tanácsot: fönn a menüsorban (független a blogtól), Nézet lenyitod, Ezzel ki tudod nagyítani az oldal betűit. Vagy vegyél fel egy jobb szemüveget... ugyanis az Isabel által használt betűk más számára esetleg még nagyok is! tehát nem az ő készülékében van a hiba. Elnézést, de talán már nem mégy oda vissza, mert panaszod nem a legújabb bejegyzése alatt volt.

    VálaszTörlés
  6. na és most persze a cukkinirétesedhez gratulálok! egyébként meg úgy látom, téged nem zavar a napi főzés-sütésben, hogy kissé megemelkedik a hő. Hát, sokan nem bírnák, de persze én is sütök, egyik nap például két disznókörmöt kívántam meg a piacon. Befűszerezve római tálban megfőztem, majd még a lábosban külön is megsütöttem. Miután kivettem belőle a már három órája sülő, kész kacsasültet. Nálam is ötven fok volt a konyhában, de oda se neki. Úgy látom az étkekből, ti is a hagyományos kosztot kedvelitek. A disznóköröm irtó olcsó, 250 forint kilója, no és ez a két köröm alig volt több 260 forintnál. És az az isteni kocsonyás nyami sülten! persze a pörkölt is jó belőle. További jó főzést!

    VálaszTörlés
  7. Kovtama ! Örülök, ha adhattam egy aprócska tippet :)

    VálaszTörlés
  8. Marym! Köszönöm, tényleg az volt.

    VálaszTörlés
  9. Kati ! Valahogy mi is csak 2-3 éve cuppantuk így rá a cukkinira :)

    VálaszTörlés
  10. María ! Igen, köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  11. Szulikó ! Nem gond az offolás, de nem megoldható, mármint a szemüvegcsere (sajnos) --- ez már jobb nem lesz.
    Tudtam a nagyításról, de ez sem segít. Maximujm 5-6 sorig :(
    Azért köszönöm, hogy megírtad, hátha másnak még hasznos lehet :)

    Sütés-főzés: Enni kell még a melegben is, de azért megpróbálok olyan dolgokat készíteni, ami valóban úgy fél óra alatt elkészülnek. Ilyenkor jönnek jól a lefagyasztott bepanírozott husi szeletek, amiket actify-ben olaj és szag nélkül sütök.
    Azért a Te csülköd elkészítése volt semmi. Én ilyen melegben nem kívánok ilyen ételeket, de hála az égnek a családom sem.
    A roppant egyszerű, könnyen emészthetők előnyben részesülnek :)
    Ettől függetlenül azért sütő bekapcsolva azkár hetente kétszer is, mert kenyérért nem megyünk a boltba :)

    VálaszTörlés
  12. Tényleg jókor jött ez a recept, éppen a napokban kAptam 3 cukkinit a kolléganőmtől...Köszi, megsütöm! Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  13. Hűűű de guszta kajcsi+

    VálaszTörlés
  14. Ó, ez de jó, tele vagyok cukkinivel, és szeretem is nagyon! :) Nagyon jó recept! :

    VálaszTörlés